≫ 

Maradona je pre 30 godina promašio protiv Jugoslavije, ali smo i tad ispali: Ne idu nam ti penali...

Istorija se ponavlja, ovaj put, doduše, u baražu za EP

  • 0
Dijego Maradona Foto: youtube.com

Naša fudbalska reprezentacija dugo nije izvodila penale za prolaz - poslednji put se to dogodilo 1990. na Mundijalu, završilo se neslavno.

Nije bilo golova u susretu Jugoslavije i Argentine u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, a zanimljivo je da je čak pet od 10 penala tada promašeno.

Čak se desilo da asovi poput Dragana Stojkovića i Dijega Armanda Mradone budu neprecizni, a uz njih, podbacili su još Pedro Troljo i Dragoljub Brnović.

Na kraju, posle pogotka Gustava Dezotija, Faruk Hadžibegić je bio poslednji izvođač i njegov udarac je odveo Argentinu u završnicu turnira.

Simbolički, ova utakmica je bila još jedan od momenata koji su obeležili tragični raspad velike države, a Jugoslavija koju su kasnije činile Srbija i Crna Gora, nije imala priliku da igra penale.

Na Mundijalu 1998. smo od Holandije ispali sa 2:1 u osmini finala, 2000. nas je ista selekcija izbacila sa 6:1 u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

Propustili smo SP 2002. i EP 2004, pa smo 2006. doživeli fijasko u grupi.  Naravno, nismo učestvovali na Evropskom prvenstvu ni 2008, a 2010. smo propustili lepu šansu da odemo dalje - posle pobede nad Nemcima, izgubili smo od Australije.

Poslednje veliko učešće nam je SP 2018, tada smo otišli dalje uz prolaznu grupu sa Irskom, velsom, Austrijom, Gruzijom i Moldavijom. Nijednom nismo igrali baraž u kom je postojala šansa da se dođe do penala, pa je tek sada, 30 godina kasnije, Srbija došla do novih penala.

Ironija je htela da Aleksandar Mitrović, momak koji je toliko puta izneo najveći teret i bude heroj, sada bude tragičar. Podlegao je pritisku poslednjeg šuta, koji je Maršal "pročitao".

Video: Tadić uoči meča: Šanse su 50:50, svesni smo značaja utakmice sa Škotskom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA