≫ 

Sve što bi trebalo da znate o meču Zvezda - Liberec: Forma ekipa, sastavi, sudije, ko je favorit?

Liga Evrope od večeras i u Beogradu

  • 36
FK Crvena zvezda - FK Slovan Liberec, Liga Evrope Foto-montaža: MN Press, Nikola Tomić, Wikimedia

Fudbaleri Crvene zvezde nažalost se neće predstaviti navijačima na ovosezonskoj premijeri u Ligi Evrope u Beoradu, neće biti buke u Ljutce Bogdana, ali motiva, želje i ambicije da se "odbrani" i prazna Marakana svakako neće nedostajati kod igrača Dejana Stankovića.

Posle Hofenhajma, rival Zvezde u 2. kolu Lige Evrope, u grupi L, je češki Slovan Liberec, a ovo su najvažnije informacije koje bi trebalo da znate vezane za utakmicu koja kreće od 19 sati.

Ko prenosi utakmicu?

RTS 1 i Arena sport 1 su opet "lokacije" na kojima možete pratiti meč Lige Evrope srpskog prvaka. Prema satnici, nešto ranije će krenuti uključenje u studio Radio Televizije Srbije pred meč, u 18:50, dok će Arena signal sa stadiona u etar pustiti pet minuta pre starta utakmice.

Ko sudi?

Portugalac Fabio Verisimo biće glavni sudija utakmice između Crvene zvezde i Slovana iz Libereca u drugom kolu L grupe Lige Evrope.

Njemu će pomagati Luis Kampos i Pedro Nuno Martins, dok je četvrti arbitar Antonio Emanuel Karvaljo.

Forma oba tima

Zvezda se ne može pohvaliti baš najboljim učinkom u poslednje vreme, ima tek dve pobede u prethodnih pet utakmica, uz dva superligaška remija i poraz od Hofenhajma. Tri meča zaredom Stankovićev tim nije pobedio, a poslednji put savladan je Napredak 3:0 na Marakani 4. oktobra.

Za razliku od Beograđana, Liberec je u blagom usponu forme u poslednjih pet utakmica, od kojih je jedna bila i prijateljska.

Pobedio je u četiri uzastopna meča u pomenutom nizu, a poslednji put poražen je 27. septembra od Pardubica u prvenstvu. Od tada je nanizao pomenuta četiri trijumfa bez primljenog gola i gol razliku 8:0.

fudbaleri libereca Radost fudbalera Slovana nakon eliminacije Zvezde u dvomeču 2010. godine u kvalifikacijama za Ligu Evrope Foto: MN Press

Reč trenera

Dejan Stanković je podvukao da njegova ekipa zna šta se traži od nje ne samo u meču sa Liberecom, već i u grupi - pobeda i prolaz u nokaut fazu.

- Svaka je utakmica pritisak, čak i kad se igra 0:0. Ovo je jasan cilj, ovo je takmičenje koje pripada Zvezdi i gde ona treba da uživa, i sa pritiskom i imperativom pobede. Ako sebi ne zadaš ciljeve, džaba radiš posao. Naš cilj je da prezimimo u Evropi. Pobednik se ne zna unapred, ali ćemo mi sve uraditi da prevagnemo na našu stranu - poručio je Stanković na pitanje novinara da li meč sa Liberecom nameće poseban pritisak jer je onaj koji se "mora dobiti" da bi se uopšte razmišljalo o prolazu, kao i zato što je kod kuće.

Dejan Stanković Foto: ATA Images

Trener Slovana Pavel Hoftih u superlativu je pričao na račun Zvezde.

- Naši skauti su ih analizirali i ustanovili da se radi o odličnom timu. Poznajem ih iz perioda dok sam radio u Trnavi (kao generalni menadžer) i mogu reći da su mnogo bolji nego što su bili pre dve godine. Teško je naći im mane trenutno, jaki su u napadu, imaju dosta reprezentativaca. Za razliku od Genta, mnogo su kompaktniji u odbrani, bolje se brane i siguran sam da nas očekuje težak zadatak. Imaju dobrog i spretnog centarfora. Dosta trče u defanzivi, a sa krila lete opasni centaršutevi koje treba sprečiti. Odlični su jedan na jedan, nisu lenji u igri i dobro su organizovani. Zvezda je diciplinovan tim. 

Šta kažu kladionice - ko je favorit?

Zvezda je, ako su merilo koeficijenti dati na ishode meča, veliki favorit u večerašnjoj utakmici.

Pobeda Beograđana vrednuje se najviše sa kvotom 1.8, ponegde je i nešto ispod čak, za egal je već 3.65, dok je koeficijent na pobedu Čeha velikih 4.40.

Borba za novac, koliko donosi remi, koliko pobeda?

Zvezda je, kao što je poznato, samim plasmanom u grupnu fazu takmičenja obezbedila 2.9 miliona evra. Protiv Hofenhajma je propustila priliku da tu sumu uveća, ostala je praznih šaka, ali će već sa Slovanom imati povoljniju šansu da zaradi dodatni novac.

Podsećamo, pobeda se u grupi Lige Evrope nagrađuje sa 570.000 evra, a remi daleko manje - sa 190.000 evra.

Naravno da će i novac, osim takmičarskih težnji, biti važan motiv da crveno-beli "preoru" Marakanu za tri boda.

FK Crvena zvezda, FK Hofenhajm, Seku Sanogo Foto: AP/Tanjug

Stanje u grupi "L" Lige Evrope

Posle prve runde u grupi Hofenhajm i Slovan su preuzeli vođstvo posle pobeda nad Zvezdom i Gentom, s tim da su Nemci prvi zbog bolje gol-razlike.

Nemački klub u ovoj rundi gostuje Gentu i eventualna pobeda bi ga već izdvojila kao glavnog kandidata da grupu završi kao prvi, što su i bila predviđanja u mnogim analizama pred start takmičenja.

U narednoj rundi, 5. novembra, Zvezda će opet igrati na svom terenu, rival će joj biti Gent, dok će Hofenhajm dočekati Slovan Liberec.

Očekivani sastavi timova

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Gajić, Milunović, Degenek, Rodić, Sanogo, Nikolić, Ivanić, Ben, Katai, Falćineli

SLOVAN LIBEREC: Ngujen, Košelnik, Kačaraba, Tijani, Mikula, Mara, Beran, Moskera, Matušek, Hromada, Jusuf

Video: Izjava Dejana Stankovića nakon završenog meča sa Javorom

Zvezda večeras (18.55) igra jedan od najvažnijih mečeva u borbi za evropsko proleće. Na Marakanu stiže Liberec, češka ekipa koja igra vrlo defanzivno i organizovano, pa će šampionu Srbije biti teško da dođe do gola. Kvota na keca je 1,77, na iks 3,50, a na dvojku 4,90. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - Liberec

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žerac LeCZ

    29. oktobar 2020 | 11:37

    Najjači su mi ovi tastatura navijači i sa jedne i sa druge strane. Da ih odvedeš do Autkomande do stadiona bez tuđe pomoći ne bi znali sami otići. A tek tamo bi imali problema, jer ne bi znali gde je sever a gde jug. Jaki na tastaturi a stadione i hale samo na TV i slikama videli.

  • Dima

    29. oktobar 2020 | 08:59

    Idemo Slovan svim ♥️ za vas protiv projekta.

  • Kole

    29. oktobar 2020 | 10:47

    Dokle god je Stankovic trener Zvezda nista ne moze da uradi,covek je bio igrac dibar ali kao trener je 0. Igra one Zvezde sa Milojevicem I ovo sada nema pojma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA