Baraž meč Srbije i Škotske pod upitnikom zbog Ronalda: Može li UEFA da sačuva reprezentativnu pauzu?

Slučaj Portugalca će pokrenuti ionako već poznato nezadovoljstvo klubova zbog Lige nacija i baraža za EURO kad im vreme nije

  • 0
Fudbalska reprezentacija Srbije Foto: Guliver/Srdjan Stevanovic/Getty Images

Korona virus je zakačio i Kristijana Ronalda i to u jeku reprezentativne pauze koja je ionako među klubovima dočekana sa velikom dozom zebnje i straha od posledica.

Putuje se iz države u državu, ne postoji apsolutna mogućnost zaštite od virusa jer retko koji savez koristi čarter letove, pogotovo oni manjeg rejtiga, pa je pravo pitanje koliko će pozitivnih slučajeva među top igračima i klubovima biti od četvrtka kada krenu testiranja po povratku fudbalera u klubove.

UEFA je odlukom da se u redovnom septembarskom terminu održi dvonedeljna pauza i igraju utakmice baraža za EURO, kao i Lige nacija (koja ovog puta nema nikakav značaj) svesno prihvatila rizik, pa je u periodu koji sledi očekuje veliki izazov - da sačuva reprezentatvnu pauzu.

Nije tajna da će posle slučaja korone kod Kristijana Ronalda, kao i u reprezentacijama Češke i Republike Irske, mnogi klubovi biti ljuti na evropsku kuću fudbala. U Engleskoj je o tome već pisao urednik Independenta Migel Dilejni pre nekoliko dana.

- Dok smatram da će domaći fudbal nastaviti da funkcioniše, jer je dokazano da može da se igra, zgusnuti kalendar u Ligi nacija će biti veliki problem. Nema puno prostora za odlaganja i UEFA mora da prihvati činjenicu da forsiranje reprezentativne pauze ugrožava i ono malo klupskog fudbala koji imamo prilike da gledamo - ocenio je Dilejni.

Sa aspekta Engleza, ovakav stav je razumljiv. Nedavno su potpisali novi ugovor o TV pravima koja su još skuplja u vreme pandemije korona virusa, pa samim tim iziskuju i igranje najvećih zvezda. Ali, ukoliko te zvezde budu zaražene koronom dok igraju za reprezentaciju, kao Ronaldo, jasno je da imaju problem.

Kristijano Ronaldo Foto: Tanjug/AP

- Potrebno je da reprezentativni fudbal stane na neko vreme, kako bi se zaštitio fudbal - stav je jednog od istaknutih fudbalskih čelnika koji prenosi upravo Dilejni.

Zato bi lako moglo da se desi da sledećeg meseca, uopšte ne bude reprezentativne pauze, samim tim ni baraža između Srbije i Škotske koji je zakazan za 12. novembar. Taj i ostale tri utakmice doigravanja bile bi verovatno odložene za neku drugu priliku, možda tek tamo na proleće ili na leto, nekoliko nedelja uoči samog Evropskog prvenstva.

Ni sam Dilejni ne isključuje tu mogućnost i u svom tekstu citira igrače iz ekipa koje su igrale baraž prošle nedelje, a koji sumnjaju da će se Evropsko prvenstvo koje je pomereno za godinu dana, uopšte održati sledećeg leta.

- Odmah posle mečeva baraža za EP 2020 prošlog četvrtka među igračima se pojavio crni humor i dilema "hoće li se završni turnir uopšte održati". I to iz oba tabora i poraženih i pobednika. A to su barem bile utakmice koje su imale neku svrhu - napisao je Dilejni.

Dakle, očekuje nas zanimljivih mesec dana, a sudbina sledeće reprezentativne pauze zavisiće dosta i od početka grupne faze Lige šampiona i Lige Evrope koje startuju sledeće sedmice.

Video: Ekskluzivno: Slavlje Kokeze i fudbalera Srbije u Oslu posle trijumfa nad Norveškom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA