≫ 

16 Zvezdinih evropskih proleća: Prolazila Barsu i Real, ali jedan poraz je misterija već 50 godina

Crveno-beli će na proleće 2021. godine igrati svoje 17. evropsko proleće. Jednom su ga završili peharom, jednom su zaustavljeni u finalu, još četiri puta su igrali polufinala, osam puta nisu prolazili prvu prepreku

  • 13
FK Crvena zvezda, FK Hofenhajm Foto: Crvenazvezdafk.com

Crvena zvezda je remijem protiv Hofenhajma i matematički obezbedila proleće u Evropi. Biće to crveno-belima 17. put da će dočekati proleće u nekom od evropskih takmičenja.

Nekada je Zvezda igrala evropsko proleće iz godine u godinu, nekada je duže čekala, a nekada je čekala čak 26 punih godina da ponovo zaigra na proleće u Evropi. Ta najduža pauza u istoriji prekinuta je pre četiri sezone, kada je Zvezda pod vođstvom Vladana Milojevića prošla grupu u Ligi Evrope u kojoj su bili Arsenal, Keln i BATE Borisov. Sada je to ponovio i Dejan Stanković, još ubedljivije u grupi sa Hofenhajmom, Slovanom iz Libereca i Gentom.

Tokom istorije, crveno-beli su jednom evropsko proleće završili peharom, to je bilo 1991. godine u Bariju, kada je osvojena titula prvaka Evrope. Jednom su bili na korak od toga, pošto su izgubili finale 1979. godine od Borusije iz Menhengladbaha, a još četiri puta je igrala polufinala.

Pogledajte i čitav istorijat Zvezdinih proleća počevši od 1957. godine do proleća 2018. godine.

1. evropsko proleće 1957:

Zvezda je ispala u polufinalu Kupa evropskih šampiona od Fiorentine (0:1 u Beogradu, 0:0 u Firenci), pre toga je pobedila CSKA iz Sofije u četvrtfinalu (3:1 na Marakani, 2:1 za Bugare u Sofiji).

2. evropsko proleće 1958.

Doduše, kalendarski je još bila zima, pošto su se mečevi četvrtfinala protiv Mančester junajteda igrali 14. januara u Mančesteru (Junajted slavio sa 2:1), i 5. februara u Beogradu (rezultat je bio 3:3). Zvezda je posle toga ispala, a ovaj meč je ušao u istoriju fudbala i po Minhenskoj tragediji, kada je avion sa fudbalerima Junajteda koji je krenuo iz Beograda ka Mančesteru, imao nesreću na aerodromu u Minhenu koji je bio usputna stanica U nesreći su poginula 23 putnika, a 21 je preživeo. Od toga su poginula 8 fudbalera i tri člana stručnog štaba.

3. evropsko proleće 1962.

Pobeda nad Espanjolom u četvrtfinalu Kupa sajamskih gradova (kasnije UEFA kup). U Barseloni je bilo 2:1 za Espanjol, ali je na Marakani Zvezda slavila sa 5:0. U polufinalu je Zvezda ponovo išla u Barselonu, ali je ovoga puta igrala protiv Barse. Na Marakani je izgubila sa 2:0, a u Barseloni sa 4:1 i tako je završila evropsku priču za tu sezonu.

4. evropsko proleće 1963.

Prvi meč "evropskog proleća" 1963. Zvezda je igrala protiv Barselone i sada im se revanširala za poraz od prošle godine. Ovo je bilo u drugom kolu takmičenja, ali se igrala "majstorica", pošto nakon prve dve utakmice nije bilo pobednika. Zvezda je slavila sa 1:0 i prošla dalje.

Zvezda je u četvrtfinalu Kupa Sajamskih gradova igrala protiv Rome. U prvom meču u Rimu poražena je sa 3:0, pa ni trijumf od 2:0 na Marakani u revanšu 20. marta nije pomogao crveno-belima da odu korak dalje.

5. evropsko proleće 1971.

Zvezda je u četvrtfinalu Kupa evropskih šampiona igrala protiv Karl Cajsa i pobedila je u oba duela (4:0 na Marakani i 3:2 u Jeni). Kasnije je igrala protiv Panatinaikosa čuveno polufinale KEŠ-a, kada je u prvom meču pobedila sa 4:1 i bila nadomak prvog velikog finala. Ipak, u revanšu je izgubila sa 3:0 i ispala. Ostala je večita misterija, igrači Zvezde su se žalili da su u Atini otrovani pred meč, a kružile su i glasine da je meč bio "prodat", čak se pominjalo i da je Panatinaikos "zauzvrat" Zvezdi dao novac za novi semafor na Marakani.

Kako god, priča nikad nije dokazana, pa je sve ostalo na nivou glasina i "javne tajne."

6. evropsko proleće 1972.

Zvezda je igrala protiv Dinama iz Moskve u Kupu pobednika kupova. Na Marakani je poražena sa 2:1, a u Moskvi je bilo 1:1 u revanšu, tako da je na prvoj prepreci i završila takmičenje.

7. evropsko proleće 1974.

Zvezda je ispala od Atletiko Madrida u četvrtfinalu KEŠ-a. Na Marakani je izgubila sa 2:0 u prvoj utakmici, a u revanšu je bilo 0:0.

8. evropsko proleće 1975.

Zvezda je u Kupu pobednika kupova u četvrtfinalu prošla Real Madrid. Poražena je u Madridu sa 2:0, ali je na Marakani slavila istim rezultatom, pa je na penale prošla dalje posle 6:5 u penal seriji.

U polufinalu je Zvezdu čekao Ferencvaroš. Mađari su slavili u Budimpešti sa 2:1, a na Marakani je bilo 2:2, pa je Zvezda još jednom ostala bez finala. Ovaj meč je ostao upamćen u istoriji i kao meč sa rekordnim brojem gledalaca na Marakani, koji se procenjuje na 110.000 ljudi (tada na Marakani nisu postojale stolice, pa je kapacitet bio mnogo veći).

9. evropsko proleće 1979.

Zvezda je ove godine prvi put uspela da dođe do finala. Bilo je to u Kupu UEFA. Najpre je savladala Vest Bromvič Albion sa 1:0, da bi u Engleskoj bilo 1:1. Potom je pobeđena Herta sa 1:0 u Beogradu, a u Berlinu je bilo 2:1 za Nemce, ali su crveno-beli prošli dalje zbog gola u gostima. Usledilo je finale protiv Borusije iz Menhengladbaha. Tada se igralo na dve utakmice. U prvoj u Beogradu je bilo 1:1, a u drugoj je bilo 1:0 za Borusiju, koja je došla do pobede zahvaljujući sudiji Albertu Mikelotiju, koji je svirao Borusiji nepostojeći penal za pobedu.

10. evropsko proleće 1981.

Poraz od Intera u Kupu Evropskih šampiona na prvoj prolećnoj prepreci. Prvi meč u Milanu bio je bez pobednika (1:1), ali je Zvezda u revanšu poražena sa 1:0.

11. evropsko proleće 1982.

Ispadanje od Anderlehta u četvrtfinalu Kupa evropskih šampiona (današnja Liga šampiona). U oba meča rezultat je bio 2:1 za Belgijance.

12. evropsko proleće 1986.

Ispadanje od Atletiko Madrida još jednom. ovoga puta u četvrfinalu Kupa pobednika kupova. Na Marakani je bilo 2:0 za Jorgandžije, a u Madridu 1:1.

13. evropsko proleće 1987.

Još jedno bolno ispadanje od Madriđana, ovoga puta od Reala u četvrtfinalu KEŠ-a. Zvezda je na Marakani pobedila Real sa 4:2, ali je u Madridu poražena sa 2:0 i ostala je bez plasmana.

14. evropsko proleće 1991.

Godina koja je zlatnim slovima upisana u istoriju Zvezde! Prvi i jedini evropski pehar Crvene zvezde, ali onaj najvredniji! Pehar za osvajanje titule prvaka Evrope.

Zvezda je na putu do trofeja na proleće 1991. najpre eliminisala Dinamo iz Drezdena u četvrfinalu. Na Marakani je bilo 3:0, u revanšu je Zvezda vodila sa 2:1 do momenta kada su nemački navijači prekinuli meč u finišu, koji je službenim rezultatom registrovan sa 3:0. Potom je Zvezda u legendarnom dvomeču eliminisala Bajern Minhen. U Minhenu je bilo 2:1 za Zvezdu, a potom 2:2 na Marakani uz čuveni autogol Augentalera u sudijskoj nadoknadi za Zvezdin prolaz dalje. Zvezda je u finalu u Bariju slavila protiv Olimpika iz Marselja na penalima sa 5:3, pošto u 120 minuta s produžecima nije bilo golova.

15. evropsko proleće 1992.

Zvezda je bila nadomak novog uspeha i plasmana u finale. Format Lige šampiona je tada prvi put promenjen i uvedena je grupna faza posle prve dve runde. Zvezda je bila u grupi sa Sampdorijom, Anderlehtom i Panatinaikosom. Zbog problema s početkom rata u SFRJ, Zvezda je svoje mečeve igrala van Beograda, u Sofiji. Tokom proleća je odigrala četiri meča grupne faze, nakon što su dva meča odigrana u novembru i decembru.

Zvezda je najpre pobedila Panatinaikos sa 2:0 u Atini. Potom je pobedila Grke sa 1:0 u Sofiji. U odlučujućoj utakmici za finale protiv Sampdorije izgubili su sa 3:1, a u poslednjoj utakmici grupne faze, kada su još imali teoretske šanse da preteknu Sampdoriju, izgubili su od Anderlehta sa 3:2 u Briselu.

16. evropsko proleće 2018.

Punih 25 sezona morala je Zvezda da čeka na novo evropsko proleće. Ono je došlo u Ligi Evrope, gde je Zvezda prošla grupu u kojoj su bili Arsenal, Keln i BATE Borisov. U šesnaestini finala Zvezda je igrala protiv CSKA iz Moskve. U prvom meču u Beogradu bilo je 0:0, a u revanšu je CSKA pobedio sa 1:0. Zvezda je imala neverovatnu šansu preko Aleksandra Pešića u sudijskoj nadoknadi, ali je on loše reagovao pred golom iz zicer pozicije.

Ukupno:

Zvezda je osam puta ispadala na prvoj prepreci

Jednom je osvojila titulu (1991. u Kupu evropskih šampiona)

Jednom je poražena u finalu (1979. od Borusije iz Menhengladbaha)

Još četiri puta je igrala polufinala, dva puta u Kupu evropskih šampiona, jednom u Kupu sajamskih gradova (kasnije Kup UEFA) i jednom u Kupu pobednika kupova.

Video: Borjan odbranio Zvzedu i zakazo evropsko proleće na Marakani

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • YYY

    4. decembar 2020 | 16:54

    Volim te crveno bela ljubavi!

  • Co11

    4. decembar 2020 | 16:37

    Koliko evro proleca ima nk Franja crno modro beli?

  • 🔴⚪

    4. decembar 2020 | 17:50

    Потонули у мору, тонемо, а не назиремо дно. Није нас било нигде, плућа пред издисајем. Искључују струју, конференције у мраку... Колико године брзо пролазе... Сећам се Краснодара као да је јуче био. Вујадинова пречка у Лондону... Келн и пролазак даље. Та еуфорија не може да се опише, једино да се доживи. Не знам да ли сам више плакао због тог пролаза или због испадања у нокаут фази. Ми смо још увек били мали, на папиру. Долази нам ЦСКА, можда не тако звучан, али у том моменту далеко, далеко бољи (догурали до четвртине финала, одакле их је избацио Арсенал. Исти онај који нас је у двомечу добио 1:0 голом жируа у тренутку када смо као неискусна екипа (а такви смо и као народ) стали и тражили фаул уместо да играмо). Дошао је ЦСКА у Београд, можда био доминантнији, АЛИ! Нећу заборавити оно истрчавање и демонстрацију силе у том смислу, Немање Радоњића. 1 на 1 и право у голмана... Али хвала му! 0:0 смо завршили ту, отишли у Москву коју нећу моћи да заборавим.. Примљен гол, претходио пријему руком играча ЦСКА. Поново ми тражимо прекршај уместо да играмо, и примамо га.. Нападао је ЦСКА, АЛИ! Шта рећи за Шиљин промашај? Не знам да ли је имало 3 метра, испред само голман, па ни он може се рећи. Бен који је дошао у зимском прелазном року, прима лопту, пролази на 3-4 метра... поред гола. ЈЕДАН гол нас је делио од великог успеха. 💔 #јошкодетејасамбиоту

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA