Još nije stigao u Srbiju, a VAR je u opasnosti? Budućnost sistema neizvesna, možda bude i tužbi

Pitanje je da li će se koristiti i koliko će to koštati, pišu Španci

  • 0
Elektronski semafor, Old Traford Mančester Junajted Foto: Guliver/Getty Images/Julian Finney

Tako piše španski AS tvrdeći da su intelektualni tvorci spremni da se dogovore sa FIFA i UEFA o prestanku korišćenja brenda.

Video sistem za podršku sudijama u ispravljanju njihovih grešaka i proveri odluka je naprečac osvojio svet fudbala.

Tek što su se pojavile glasine da bi on uskoro mogao da se nađe i u Srbiji (već je počela teorijska obuka arbitara za korišćenje sistema), pojavili su se i Migel Anhel Galan i Antonio Ibanjez de Alba.

Njih dvojica su se dogovorili da zahtevaju od UEFA i FIFA da prestane da koristi VAR jer je Galan industrijski vlasnik brenda, a Ibanjez de Abla vlasnik intelektualnih prava i izumitelj VAR sistema od 1995. godine.

Narednih dana će se njih dvojica, kako javljaju Španci, sastati sa predstavnicima FIFA kako bi se pronašlo "prijateljsko rešenje i zahtevalo od svih entiteta koji koriste VAR bez njihove dozvole (Galan i De Alba) da to odmah prestanu da rade", i kako se ne bi kršila autorska prava i tehnologija koju je De Alba patentirao.

Vlasnici su upozorili da će ići i na sud i tužiti sve one koji krše njihovo pravo ekskluziviteta, te da će zahtevati posebne mere da bi zaštitili svoje interese.

Obojicu štiti zakon 17/2001, koji propisuje registraciju zaštitnog znaka i brenda, kao i to da njegov vlasnik može da ga koristi i da zabrani trećoj strani da to čini bez dozvole i naravno - komercijalizacije.

Suština je u tome da Galan i De Alba žele da unovče dobro svoj patent, mada je pitanje zašto se ranije nisu oglašavali javno, glasno i jasno, tim pre što se VAR naširoko koristi već tri i po godine unazad.

Video: Zdravko Jokić otkrio da će koristiti VAR sistem na utakmici Srbija - Škotska

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA