≫ 

Zašto Partizan treba da navija da Zvezda pobedi Hofenhajm?

Srbija ima verovatno priliku da uhvati "poslednji voz" kada je u pitanju 15. mesto na tabeli UEFA nacionalnog koeficijenta, koje donosi dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona

FK Crvena zvezda, Nemanja Milunović, FK Hofenhajm Foto: Crvenazvezdafk.com

Fudbaleri Crvene zvezde u četvrtak od 18.55 igraju protiv Hofenhajma u 5. kolu Lige šampiona. Biće to meč u kojem crveno-beli mogu i definitivno da obezbede evropsko proleće i da zaigraju u nokaut fazi Lige Evrope.

Crveno-belima je za tako nešto dovoljan i bod, ali čak i u slučaju poraza, matematički bi osigurali prolaz dalje ako Liberec ne pobedi u Gentu u isto vreme.

Ipak, na Marakani se sigurno spremaju i žele povoljan ishod protiv Nemaca, a motiva za tako nešto je više. Prvo, Zvezda bi eventualnom pobedom mogla finansijski dodatno da profitira, jer svaka pobeda u grupnoj fazi donosi 590.000 evra, a prvo mesto u grupi donosi dodatnih milion evra, što u doba korona virusa predstavlja veliku finansijsku injekciju.

Takođe, pobedom bi dobila dodatna dva boda za UEFA klupski koeficijent, koji bi joj značajno podigao šanse za eventualno mesto nosioca u potencijalnim kvalifikacijama za Ligu šampiona naredne sezone, pa ni mesto nosioca u plej-ofu ne bi bilo daleko.

Takođe, bitan motiv je i nacionalni koeficijent, od kojeg bi korist imali i Partizan, Vojvodina, Čukarički, TSC i svi ostali srpski klubovi koji pretenduju da igraju Evropu.

Naime, Srbija naredne sezone neće imati mesto u Ligi Evrope, već će šampion ići u kvalifikacije za Ligu šampiona, a ostale ekipe u Konferens ligu, novo evropsko takmičenje koje je u trećem rangu, iza Lige šampiona i Lige Evrope.

Šansa da se tako nešto promeni postoji već od naredne sezone, a da li će tako biti zavisi i od ishoda ove sezone u Evropi. Srbija je pred početak sezone imala izgledne prilike da se domogne 15. pozicije, koja donosi dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kao i jedno mesto u Ligi Evrope i dva u Konferens ligi. Međutim, rano ispadanje svih srpskih timova u kvalifikacijama sem Zvezde, doprinelo je tome da i uspesi Zvezde u grupnoj fazi ne mogu to da nadomeste.

Ipak, ukoliko bi Zvezda nastavila sa pobedama, postoje male šanse da naša zemlja ipak pretekne Kipar, koji je trenutno na tom željenom 15. mestu. Kipar trenutno ima 27.250 bodova, dok Srbija ima 25.750 bodova na tabeli nacionalnog koeficijenta.

Uefa nacionalni koeficijent Printskrin: kassiesa.net/

To znači da ukoliko bi Zvezda dobila mečeve protiv Hofenhajma i Libereca u poslednjem kolu, bila bi u prilici da teoretski dovede Srbiju do 15. mesta u slučaju još dve pobede u nokaut fazi. Uslov je i da Omonija, koja je jedini preostali predstavnik Kipra u Evropi u preostala dva kola zabeleži poraze i ne dobije bodove za nacionalni koeficijent. Omoniji predstoje mečevi protiv PAOK-a na svom terenu i protiv PSV-a u gostima.

Ukoliko bi Srbija i Kipar bili izjednačeni na tabeli, Srbija bi bila u prednosti, zbog više osvojenih bodova ove sezone.

Ovaj scenario ipak trenutno deluje nerealno, ali ne i nemoguć, naročito što Hofenhajm u Beograd možda dođe i sa oslabljenim timom pošto je već osigurao nokaut fazu, a tek mu predstoji bitniji meč za vikend protiv Augzburga u Bundesligi, za koju njihov trener kaže da im je prioritetno takmičenje u odnosu na Ligu Evrope.

Ako bi Zvezdu, kao i u nekim prethodnim žrebovima u Evropi, "pomilovala ruka sreće" tokom izvlačenja kuglica za nokaut fazu, mogla bi da se otvori i šansa za 15. mesto, koje je do pre nekoliko meseci delovalo kao nemoguća misija.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    1. decembar 2020 | 14:25

    Ко каже да ће партизан бити други на крају?

  • Bat

    1. decembar 2020 | 14:36

    Boga mi Grobari vreme vam je da krenete sa pripremama za Kup vašarskih mesnih zajednica! Srećno vam bilo!

  • Bxms

    1. decembar 2020 | 14:30

    E bas necemo neka franjevci igraju kup Slavice Cukteras jer se uvek raduju nasim porazima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA