≫ 

Junajted potrošio milijardu € na pojačanja od odlaska Fergusona: Doveli 37 igrača, osvojili 3 pehara

Kada je Mojesa zamenio Luj Van Gal, vlasnici Junajteda su odlučili da podignu klub iz ponora u kojem se naglo našao, pa su odrešili kesu za dolazak značajnijih pojačanja. Ni tada Mančester nije zasijao punim sjajem

  • 1
Ed Vudvord, Aleks Ferguson Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

Mančester junajted potrošio je nestvarnu cifru od preko milijardu evra na transfere od odlaska Ser Aleksa Fergusona u penziju 2013. godine!

Šta je epilog troška preko milijardu evra? Dolazak 37 igrača na Old Traford gde su se smenjivala četiri trenera uz osvojena tri trofeja - jedan FA kup, jedan Liga kup i jedna Liga Evrope. Veoma malo.

Nakon što je Ferguson odlučio da se povuče sa pozicije stratega "crvenih đavola", u Mančesteru su pažljivo birali ko bi mogao da ga nasledi, pa je na njegovo mesto došao Dejvid Mojes, tada dokazani stručnjak koji je na jedan veoma stabilan način vodio ekipu Evertona sa limitiranim budžetom, ali dobrom selekcijom.

Svi su se nadali da će Mojes nastaviti uspešnu eru Fergusona, ali to se nije desilo. Doduše, on je najmanje i potrošio na transfere, tako da su za njegovog mandata dovedeni Maruan Felaini (29 miliona funti) i Huan Mata (40 miliona funti).

Kada je Mojesa zamenio Luj Van Gal, vlasnici Junajteda su odlučili da podignu klub iz ponora u kojem se naglo našao, pa su odrešili kesu za dolazak značajnijih pojačanja. Ni tada Mančester nije zasijao punim sjajem.

Dejvid Mojes Foto: Printscreen: You Tube/West Ham United FC

Od 2014. do 2016. godine dovedeni su Anhel Di Maria (67.5 miliona funti). Luk Šo (33.75 miliona), Ander Erera (32.4 miliona), Markos Roho (18 miliona), Dejli Blind (15.75 miliona), Radamel Falkao (pozajmica), Viktor Valdes (slobodan igrač), Entoni Marsial (54 miliona), Morgan Šnajderlin (31.5 miliona), Memfis Depaj (30.6 miliona), Mateo Darmian (16.2 miliona), Bastian Švajnstajger (8.1 miliona) i Sergio Romero (slobodan igrač).

Zatim je došao Žoze Murinjo koji takođe nije štedeo, to jest, nisu gazde štedele, a on je prilično zahtevao. Do 2018. godine su se ređali transferi, ali nisu stizali trofeji tim intezitetom.

Jose Mourinho, Žoze Murinjo Foto: Tanjug/AP

U roku od nešto više od dve godine, dovedeni su: Pol Pogba (89 miliona funti), Henrik Mihtarjan (30 miliona), Eric Baili (30 miliona), Zlatan Ibrahimović (slobodan igrač), Romelu Lukaku (75 miliona), Nemanja Matić (40 miliona), Viktor Lindelof (31.5 miliona), Aleksis Sančez (zamena), Matej Kovar (slobodan igrač), Fred (52 miliona), Diogo Dalo (19.8 miliona) i Li Grant (1.5 miliona).

Posle odlaska Murinja došao je Ole Gunar Solskjer. Osetila se ta neka energija slična kada je i Mojes potpisao da vodi klub. Navijači su se ponadali da će on doneti tu potrebnu snagu da se Junajted vrati u sami vrh, ali to se nije desilo u potpunosti. Ostvarivane su želje trenera, i ne samo njegove nego i čitave uprave.

Dovedeni su: Hari Megvajer (80 miliona funti), Aron Van Bisaka (50 miliona), Danijel Džejms (18 miliona), Bruno Fernandeš (67 miliona), Odion Igalo (pozajmica), Doni van de Bek (39 miliona), Aleks Telješ (13.5 miliona), Fakundo Pelistri (slobodan igrač) i Edinson Kavani (slobodan igrač).

Veliki broj igrača je prošlo Old Trafordom, ali ne i broj trofeja kojima su se nadali navijači ovog velikog engleskog kluba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ajmo zlatibor

    18. novembar 2020 | 13:29

    realno neki hans flik ili nagelsman da im dodje da zavedu red

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA