≫ 

Nema više "masnih provizija" za fudbalske menadžere: Novi FIFA zakon "uzeće" veliki novac agentima

Svetska fudbalska federacija je rešila da zavede red u svetu fudbalskih transfera

  • 1
Mino Rajola Foto: Gouliver/Alexander Hassenstein/Getty Images

Svetska fudbalska federacija (FIFA) uskoro bi trebalo da u svoju "knjigu zakona" implementira novi koji će, mnogi smatraju, biti udar na fudbalske agente i njihovu astronomsku zaradu prilikom posredovanja kod transfera igrača.

Zapravo, biće to promena već postojećeg zakona koji je uveden pre 15 godina, ali se sada modifikuje zbog, kako je objašnjeno iz FIFA, nedovoljno transparentnog poslovanja kod transfera igrača. Posebno telo FIFA, koje se bavim tim pitanjem, je pri kraju sa konsultacijama na ovu temu posle čega bi se krenulo u proces implementacije novog zakona kojim bi se regulisala situacija na ovom polju.

- Ovo nije projekat protiv fudbalskih agenata, već za njih. Želimo da sarađujemo sa njima - uverava pravni zastupnik FIFA Emilio Garsija.

Međutim, prema onome što je FIFA spremila, ipak će ovo biti udar na agente jer će im se prihodi na ime komisije značajno umanjiti. Neki su već digli glas, posebno vlasnici agencija koje ne prihoduju ogroman novac. Postoji opravdana bojazan da će nova regulativa koju sprema FIFA ugroziti njihovo poslovanje.

FIFA je, ipak, rešena da "pročisti" stvari na ovom polju.

Naime, prema onome što je dosad poznato, Svetska "kuća fudbala" planira da osnuje takozvanu "FIFA banku" koja bi bila transparentna i preko koje bi se obavljale sve finansijske transakcije vezane za menadžerske provizije prilikom transfera igrača.

Najvažnija novina za agente, i najlošija vest po njih, je da FIFA planira da umanji menadžersku proviziju, toliko da ona bude najviše 3 procenta (od ukupnog transfera ili od plate igrača), umesto 8 ili 10 procenata kao što je to do sada bio slučaj. Svaki transfer biće transparentan, a svaki agent će na godinu dana morati da obnavlja licencu pod okriljem FIFA. Pravila se definitivno zaoštravaju.

Ključni razlog ovakvog poteza Infantina i njegovih saradnika je što se ogroman novac od fudbala, konkretno 600 miliona franaka 2019. godine, odliva van njega u privatne džepove - upravo zbog loše regulative.

- I tri procenta za agente je mnogo u poređenju sa postotkom koji, na primer, izdvajaju osiguravajuće kuće za svoje agente - kaže Infantino.

Novim pravilom će najjače biti pogođeni super agenti poput Mina Raiole i Žorža Mendeša koji vode karijere najvećih igrača današnjice i od njihovih transfera upisuju astronimske provizije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Auspuh

    6. novembar 2020 | 13:57

    Naći će oni kvaku da zaobidju zakon ne bojim se za njih...mada ne znam na sta i troše tolike pare ,ali ajde...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA