≫ 

Skandal u Španiji: Novinar poredio zvezdu Barse s tamnoputim uličnim prodavcem koji beži od policije

Loš izbor za pravljenje komparacije koja je trebalo da ilustruje brzinu Ansu Fatija

  • 0
Barcelona Villareal Foto: Tanjug/AP

Veliki skandal izazvao je novinar španskog lista ABC, Salvador Sostres, koji je koristio neumesna poređenja za novu zvezdu Barselone, Ansua Fatija, koja su imala rasističku konotaciju.

Sostres je u nameri da novu zvezdu Katalonaca, koja sa 17 godina već postaje nosilac tima, što slikovitije opiše, iskoristio termin da podseća na tamnoputog uličnog prodavca, koji beži od policije i opisao scenu koja je karakteristična za mnoge gradove u Španiji, koji su turističke atrakcije, a posebno Barselonu.

Tekst je odjeknuo u Španiji i izazvao pravi rasistički skandal.

- Fati u punom trku ima nešto što podseća na gazelu, na veoma mladog crnog uličnog prodavca, koji odjednom počinje da trči duž "Paseo de Grasije" i viče "voda, voda" (da upozori ostale prodavce) čime javlja da je došla lokalna policija - napisao je novinar ovog lista, koji u Španiji važi za list koji je desničarski nastrojen.

Autor teksta je objavio i javno izvinjenje istakavši da je pogrešno shvaćena njegova namera da istakne lepotu Fatijeve igre.

Tekst je izazvao reakciju Fatijevog saigrača Antoana Grizmana, koji je istakao da je Fati sjajan momak, koji zaslužuje da bude poštovan kao i ostala ljudska bića, bez rasizma i loših namera.

Njegovu reakciju podržao je i legendarni Geri Lineker, istakavši da je takav izveštaj korak od 50 godina unazad.

Reagovala je i gradonačelnica Barselone, Ejda Kolau, koja je zahtevala izvinjenje ovog novinskog lista i istakla je podršku Fatiju i svim mladim ljudima koji su stigmatizovani zbog boje kože.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA