≫ 

Ekskluzivno! Borjan o pisanju istorije: Nek' nam dođe i Real, voleo bih da ostanem u Zvezdi do 2026.

Kapiten crveno-belih dan posle istorijskog uspeha u intervjuu za Telegraf ističe da mu je svejedno ko će biti rival u nokaut fazi i da će njegov tim protiv svakoga ostaviti srce na terenu

  • 68
Milan Borjan

Milan Borjan emotivno slavi Zvezdine uspehe; Foto: Marko Jovanović

Milan Borjan je ponovo bio heroj Crvene zvezde! Po ko zna koji put u poslednje četiri sezone, svojim odbranama je spasio crveno-bele i ovoga puta bio je najzaslužniji što je mreža Zvezde bila netaknuta protiv Hofenhajma, čime je osigurano evropsko proleće, 17. u istoriji kluba sa Marakane.

Borjan je od dolaska u Zvezdu odigrao 49 evropskih utakmica i na pragu je rušenja rekorda legendarnog Vladimira Petrovića Pižona po broju odigranih evropskih mečeva u dresu kluba sa Marakane. Šansu da uđe u anale i istorijske knjige na Marakani imaće već na proleće, kada će Crvena zvezda igrati u šesnaestini finala Lige Evrope.

Kakvi su dometi ove Zvezde, koja je razlika u odnosu na rad pod Vladanom Milojevićem i pod Dejanom Stankovićem, kakav je osećaj stati rame uz rame sa najvećim legendama kluba, da li sebe vidi kao buduću Zvezdinu zvezdu, kako se nosi s pritiskom i vređanjem od strane protivničkih navijača... i mnogim drugim temama, pričali smo sa Milanom Borjanom kapitenom Crvene zvezde, dan posle njegove nestvarne partije na Marakani protiv Hofenhajma.

O meču protiv Hofenhajma i evropskom proleću

 

  • Imali ste već čast da sa Zvezdom obezbedite evropsko proleće, kakav je osećaj to uraditi kao kapiten i posebno nakon onakve partije i onakvih odbrana protiv Hofenhajma?
  •  

 

- Velika čast i privilegija. Verujem da sam to zaslužio posle četiri godine. Osećaj je neopisiv, mi pišemo istoriju već godinama i fantastičan je osećaj biti kapiten ovako velikog kluba kao što je Crvena zvezda.

  • Može li Zvezda da napravi korak dalje u odnosu na prethodno evropsko proleće i koji su krajni dometi ove ekipe, naročito ako se dodatno pojača tokom zime?
  •  

 

- Do sada smo pokazali da možemo mnogo. Pomeramo granice iz godine u godinu. Jednostavno, ne znam koji su krajnji dometi jer mi smo iz meča u meč sve bolji. Sinoć smo odigrali sjajno protiv ekipa koja sa nalazi u jednoj od najjačih liga u Evropi. To dovoljno govori o kvalitetu ove ekipe tako da mislim da možemo i na proleće da još više pomerimo granicu.

Video: Neverovatne odbrane Borjana protiv Hofenhajma

Video: Borjan odbranio Zvzedu i zakazo evropsko proleće na Marakani

  • Jeste li ste pristalica toga da na žrebu dobijete što lakšeg rivala na proleće, ili da dođe neka spektakularna ekipa poput Real Madrida, posebno ako na proleće bude dozvoljena publika?
  •  

 

- Iskreno mi je svejedno. Ko god bio protivnik, mi ćemo izaći na teren i ostaviti srce za našu Zvezdu, bilo da je Real Madrid ili neka druga ekipa. Nema lakih protivnika ni u grupnoj fazi, a kamoli u nokaut fazi.

Šta kaže o rušenju rekorda Vladimira Petrovića Pižona i vidi li sebe kao buduću Zvezdinu zvezdu

 

Vladimir Petrović Pižon

Vladimir Petrović Pižon; Foto: MN Press

  • Na proleće imate priliku da preteknete Vladimira Petrovića Pižona po broju odigranih evropskih utakmica u dresu Zvezde. Pižon je do brojke od 50 mečeva došao posle 10 godina, a vi za nepune četiri. Kakav je osećaj postati najbolji u istoriji Zvezde po tom parametru i prestići takvu legendu i Zvezdinu zvezdu?
  •  

 

- Ponoviću da nema srećnijeg čoveka od mene. Stati rame uz rame, po tom parametru, uz Zvezdine zvezde i legende kluba je sjajan podatak i ponosan sam na sve što sam uradio tokom perioda u Crvenoj zvezdi. Moram da se zahvalim i igračima, jer da oni nisu bili odlični ne bih ni ja stigao na korak do rekorda.

  • Bez dileme ste igrač koji je obeležio jednu eru Zvezde, navijači vas cene, a mnogi navijači smatraju da ne bi bilo nezasluženo da dobijete i status Zvezdine zvezde. Možete li da zamislite Milana Borjana kao sedmu Zvezdinu zvezdu?
  •  

 

- To mi je najveća satisfakcija za sve što sam uradio u Zvezdi, jer kad vas navijači toliko vole to zanči da ste pre svega dobar čovek, pa tek onda dobar fudbaler. Iskreno, mnoge legende koje su bile veliki majstori fudbala nisu Zvedine zvezde, tako da mnogo je bilo boljih igrača od mene, ali mi prijaju reči hvale naših navijača.

Ginuli smo i za Milojevića, ginemo i za Stankovića

 

dejan stankovic i vladan milojevic

Vladan Milojević i Dejan Stanković; Foto: twitter/crvenazvezdafk

  • Koja je razlika između Zvezde koju je vodio Vladan Milojević i ove koju vodi Dejan Stanković? Koliko im se razlikuju metode rada, motivisanja, koja je razlika u odnosu sa igračima...
  •  

 

- Naravno da ima razlike u radu, ali i kod jednog i kod drugog šefa stručnog štaba smo ginuli na terenu. I Milojević i Stanković su veliki i sjajni ljudi i to je ono što je najvažnije. Čast je sarađivati sa takvim trenerima.

  • Kod Milojevića se uglavnom tačno znalo ko igra ispred vas. Koliko vam predstavlja problem što se ove sezone često kombinuje poslednja linija odbrane i gotovo svaki meč branite sa drugom linijom ispred sebe, što zbog povreda, "bonus" pravila u Superligi, korona virusa...
  •  

 

- Nemamo tih problema, jer smo svi zajedno jedna velika porodica. Mi smo tim, i to moraju svi da shvate. Da li ispred mene igrao Milunović, Degenek ili mali Čupa (Strahinja Eraković prim. aut.), svejedno je. Svi smo tu i znamo šta se traži do nas. Mi ćemo ginuti na terenu kao i do sada, i ko god da je na terenu daje maksimum.

Odbrane protiv Krasnodara su mi najdraže, voleo bih da branim u Zvezdi do 2026.

 

  • Svojim odbranama ste Zvezdi četiri puta doneli Evropu kroz kvalifikacije odbranama u poslednjim sekundama meča (Krasnodar na Marakani, Salcburg u Austriji, penali protiv Kopenhagena, protiv Jang Bojsa na Marakani, odbrana protiv Tirane na kraju meča. Koja vam je ostala najupečatljivija i najdraža?
  •  

 

- Bez sumnje to je meč protiv Krasnodara na Marakani. Emocije koje su tada bile su neverovatne. To veče je nešto što i danas ne možemo da opišemo. Svaka utakmica je lepa, ali ova će ipak ostati najdraža. Ostale su svakako imale veliki značaj, ali bih izdvojio samo ovu kao najdražu.

  • Kako vam zvuči podatak da ste svojim odbranama uneli u klub direktno oko 60 miliona evra samo od plasmana u Ligu šampiona i Ligu Evrope?
  •  

 

- Nisam samo ja doprineo tome. Ponavljam cela ekipa i svi igrači su doprineli da vratimo Zvezdu tamo gde ona i zaslužuje – u zvezde.

  • Koliko je realno da ostanete u Zvezdi do 2026. godine i da sa Kanadom branite na Mundijalu 2026. godine, kada bude domaćin?
  •  

 

- To nije na meni, već na ljudima koji vode klub, kao i rerezentaciju. Naravno da bih voleo da se obe stvari dogode, ali to ponavljam nije do mene.

U čemu je tajna nošenja s pritiskom? "Rodio sam se s tim!"

 

Milan Borjan

Borjan u razgovoru s navijačima Partizana tokom derbija; Foto: Marko Jovanović

  • Koja je tajna vašeg nošenja s pritiskom? Kako ostajete skoncentrisani na teren, čak i kada vas protivnički navijači vređaju, što možemo da vidimo na svakom večitom derbiju?
  •  

 

- Mislim da sam se sa tim i rodio. Moram da ostanem miran i koncentrisan jer sam zato na terenu i zbog toga dobijam poverenje kako stručnog štaba tako i navijača. Volim i velike utakmice, i mislim da se i te kako nosim sa pritiskom.

  • Možete li da nam opišete kako izgleda rutina Milana Borjana na dan meča. Šta uradite od momenta kada ustanete za neki bitan meč, do trenutka kada dođete na stadionu, uđete u svlačionicu i na kraju stanete na gol. Imate li neke rituale ili sujeverja?
  •  

 

- Dan je kao i svaki drugi. Naročito sada kada igramo na svaka tri dana utakmice, jednostavno nema tu neke pripreme. Uvek se prekrstim kada izađem na teren i pomolim se Bogu.

(Dušan Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    4. decembar 2020 | 19:58

    Dobar je sinoc bio...

  • Maks

    4. decembar 2020 | 22:19

    Mnogo puta nas je izvlačio,mnogo utakmica smo dobro prolazili zbog njega,treba da mu povećaju platu i da ga zadrže,takvog golmana koji voli svoj klub nećemo naci

  • As

    4. decembar 2020 | 20:14

    Mocni Milan Borjan! Svaka vast majstore, sto si ostao u Zvezdi i priredio nam ovoliko lepih trenutaka!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA