≫ 

Novi detalji smrti Maradone: Lični lekar nije pomenuo Dijegovo ime kad je zvao hitnu pomoć

Možda bi intervencija bila brža da je Leopoldo Luke odmah rekao ime pacijenta

  • 8
Oproštaj od Dijega Armanda Maradone

Foto: Tanjug/AP

Sportska vest i danas je, naravno, smrt Dijega Maradone, koji je preminuo 25. novembra u 60. godini od posledica srčanog udara.

Dijego je, uz prisustvo najužeg kruga porodice i prijatelja sahranjen dan kasnije na groblju u Buenos Ajresu, pored majke i oca, a dva dana od tragedije koja je potresla sportski svet na "svetlost dana" je isplivao novi detalj iz kuće u kojoj je preminuo velikan, neposredno pred njegovu smrt.

Naime, objavljen je razgovor Maradoninog ličnog doktora Leopolda Lukea i hitne pomoći u trenutku kada je Maradona bio bez svesti, praktično već tada na samrti.

Razgovor Lukea, koji nije bio na licu mesta uz Maradonu, i kolege iz hitne, pod oznakom "ekskluzivno", objavio je argentinski list "El Dia".

"Da li možete poslati ambulatna kola u kvart San Andreas?" - glasio je poziv Lukea, pošto su ga Dijegovi najbliži prvo njega obavestili o Maradoninom kritičnom stanju.

Luke je u pozivu hitnoj pomoći pojasnio da je "lekarska pomoć potrebna muškarcu od 60 godina koji ima srčanih tegoba"

Nijednom, kako se i može čuti u snimku, nije pomenuo da je u pitanju Dijego Maradona, što bi, da je uradio, znatno ubrzalo reakciju hitne pomoći.

U nastavku razgovora, prema proceduri, naveo je pol pacijenta i godine - ne i ime.

Audio zapis poziva hitnoj pomoći koji je pomenuti list dao na uvid čitaocima, završava se pitanjem dežurnog u hitnoj od koga je stigao poziv.

- Leopoldo Luke - završio je Maradonin lični lekar koji je rukovodio nedavnom operacijom na mozgu slavnog fudbalera. Nedugo potom, stigla je vest o smrti fudbalskog velikana.

Teško je reći da li bi i brža intervencija lekara pomogla da se spase, jer je svakako hitna pomoć poslata na adresu, ali je već tada bilo kasno. Srce velikog Dijega je prestalo da kuca.

Video: Smrt fudbalskog Boga potresa svet: Umro Dijego Armando Maradona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slady

    28. novembar 2020 | 09:52

    Kakva sramota. Da je rekao kome je potrebna pomoc verovatno bi intervencija hitne pomoci bila brza,strasno. Zar se brzina intervencije hitne pomoci meri po tome dali je javna licnost u pitanju ili neki tamo obican smrtnik?

  • Danka

    28. novembar 2020 | 09:33

    Ma nemoj, sigurno bi odmah "doleteli" da su znali da je On u pitanju.Tudji život nije vazan.Upravo zbog toga sto znaju da se sve snima i da bi pre paparaci "doleteli "na imanje nisu ni rekli ko je u pitanju. A oni svakako kad je u pitanju bilo kakav poziv u pomoc treba da dodju sto pre. Čoveku je sudjeno da tad umre i to je to...sad kad krenu sa pričama da je ovo ...da je ono...

  • Grga

    28. novembar 2020 | 10:13

    Da, hitna pomoć tako funkcioniše, morate da lažete za godine bolesnog ako se radi o starijoj osobi, na žalost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA