"Škoti ne smeju da se potcene i zbog njihovog selektora, ovako Srbija mora da igra ako želi pobedu"

Gordan Petrić poručio da Orlovi moraju da preslikaju meč iz Osla, kao i da ne dozvole rivalu da nametne svoj stil igre

  • 1
Gordan Petrić Foto: MN Press

Jeste da je do utakmice između Srbije i Škotske ostalo nešto manje od 15 dana, da su Liga šampiona i Liga Evrope trenutno u fokusu, ali nema sumnje da je fudbalskoj javnosti u našoj zemlji (uključujući i navijače) u podsvesti duel koji će se 12. novembra odigrati na Marakani!

Međutim, ono što "bode oči" svakako je razmišljanje te iste fudbalske javnosti da su Orlovi praktično na Evropskom prvenstvu i da će meč sa Škotima u finalu plej-ofa Lige nacija biti samo odrađivanje posla. Kao što je većina bila saglasna da će Srbija doživeti katastrofu protiv Norveške u Oslu, tako se sada "ploča okrenula na drugu stranu."

Bez potrebe, čini se, jer su Škoti, iako nemaju neka zvučnija imena u sastavu, daleko opasniji rival za Orlove od pomenute Norveške. Takvog mišljenja je i Gordan Petrić, odnedavno trener slovenačke Gorice, nekadašnji fudbaler i pomoćni trener Partizana koji je osam godina proveo u Škotskoj igrajući za Dandi, Rendžers i Harts.

U razgovoru za Telegraf, Petrić je pokušao da skrene pažnju na to da reprezentacija Škotske nije nimalo naivan rival i da Srbiju i te kako čeka težak meč.

- To će sigurno biti drugačija utakmica nego ona protiv Norveške. Koliko sam ja primetio, i Škoti igraju u sličnom sistemu kao i Srbija. To je 3-4-2-1, što znači da se podudaraju sa nama i to je ekipa koja nije izgubila zadnjih nekoliko utakmica. U nekom naletu su. Kako mi razmišljamo o EP, tako i oni vide svoju šansu da se nađu tamo - rekao je Petrić i dodao:

- Ne sme da se gleda iz ugla da Škoti nisu dugo bili na nekim prvenstvima i da će biti lako. Neće sigurno biti lako i ne smeju se potceniti. Iskreno, ne verujem da će ih sami igrači i stručni štab Srbije potceniti. I naši igrači su navikli na ovakve utakmice i iskusni su. Teška utakmica sigurno, pogotovo što je nokaut sistem. I jedni i drugi ulaze u neku neizvesnost.

Gordan Petrić Foto: MN Press

- Ne smemo se opustiti. Ako budemo ponovili igru kao što je bila ona protiv Norveške, verovatno smo veći favoriti nego što su Škoti. Ali i oni isto tako gledaju ako ponove utakmice kao protiv Slovačke i Češke. Ono što ćemo najverovatnije gledati, jeste meč u kom će obe ekipe biti u najboljem sastavu. Tako da ta utakmica uopšte neće biti naivna.

Endi Robertson, Kiran Tirni, Stiven Nejsmit, Skot Mektomini, Džon Mekgin... samo su neka od imena u koje Škoti polažu velike nade, ali nema sumnje da je njihovo možda i najveće oružje selektor Stiv Klark.

Reč je o čoveku koji je odigrao preko 3000 mečeva za Čelsi kao igrač, a svojevremeno je bio pomoćnik Žozeu Murinju, Keniju Daglišu, Robertu di Mateu, Đanfranku Zoli. Takođe, vodio je samostalno VBA i Kilmarnok s kojim je dve sezone bio hit škotskog prvenstva.

- Imaju trenera koji je radio u Engleskoj, radio je po velikim klubovima kao što su Čelsi, Liverpul i Aston Vila. Ne sme se zanemariti njegovo iskustvo i znanje. I ti fufbaleri su raspoređeni po klubovima u Engleskoj. Liverpul, Arsenal, Junajted, Aston Vila, Njukasl... što znači da ti igrači imaju neku težinu. Navikli su na ovakve utakmice i atmosferu - istiće Petrić i dodaje:

- Ni slučajno ne smemo zanemariti škotsku reprezentaciju, baš iz ugla što im je trener izuzetno ozbiljan i profesionalan i čovek je koji je navikao na ovakve utakmice. Dugo je u fudbalu.

Fudbalska reprezentacija Srbije Foto: AP/Tanjug

Nema Petrić dilemu kada je u pitanju glavni adut reprezentacije Srbije.

- Glavni adut će biti isto ono što smo radili protiv Norveške. Mi ako budemo igrali naš stil igre, u prendosti smo. Ako počnemo da igramo onako kako Škotima odgovara, sa nekim duelima i dugim loptama, neće biti dobro. To isto bi i Norvežanima odgovoralo tako da treba samo da preslikamo onaj meč u Oslu i protiv Škotske. Pitanje je sada da li je to moguće. Ja mislim da jeste, ali Ljubiša Tumbaković najbolje zna i verujem da su sve prostudirali do tančina.

- Ono što je olakšica za Škote jeste to što će gostovati u Beogradu pred praznim tribinama, dok će nama to biti neki minus. Treba sve to ozbiljno shvatiti i pripremiti se. Ništa još nije gotovo - poslao je Petrić jasnu poruku pred meč godine za Orlove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    30. oktobar 2020 | 13:32

    Zasto uporno pišete Marakana umesto stadion Rajko Mitić?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA