≫ 

Srbija danas saznaje rivale u kvalifikacijama za SP: Sve što bi trebalo da znate o istorijskom žrebu

Podsetimo, Orlovi se nalaze u drugom šeširu

  • 22
Dušan Vlahović Foto: Marko Jovanović

Fudbalska reprezentacija Srbije u ponedeljak popodne saznaće rivale u kvalifikacijama za odlazak na Svetsko prvenstvo u Katar, nakon žreba u Cirihu koji počinje u 18 časova (RTS 2)!

Biće ovo istorijski žreb s obzirom na to da će celokupna ceremonija po prvi put biti virtuelna, odnosno bez predstavnika selekcija, a sve zbog pandemije korona virusa. Vredi pomenuti da će na njemu učestvovati 55 reprezentacija podeljenih u 10 grupa.

Srbija se nalazi u drugom šeširu, ali daleko od toga da Orlove očekuje lak zadatak do Mundijala. Pogotovo što samo prvoplasirani iz grupe ide dalje, dok će drugoplasirane selekcije igrati baraž sa još dve ekipe iz Lige nacija.

Od tih 12 selekcija samo tri će ići na SP. UEFA će ih podeliti u tri grupe po četiri ekipe, te će se igrati polufinala i finala kako bi svaka grupa dala po jednog učesnika. Kvalifikacije će se igrati od 24. marta do 16. novembra naredne godine, a Mundijal je na programu od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.

Evo i svih šešira:

Prvi: Belgija, Francuska, Engleska, Portugalija, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Nemačka, Holandija.

Drugi: Švajcarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka, Rumunija.

Treći: Rusija, Mađarska, Republika Irska, Češka, Norveška, Severna Irska, Island, Škotska, Grčka, Finska.

Četvrti: BiH, Slovenija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Belorusija, Gruzija, Luksemburg.

Peti: Jermenija, Kipar, Farska Ostrva, Azerbejdžan, Estonija, tzv. Kosovo, Kazahstan, Litvanija, Letonija, Andora.

Šesti: Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar, San Marino.

Fudbal Srbija - Rusija Foto: Marko Jovanović

Ono što je važno jeste i to da će žreb biti poludirigovan i da određene selekcije ne mogu zajedno u grupu iz političkih razloga.

Tzv. Kosovo ne može u istu grupu sa Srbijom, Rusijom i Bosnom i Hercegovinom, zatim zajedno ne mogu Rusi i Ukrajinici , te Jermenija i Azerbejdžan i Gibraltar - Španija.

Tu su i određene "zabrane" UEFA što se tiče dalekih putovanja i zimskih uslova za igru. Čak deset zemalja su definisane kao mesta sa rizikom od teških uslova za igru i od njih deset samo dve mogu zajedno u grupu.

Aleksandar Mitrović Foto: Marko Jovanović

To su Belorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija, Norveška, Rusija, Ukrajina. S tim da Island i Farska Ostva nikako ne mogu zajedno u grupu.

Takođe, čak 20 parova će označeno kao "teret" što se tiče putovanja, te da bi se troškovi smanjili može da se izvuče samo jedan takav par. To se najviše odnosi na Azerbejdžan, Island i Kazahstan među njima ima najviše ograničenja. Uz napomenu da nijedno nema nikakve veze sa Srbijom.

>>> Srbija će danas (18.00) saznati koji će joj biti rivali u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022, a kvota na to da će Orlovi biti s Hrvatima u grupi je 9,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za žreb za Mundijal.

Video: Nema greške: Boaći sa pet metara za vođstvo Zvezde

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA