≫ 

Tumbakovića plaši Đuričić zbog korone: Čekamo ga, važan je, Škoti imaju adute Liverpula i Mančestera

Đuričić se iskristalisao kao jedan od lidera

  • 0
Ljubiša Tumbaković Foto: Telegraf.rs

Selektor fudbalera Srbije, Ljubiša Tumbaković, obratio se javnosti posle objavljivanja spiska igrača za meč protiv Škota.

Srbija 12. novembra čeka Škote u poslednjem meču baraža za Evropsko prvenstvo, napravio je dve velike promene, a trojica igrača sa prošlog okupljanja su precrtana.

Posle meča sa Škotima, Srbija igra protiv Mađarske i Rusije u Ligi nacija (15. i 18. novembar). Motivacije ne manjka, tvrdi selektor Orlova.

- Sama igra za reprezentaciju je dovoljan motiv. Imaju tu samomotivaciju. Detalj oko baraža i jedne utakmice je sasvim dovoljan da igrači daju maksimum, potvrde vrednosti iz oktobarskog okupljana. Motiv ne manjka.

Da li je manji pritisak zbog praznih tribina?

- Nikad nije lakše pred praznim stadionom, posebno kad si domaćin. Bez obzira na to što smo domaćini, hendikepirani smo. Bilo bi lakše da imamo navijače, međutim, kako nama, tako i protivniku. U Norveškoj smo igrali protiv tima koji je uslovno rečeno favorizovan. Igraju pred svojom publikom, imali su oko 1.000 navijača, koliko je već bilo dozvoljeno.

Potom se osvrnuo Tumbaković na Škote.

- Škoti imaju motiv, grupa njihova gde bi trebalo da upadnu je upravo u Škotskoj. Hoćemo da dođemo do onog što je zacrtano pre dve godine. Došli smo do cilja, čiji je motiv veći, ko više želi... To moramo da pokažemo na terenu. Ko će to da napravi, pa igrači. Probaćemo da u psihološkoj pripremi pokažemo veliku koncentraciju, borbenost i motivisanost.

Veliko poštovanje ukazao je Tumbaković rivalima.

- Imamo dimenziju kad je škotski fudbal u pitanju, koja nije realna. Škotska je uz Englesku jedna od najstarijih zemalja koje su počele da igraju fudbal, imaju posebnu tradiciju i nivo kultura življenja u Škotskoj, fudbal imaju uz derbi koji ima posebnu dimenziju, sportsku i versku. Kad oni igraju, sve staje u Škotskoj. Počeli su pre 150 godina da igraju fudbal. Imaju kvalitet i vanserijske igrače u Mančesteru i Liverpulu.

- Robertson je možda i najbolji krilni bek u Evropi i svetu. Imaju igrače u ozbiljnim klubovima Premijer lige. U poslednjih osam mečeva su šest dobili, dve igrali nerešeno. Teško primaju golove, čvrsto, disciplinovano. Sigurno da Škotska nema kvalitet pojedinačni kao Haland ili Odegard... Međutim, imaju kompaktnost, disciplinu i čvrstinu, škotski karakter, uporni su...

Munas Dabur Škoti su izbacili već Izraelce Foto: Tanjug/AP

Skauting je bio važan adut protiv Norveške, sada će biti i u duelu sa Škotima.

- Apsolviran je potpuno njihov način igre kroz skauting, imaju stabilnu dimenziju, kvalitet pojedinaca i polivalentnost nekih igrača daje za pravo da budu kreativniji, da se prilagode našem načinu igre. Istovremeno, mi ne možemo da pobegnemo puno od našeg načina igre, moramo da napravimo model koji je prepoznatljiv i da oblikujemo reprezentativce koji se u taj model uklapaju. Odstupanja su minimalna i ona se rade u skladu sa kvalitetom protivnika. Naravno da hoćemo da nama bude ugodno protiv jednog takvog protivnika.

Postavljeno je pitanje i zašto je zvao više igrača, iako je rekao da će smanjiti broj za spisak.

- Najavio sam ja i da neće biti korone, ali pošto je korona prisutna, širi je spisak. Biću vrlo direktan. U ponedeljak je okupljanje, igrači igraju u nedelju, najviše njih. Pojedini igrači treba da odigraju 4 utakmice u 10 dana. Zato je spisak takav, meni je lakše da ih bude daleko manje, ali su ovo neke realne situacije gde moramo ovako. Moramo da ih u nekim normalnim uslovima vratimo klubovima. Samo u reprezentaciji će za šest dana igrati tri utakmice. Ne bi bilo korektno ni humano da igraju za klubove posle toga, i zato ima 32 igrača - rekao je Tumbaković, potvrdivši i da će sedeti na klupi.

- Ceo spisak definiše cilj, da odemo na EURO. To je prioritet momenta i utakmice. Spisak je na osnovu forme i kriterijuma za cilj. Ne bih se vraćao na pojedince, ako nisu u ovom okupljanju, ne kažem da neće biti. Ali njihova forma trenutna... Ima još par igrača koji nisu pozvani, po našoj proceni, ovo je grupa koja može da odgovori zahtevima rezultata. Pokušaćemo da budemo zajedno i napravimo atmosferu pobedničku. Kad se sve završi, bavićemo se analizom.

fudbaleri škotske Penal rulet je Škotima doneo meč u Beogradu Foto: Tanjug/Ap

Strah od korone i dalje postoji, velike su mere opreza, a Tumbaković je objasnio i zašto je zvao Ristića i Kostića, iako nisu dugo igrali.

- Nadam se da će svi igrači biti od 9. u našem kampu i da ćemo imati potpunu otvorenost kad je u priprema u pitanju. Istina je da Ristić i Kostić dugo nisu igrali, Ristić od Turske, Kostić pre toga, ali su u završnoj fazi oporavka i da za vikend odigraju uz određenu minutažu. Đuričić ima problem korone, informacija je da je bio pozitivan i verujem da će se to sanirati, da će biti sa nama. On je jedan od igrača koji su skrenuli pažnju u reprezentaciji  i klubu.

Raduje i forma popularnog SMS-a.

- Milinković Savić je profil igrača koji lagano ulazi u formu, podigao je to upravo kroz Norvešku, obezbedio je ovo finale i posle toga se nivo stalno podizao. I jučerašnja utakmica je pokazala da je u sve boljoj formi.

Milan Gajić se nameće partijama u Crvenoj zvezdi.

Andrija Živković, Fudbalska reprezentacija Srbije Živković se u PAOK-u bori za šansu Foto: MN Press

- Veću grupu pratimo iz naše lige, Gajić je potencijal koji je iskazan kroz mladu reprezentaciju, svetski je prvak bio. Kad se ustali i nivo forme bude takav, sam će sebe ubaciti u reprezentaciju.

Isto važi i za Despotovića, koji je u vrhu liste strelaca Rusije.

Đorđe Despotović se sam nametnuo golovima prošle godine još. Momak je koji mora da čeka šansu, ima jaku konkurenciju, ali šansu će dobiti. Da li u tandemu, da li sam... On je tu.

Andrija Živković je ranije pozivan dok nije igrao redovno, sada ga nema iako podiže formu u PAOK-u. I o tome je govorio Tumbaković.

- Andriju Živkovića znam iz najranijih dana primarne selekcije, on je talentovan i imao je karijeru koja je išla uzlaznom linijom, ali je stalo i vratilo ga korak nazad. Došao je u PAOK da se reafirmiše, radi to na najbolji način. Da nije ovoliko igrača, bio bi deo priče. Samo je pitanje kada će se vratiti u reprezentaciju.

Video: Tumbaković: Poraz posledica emotivnog pražnjenja posle Osla

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA