• 11

Menja se pravilo ofsajda: Holanđani uveli "dozvoljenu grešku", srpski sudija član radne grupe FIFA

, Telegraf

Među 20 najboljih pomoćnih sudija sveta bio je i Dalibor Đurđević

  • 11

Kontroverzama oko odluka da se golovi poništavaju zbog "milimetarskog ofsajda" koje su obesmislili fudbal i celokupnu primenu VAR tehnologije čini se da nazire kraj!

Takav zaključak može da se izvede posle odluke Holanđana da se u njihov fudbal uvede "dozvoljena greška", odnosno da napadač koji je 10 centimetara iza linije koju postavi odbrana nije u ofsajdu!

Holanđani su istakli da su se svi složili da VAR nema potrebu ništa da dira i da se meša u slučaju da napadač bude u dozvoljenom ofsajdu od jednog decimetra.

Zanimljivo, iz Engleske su se već javili i tražili od FIFA da ne dozvole ovo pravilo u Holandiji - iako oni imaju najviše problema sa milimetarskim ofsajdom - a Telegraf je tom prilikom pozvao Dalibora Đurđevića, jednog od najboljih pomoćnih sudija u istoriji i licenciranog VAR sudiju koji je inače bio u toj radnoj grupi FIFA.

Pomenimo i to da je pomenutu radu grupi formirao šef Sudijskog komiteta Pjerluiđi Kolina, a u njoj se nalazi 20 najboljih pomoćnih sudija na svetu koji su se proteklih meseci bavili pitanjima vezana za pravilo ofsajda.

- Problem koji se pojavio uvođenjem VAR tehnologije, da se zbog " milimetarskih kompjuterskih ofsajda " poništavaju golovi, dovela je do, po statističkim podacima. smanjenja broja golova na utakmicama gde se VAR primenjuje. A to su svakako najgledanije svetske lige. Zbog toga je počelo da se radi na traženju rešenja kako da se ovaj problem prevaziđe. Bilo je raznih predloga, ali koliko ja znam FIFA nije donela nikakvu zvaničnu odluku. Svakako, ovde se ne radi o promeni pravila ofsajda već o mogućnosti da se tamo gde se primenjuje VAR izbegne poništavanje pogotka zbog "kompjuterskog ofsajda" - počeo je Đurđević razgovor za Telegraf:

Dalibor Đurđević

Đurđević u društvu Pjerluiđija Koline Foto: Privatna arhiva

- Naravno, fudbal je globalna stvar i zaista je mnogo veći broj liga u kojima se VAR ne koristi, ali je problem oko ofsajda nastao upravo zbog VAR-a. Ova odluka Holandske lige je očigledno probni balon da se vidi da li je ovaj problem resiv na ovaj način. Lično po meni je ovo u skladu sa onim osnovnim postulatima u VAR protokolu, a to je korigovanje " čiste i jasne greške." Ovim se i pomoćnim sudijama daje mogućnost da jednostavno imaju "podršku" VAR-a za odluke koje nisu potpuno jasne kao što tu mogucnost imaju i glavne sudije.

- U Saudijskoj Arabiji smo interno već primenjivali ovakav koncept da se podržava odluka sudije pomoćnika ukoliko su linije sastavljenje i tu je bilo oprečnih mišljenja. Verovatno ce ih biti i u ovom slučaju. Cilj fudbalske igre svakako su golovi i u skladu sa tim ovo je, čini mi se, jedina solucija da se na utakmicama gde se VAR upotrebljava izbegnu situacije gde se golovi poništavaju zbog "komjuterskih ofsajda."

Dalibor Đurđević

Đurđević kao VAR sudija Foto: Privatna arhiva

- Ovim se vraća i određena sigurnost i odgovornost za odluke pomoćnih arbitara i njihovu ulogu na terenu u utakmicama sa VAR tehnologijom. Naravno, ovo je odluka Holandske lige i videcemo u kom će pravcu ona ići kao i kakve će reakcije doneti u ostalim ligama.

Podsetimo, VAR tehnologija u Srbiji se očekuje od naredne sezone pa će biti zanimljivo videti kako će sve ovo biti primenjeno u našoj zemlji. Ako ništa, Sudijska organizacija u svojim redovima barem ima čoveka sa velikim iskustvom što se tiče ove teme.

Video: Sudija Široki grešio i na štetu i u korist Partizana: Bivši arbitar analizirao sporne detalje

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vaske

    Gluposti, sada ce postati problem da li je 10 ili 11 cm neko iza igraca, dakle na isto ga dodje.

  • Драган

    Некоме ће се признати грешка а некоме не, а лова није мала. Правило за сваког исто, нека остане вар улози нису мали.

  • Vratiće se rode

    Ukinite ofsajd i eto mnogo boljeg fudbala... Ili ofsajd je ako je igrač celim telom ispred postavljene linije odbrane... Ovako, trepavica je ispred i on je u ofsajdu, katastrofa...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima