Završio fakultet, pa zaigrao fudbal: Ovo je priča o "japanskom Totiju" za kog možda nikad niste čuli

Neobičan put i priča Japanca koji je, poput legendarnog Frančeska Totija celu karijeru proveo u jednom klubu i penzionisao se posle 40. rođendana

  • 1
Foto: Printscreen Youtube

Za ime i prezime Kengo Nakamura možda nije čulo mnogo ljubitelja fudbala, osim onih koji prate Džej ligu.

Nakamura je specifičan sportista u današnjim pojmovima jer je sa 40 godina odlučio da se povuče iz aktivnog igranja fudbala, a čak 17 godina je profesionalno igrao za samo jedan klub.

Kengo je od 2003. bio senior Kavasaki Frontalea i igrao je u veznom redu ove ekipe sve do 40. rođendana. Samo dan po ulasku u petu deceniju života Kengo je rekao da je dosta.

Neuobičajen fudbalski put dodatno je čudniji jer je počeo da se profesionalno bavi fudbalom u seniorskoj konkurenciji tek kada je završio fakultet na univerzitetu Čuo.

Posebno je zanimljivo što je tek u poznim igračkim godinama osvojio priznanja i ovenčao se slavom najboljeg igrača lige, ali i šampiona Japana.

Otkrio je i kako je došlo do toga da igra dok ne napuni 40. Pre deset godina je prvi put razmišljao kada bi mogao da se povuče i tada je mislio da će sa 35 reći "kraj".

Kada je došla 2015. pričao je sa svojom suprugom i odlučio je da mu se igra još, pa je shodno tome i pomerio granicu za pet godina i doneo najbolju odluku u karijeri.

- Nema mnogo fudbalera koji igraju i sa 40 godina. Hteo sam tada da kažem da je dosta i da odigram najbolje u tih poslednjih pet godina - rekao je Nakamura na konferenciji.

Za vikend je postigao gol u pobedi protiv Tokija, produžio pobedonosni niz od 12 utakmica i približio svoj tim trećoj tituli prvaka.

Od 2006. je pet puta zaredom biran u idealnih 11 japanske lige, ali u tom periodu Kavasaki Frontale tri puta ostaje drugi na tabeli i dva puta u Kupu.

Početak prošle decenije nije bio blistav jer je Frontale bio tek 11. pre devet godina, ali to nije sputalo Nakamuru.

Sve do 2017. godine čekao je na titulu kada je u poslednjem kolu rešeno pitanje osvajača u korist Frontalea ispred Kašime.  Godinu kasnije, Nakamura je uzeo i drugi trofej, dva kola pre kraja.

- Osvojio sam MVP nagradu sa 36 godina, prvu titulu sa 37, onda još jednu sa 38 i poslednje godine i Levain Kup. Neposredno posle Kupa mi je bio 39. rođendan, a onda sam na sledećoj utakmici pokidao ligamente kolena. Postavio sam granicu za penzionisanje, ali bio još motivisaniji da prođem kroz proces rehabilitacije - objasnio je Nakamura.

Ove sezone je odigrao pet utakmica i imao nekoliko golova i asistencija, a njegov tim je pred njegov 40. rođendan postao ekipa sa najviše uzastopnih pobeda u prvenstvu tokom jedne sezone.

Nakamura je bio i japanski reprezentativac i za Japan je odigrao 68 utakmica i postigao šest golova. To se ne može meriti sa njegovim učinkom u klubu za koji je upisao više od 500 zvaničnih utakmica.

Sa ekipom će ostati još dva meseca, kako bi Frontale probao da osvoji i treću titulu, posle čega ostaje u japanskom fudbalu, ali u nekoj drugoj ulozi.

Video: Tropotezna akcija Zvedze, za laganih 3:0 u Surdulici: Gajić i Boaći pripremili, Kanga završio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA