Orlove čeka pakao za odlazak na Mundijal, iako su u 2. šeširu: Ovo su najteža i najlakša grupa

Naravno, pod pretpostavkom da se mesta nacionalnih selekcija na bodovnoj listi ne menjaju tokom poslednja dva kola LN * Uz napomenu da su minimalne korekcije moguće, pogotovo na granici 3. i 4. šešira gde je samo bod razlike između Finske i BiH

  • 27
Fudbalska reprezentacija Srbije, Škotska, penali Foto: Guliver/Srdjan Stevanovic/Getty Images

Prilika da se ode na Evropsko prvenstvo posle 20 godina je propuštena, ostale su još dve utakmice i B Ligi nacija da fudbalska reprezentacije Srbije pokuša da izbegne ispadanje, ali ono što je mnogo važnije za Orlove i njihovu budućnost jeste početak decembra za kada je zakazan žreb kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo!

Ono što je u neku ruku dobroi jeste to da će se Srbija sasvim sigurno naći u drugom šeširu i prema podacima trenutno zauzima 17. mesto na rang listi, pred ove poslednje utakmice u novembru sa Mađarskom i Rusijom.

Rusi su takođe u drugom, dok će Mađarska, koja će se takmičiti na EP, biti u trećem. Kao i selekcije Češke, Norveške, Islanda, Škotske... Naravno, ukoliko se nešto bitno ne promeni u ova poslednja dva kola Lige nacija i dođe do preokreta što se tiče koeficijenta.

Žreb će biti održan 7. decembra, kvalifikacije će trajati od 24. marta do 16. novembra 2021. godine i igraće se u četiri termina. Ono što je najvažnije jeste da pobednici grupa idu u Katar, dok će drugoplasirane selekcije iz 10 grupa, plus još dve iz Lige nacija, igrati baraž.

Zanimljivo, od tih 12 selekcija samo će tri ići na SP. UEFA će ih podeliti u tri grupe po četiri ekipe, te će se igrati polufinala i finala kako bi svaka grupa dala po jednog učesnika.

Što se tiče potencijalnih rivala Srbije iz prvog šešira, tu su one najjače selekcije koji predvode Francuska, Engleska, Španija, Portugalija, Nemačka, Belgija, Italija, Hrvatska, Holandija i Danska.

Fudbal Srbija - Škotska Foto: Tanjug/FSS

Danci bi svakako bili najlakši rival iz prvog šešira ukoliko tu i ostanu, pošto im Švajcarci dišu za vratom. I njima i Holanđanina i Nemcima. Što se tiče trećeg šešira, Rumuni, Grci, Finci i Severna Irska bi možda bili najpoželjniji, iz četvrtog to su možda Luksemburg i Gruzija, Andora i Farska ostrva iz petog, kao i San Marino ili Gibraltar iz poslednjeg šestog koji ima samo pet selekcija.

Ako gledamo ekipe s kojima bi Srbija mogla da igra eventualan baraž, pod pretpostavkom da selekcije iz prvog šešira opravdaju ulogu favorita, tu su Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Rusija, Turska, Republika Irska i verovatno pomenuta Švajcarska koja je prva ispod crte da uđe u prvi šešir.

Dakle, težak put čeka Orlove ukoliko ne žele da i drugo uzastopno veliko takmičenje gledaju od kuće, a mi smo napravili potencijalno najtežu i najlakšu grupu u kvalifikacijama na osnovu trenutnog koeficijeta koji, podsetimo, može da doživi određene promene do 18. novembra.

Najteža grupa:

Francuska

Srbija

Češka

Bosna i Hercegovina

Kipar

Malta

Najlakša grupa:

Danska

Srbija

Finska

Luksemburg

Andora

San Marino

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xzi

    13. novembar 2020 | 15:52

    Svaka grupa je nama teska grupa.

  • SRS

    13. novembar 2020 | 16:20

    Ne mozemo pobjediti Skotsku kuci za odlazak na prvenstvo,a sad nesto kalkulisemo o laksim grupama,ma o cemu mi pricamo!!!

  • РВ

    13. novembar 2020 | 16:29

    Тешка срца али вам морам рећи да сте и ви новинари велики кривци за сав овај наш неуспех. Синоћ испали за ЕП а ви данас већ почели калкулисати за СП ко нам одговара а ко не. Ма нико, нико нам не одговсра. Јесте ли ви уопте синоћ имали свог извештача са Маракане? Знам да јесте јер захваљујући РТС морао сам Србију пратити преко вас. Ало, доке више

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA