Španska vlada popustila, Baskija dobija "zeleno svetlo" da igra zvanične utakmice

Na pomolu je istorijska odluka

  • 2
baskijci fudbal foto: youtube/FC Barcelona

Davnašnji san Baskijaca o nacionalnom fudbalskom timu koji je međunarodno priznat i takmiči se pod okriljem UEFA, blizu je tome da postane realnost.

O tome svedoči izjava predsednika Fudbalskog saveza Baskije Luisa Marija Elustonoda, njegove reči ulivaju nadu narodu autonomne španske pokrajine da bi u skorijoj budućnosti mogli da vide fudbalere svoje "zemlje" u ravni sa svim ostalim nacionalnim timovima.

- Deluje mi da postoji načelni doovor između vlade Baskije i španske vlade da se omogući prisustvo baskijskog sporta na međunarodnom nivou - izjavio je Elustondo za "Radio Euskadi".

Ukoliko se to desi, ukoliko španska vlada omogući da baksijski klubovi i reprezentacije dobiju "zeleno svetlo" da se takmiče pod svojim znamenjima u Evropi, bio bi to prvi, i najvažniji iskorak ka tome a budu i međunarodno priznati od strane krovnih organizacija na Starom kontinentu.

- U decembru 2018. godine na sastanku koji je organizovan u tu svrhu, baskijska fudbalska federacija je dobila odobrenje da traži prijem u UEFA i FIFA - kaže Elustondo, koji je uveren da će baskijska reprezentacija u skorijoj budućnosti biti promovisana kao članica UEFA.

Španska fudbalska federacija je protiv ovakve inicijative, već postoje naznake da će blokirati prijem Baskijaca u UEFA i FIFA, međutim ukoliko im se na višoj instanci, od Vlade Španije, omogući izlaz u Evropu, španski fudbalski savez neće imati moć da interveniše.

Takvom epilogu se nadaju Baskijci. Žive za njega.

- Tačno je da nas brine negativan odgovor španskog fudbalskog saveza, sigurno je da će tako biti, ali znamo isto tako da će nas UEFA pimiti pod svoje okrilje ukoliko se vlade Baskije i centralna španska vlada sporazumeju - kaže Elustondo, dodavši da "nije siguran koliko je Baskija blizu cilja, ali da je siguran da je bliža nego ranije".

- Ako se vlade dogovore, imaćemo otovren put ka ostvarenju našeg sna, ali idemo korak po korak, ne smemo padati u euforiju, ne smemo ništa požurivati - zaključio je prvi čovek baskijskog fudbala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA