≫ 

Sve što bi trebalo da znate o meču Zvezda - Gent: Startne postave, milionski ulog, utakmica odluke?

Još jedna velika i važna evropska utakmica je pred četom Dejana Stankovića - nažalost i ova će proći bez navijača

  • 32
FK Crvena zvezda - FK Slovan Liberec, Liga Evrope Foto-montaža: MN Press, Nikola Tomić, Wikimedia

Vreme je za novi "meč sezone" za Crvenu zvezdu, kakvih se tokom svake takmičarske godine nakupi za ekipu srpskog prvaka, to su isključivo oni evropski, jer se dobro zna šta donose, koliko donose i koliko eventualni neuspesi odnose klubu iz Ljutice Bogdana.

Novi rival je idealan, opasan, ali ne i nepremostiv, baš po meri da se napravi ključni proboj ka nokaut fazi Lige Evrope, ekipa Genta, sa kojom će Stankovićev tim od 21 sat igrati na našem najvećem stadionu u okviru 3. kola grupe "L".

Ovo su najvažniji podaci koje bi trebalo da imate na umu u svakoj priči o večerašnjoj utakmici.

Ko prenosi utakmicu?

Kao i do sada, signal sa našeg najvećeg stadiona za mečeve Zvezde u evropskim takmičenjima obezbedili su RTS, prvi kanal, i Arena sport, takođe prvi kanal, pa će ljubitellji fudbala, navijači Zvezde, utakmicu moći da prate na jednom od ova dva pomenuta TV servisa.

Izostanci u oba tabora

Zvezda će na Gent verovatno u najjačem sastavu, mada treba napraviti rezervu zbog Milana Rodića, za kojeg je Stanković rekao da sa njim ne želi da rizikuje ako tako bude procenio stručni štab.

Moguć je izostanak i Veljka Nikolića iz protokola, pošto je cele protekle nedelje bio rovit, imao je i temperaturu, pa je upitno njegovo učešće na večerašnjoj utakmici.

Od prvih informacija da će gosti otputovati u Beograd desetkovani usled kovid virusa, na kraju se ispostavilo da imaju tek za nijansu veće kadrovske probleme od Zvezde. U Beograd nije doputovao trener Vim De Deker, umesto njega ekipu će voditi Piter Balet, a van stroja su prvi i rezervni golman, Dejvi Roef i Sinan Bolat, kao i standardni defanzivac Mihael Ngadeu - i niko više.

Najveću dilemu De Deker i njegov asistent imaće oko izbora golmana, pošto su u kombinaciji 17-godišnji Johmans, i 28-godišnji Kosemans, koji je naknadno registrovan baš pred meč sa Zvezdom.

Reč je o golmanu koji je bez takmičarskog meča od 15. septembra prošle godine.

Zvezdi se sve otvara za evropsko proleće: posle ubedljive pobede nad Liberecom večeras (21.00) na Marakanu stiže znatno oslabljeni Gent. Kvota na keca je 1,77, a na kombinazziju 1&3+ 2,40. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - Gent.

Crvena zvezda Liberec Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Reč trenera

Dejan Stanković je sa saradnicima uvideo da se njegov tim sudara sa ekipom bitno drugačijih karakteristika nego što je to bio Slovan Liberc.

- Utakmica će biti totalno drugačija. Po meni, kako ja vidim, fizički je Liberec dosta jača ekipa, dok je tehnički Gent kvalitetniji. Tako da, ono što sam preneo na lepom sastanku sa igračima, je samo da bude isti pristup, od samog početka. Krećemo od nule, moramo da budemo jaki na svakoj lopti, da budemo, kako se to kaže, uski, kratki, plitki. Gent zna da igra fudbal, zna dobro da igra, pogotovo napred. Pričalo se ko će njima da igra, ali to možda njima menja, ne i nama. Mnogo dobrih, inteligentnih i talentovanih igrača ima u Gentu. Mi smo, igrajući ovde na Marakani, videli koliko možemo, bez da se precenjujemo i potcenjujemo. Mene najviše zanima kako krene od prvog minuta.

Piter Balet komandovaće sa klupe Genta uesto odsutnog šefa stručnog štaba Vima DE Dekera koji je bio pozitivan na virus kovid 19.

- Proveo sam izvesno vreme pored Vima i pratio njegov rad, a izgleda da imam i svog dobrog anđela čuvara. Nadam se da će mi on pomoći sutra na utakmici. Moj najvažniji zadatak biće da ekipu mentalno pripremim za ono što ga očekuje na terenu. Igrači moraju da osećaju da sve negativnosti, i sportske i medicinske, više nisu bitne, već samo njihova motivacija na terenu - poručio je Balet.

Sastavi ekipa

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Gajić, Milunović, Degenek, Rodić, Sanogo, Kanga, Ivanić, Katai, Ben, Falćineli.

GENT: Kusemans, Fortuna, Ngadeu-Ngađui, Hanse-Olsen, Kastro-Montes, Mohamadi, Kums, Durš, Bezus, Jeremčuk, Depoitr.

Forma oba tima

Zanimljivo je da i Zvezda i Gent u međusobni duel ulaze posle uverljivih pobeda u domaćem šampionatu za vikend, oba na strani, i oba rezultatom 4:1.

Dok je Zvezda laganim trijumfom nad Radnikom zacementirala lidersku poziciju u šampionatu, Gent se trijumfom nad Beverenom tek pokrenuo sa "mrtve tačke" posle serije loših rezultata i sada je 12. na tabeli tamošnjeg šampionata.

Sa Gentom su ove sezone moguća samo dva ishoda - pobeda ili poraz. Belgijski tim još uvek nema egal na svom kontu od starta sezone. U domaćem šampionatu ima skor od četiri pobede i čak sedam poraza.

Koliko vredi meč Zvezde i Genta?

Potencijalno, pobednik samo ovog meča mogao bi da da izađe bogatiji za miliona evra.

Računica je prosta.

Kao što je poznato, pobedniku svakog meča grupne faze sledi nagrada od 590.000 evra, to je naravno suma koja će pripasti i onome ko trijumfuje u beogradskom okršaju, s tim da ovaj meč ima posebnu težinu - jer bi pobednik istakao jaku kandidaturu za plasman u nokaut fazu Lige Evrope sa drugog mesta.

A ekipi koja to uradi sleduje dodatnih 500.000 evra, te zbog toga okršaj Zvezde i Genta ima dodatnu draž upravo zbog toga što donosi potencijalno "duplu premiju".

Ko sudi?

Za utakmicu Zvezde i Genta delegiran je sudija Mihael Fabri iz Italije.

Asistenti su mu sunarodnici Đorđo Pereti, Alesandro Konstanco, Rosario Abiso, njihovo suđenje nadziraće Volodimir Petrov iz Ukrajine.

Zanimljivo je da će UEFA delegat biti Velid Imamović, koji dolazi iz Bosne i Hercegovine.

Crvena zvezda Foto: MN Press

Trenutni plasman u Grupi "L" Lige Evrope i parovi narednog kola

Hofenhajm je suvereni lider grupe sa obe pobede u dva kola i gol-razlikom 6:1, i deluje da će se Nemci lagano prošetati kroz grupnu fazu kao prvoplasirani.

Zvezdi je ubedljiva pobeda nad Slovanom 5:1 donela drugu poziciju, Česi imaju takođe tri boda, dok je Gent u dva meča ostao bez bodova.

Belgijanci su u prvom meču poraženi od Slovana 1:0, a u drugom od Hofenhajma 4:1.

U narednoj rundi sastaće se isti timovi, samo će domaćinstva biti zamenjena - ti mečevi su na programu 26. novembra.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Favoriti po kladionicama?

Crveno-beli su, kao i u meču sa Liberecom, izraziti favoriti da pobede u ovom meču, tek se blago veća kvota nudi na trijumf Beograđana nad Gentom nego nad Česima.

U većini kladionica kreće se u rasponu od 1.75 do 1.8.

Remi je već "ozbiljna priča" za one koji veruju da gosti mogu do egala na Marakani. Na 1000 dinara uzeli bi četiri puta veću sumu ako dođe do podele bodova, a još veću, 4.2, ukoliko se klade na pobedu Genta, i ona se ostvari.

Nema Delija, ali ima koreografije

Navijači Zvezde su pripremili iznenađenje za igrače, želeli su da to sakriju od očiju javnosti bar do dana odigravanja utakmice, ali su im planove poremetili gosti iz Belgije - koji su snimili veliku "šetalicu" na severnoj tribini.

U pitanju je posveta nedavnom preminulom Mitropolitu Amfilohiju kroz sliku crkve Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu, koju je počivši Mitrpolit želeo da obnovi za života.

 
 
 
View this post on Instagram
Hi @crvenazvezda_en 👋🏼 Thanks for having us in Marakana tonight! See you tomorrow! 🏟 #UEL  #belgnt #kaagentA post shared by KAA Gent (@kaagent) on

Video: Najbolji trenuci meča Zvezde i Javora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA