≫ 

Šampioni "nebitnih" utakmica: Orlovi kasno lete, od Mihe, do Tumbe!

Tek kada utakmice nemaju rezultatski značaj, fudbaleri Srbije pokažu svoj pun potencijal

  • 6
Nemanja Radonjić Foto: Marko Jovanović

Fudbalska reprezentacija Srbije imala je nestvaran bljesak u poslednjem meču Lige Nacija, gde je na Marakani demolirala Rusiju sa 5:0. Orlovi, koji su bili neprepoznatljivi u ključnom meču protiv Škotske, gde su ostali bez plasmana na EURO, u rezultatski mnogo manje značajnom meču potpuno su se razgoropadili i pokazali svoj potencijal, iako bez gotovo svih ključnih igrača.

Ključno pitanje koje postavljaju navijači, zašto se ovako nije igralo i protiv Škotske. Makar i upola dobro kao protiv Rusije, što bi verovatno bilo dovoljno za prolaz na EURO posle 20 godina čekanja.

Ne može se reći da je meč protiv Rusije bio potpuno nebitan, jer je u igri bio opstanak u B diviziji Lige Nacija, kao i koeficijent za FIFA rang listu, koji određuje šešire za naredne kvalifikacije, ali u poređenju sa baražom, ovo jeste mnogim navijačima nevažan meč.

Upravo u takvim mečevima, Orlovi su poslednjih godina često pokazivali pun potencijal. Kada nema pritiska i kada važnost meča nije velika i kada mogu da igraju rasterećeno, pa i sa "prošaranim" sastavom, kakav je bio protiv Rusije.

Jedino logično objašnjenje je da reprezentativci ne mogu da istrpe pritisak najvažnijih mečeva, a takvu situaciju imali smo čak tri puta u poslednjoj deceniji, kroz nekoliko ciklusa kvalifikacija.

Počelo je od 2013. godine, nakon što je Srbija izgubila i teoretske šanse da se plasira na Svetsko prvenstvo, nakon remija sa Hrvatskom u Beogradu. Posle toga u poslednje dve utakmice kvalifikacija, Orlovi, koje je tada predvodio Siniša Mihajlović, pobedili su Vels sa 3:0 na gostovanju, a potom i Severnu Makedoniju sa 5:1 u Jagodini.

I pod vođstvom Radovana Ćurčića, koji je nasledio Dika Advokata u kobnim kvalifikacijama kada se desio i slučaj "dron", naš tim je pokazao pobednički mentalitet tek u rezultatski nebitnim utakmicama, kada je tim i teoretski ostao bez plasmana na EURO. Posle poraza od Portugalije i Danske, Srbija je 2015. godine vezala pobede nad Jermenijom i Albanijom od po 2:0.

Trijumf nad Albanijom doneo je nacionalnu satisfakciju, i zbog toga što je pobeda izvojevana u Albaniji, i zbog svega što se dešavalo na meču u Beogradu. Problem je samo što taj meč nije imao veliki rezultatski značaj, jer su Orlovi već ostali bez plasmana ranije.

Kada pogledamo unazad sedam godina, može se zaključiti da su Orlovi pravi šampioni ovih rezultatski nevažnih mečeva, kada već ostanu bez plasmana na EURO.

Navijačima to bude mala uteha da Orlovi imaju potencijal, a ostaje žal zbog toga što se on ne koristi i onda kada je to najvažnije.

Ostaje uteha da će posle trijumfa nad Rusijom Orlovi ostati u B Ligi nacija i igrati kvalitetnije "prijateljske" mečeve, kao i da će u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo biti u trećem šeširu i dobiće lakšeg rivala u borbi za Mundijal. Nadamo se da će u narednom ciklusu biti šampioni onih najvažnijih mečeva.

Video: Mitrović: Škotska još peče, svi smo dali sve od sebe...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    19. novembar 2020 | 10:50

    Meni je iskreno zao sto nasa reprezentacija nikada nije imala podrsku u teskim trenucima. Ti momci su deca i zasluzuju podrsku. Da bi bilo rezultata potrebno je trnera pustiti da radi u kontinuitetu minimum 3 gidine. Nije bitno da li je to Tumbakovic ili neko drugi. Rezultati se ne prave preko noci vec dugim i napornim radom. Takodje mora imati jake kontakte sa trenerima mladjih kategorija i tu crpeti nove A reprezentativce. E sad to je sistem koji nazalost nikada nece postojati u nasem Fudbalskom savezu. Spanija u svim kategorijama igra sa istim sistemom tako da prelazak u starije selekcije ne predstavlja problem za igraca i ne treba mu vremena za uigravanje.

  • Zoran Knezevic

    19. novembar 2020 | 11:39

    Ne znam da li je namešteno ili ne, mada, sumnjam u to. Rezultat je ponižavajući čak i za braću Ruse pa ne verujem da bi to dozvolili. Medjutim, ovu pobedu smatram neverovatnim PORAZOM. Prvo za fudbal kao igru, jer je fudbal koji prikazuje reprezentacija Srbije antipropaganda tog sporzta a, ujedno, i poraz za srpsku reprezentaciju jer će ih ova pobeda razuveriti u činjenicu da predstavljaju skup pojedinačnih nula /kako ljudskih tako i sportskih/ a, da svi zajedno čine jednu veliku nulu.

  • misko

    19. novembar 2020 | 11:33

    To nam je problem u svim sportovima, vidite u kosarci sta se desavalo - rasturali s 40 razlike a onda kad je stvarno bitno nema nas nigde. Mentalitet, kukavicluk, sta li je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA