≫ 

Desilo se nešto nezamislivo: Šeik postao suvlasnik izraelskog kluba čiji navijači žele smrt Arapima

Ovo je otprilike vest u rangu da je neki hrvatski biznismen preuzeo Zvezdu ili Partizan, ili obrnuto, da je neki Srbin preuzeo Dinamo ili Hajduk - pa puta sto

  • 0
Navijaci, hamad bin khalifa al nahyan Foto: Tanjug/ AP, Profimedia

Verovalo se da će ovaj dan doći kad-tad pošto su, uz posredstvo Donalda Trampa, Izraelci i deo arapskih država u avgustu započeli novo poglavlje svoje istorije, ali malo ko je verovao da će već u godini potpisa pomenutog sporazuma jedan Šeik iz vladajuće porodice u UAE postati suvlasnik jednog izraelskog kluba.

I to ne bilo kojeg - onog čiji su navijači najglasniji u propagiranju mržnje prema svemu što predstavlja najveće istorijske neprijatelje ove države, u prvom redu Arape.

U pitanju je Beitar iz Jeursalima koji će u narednih deset godina biti velikim delom i pod kontrolom šeika Hameda bin Kalifa al-Najana, koji je kupio 50 posto deonica kluba, a njegov sin će preuzeti rukovođenje.

stikeri navijača Beitara Foto: Tanjug/Ap

Dve strane su ovaj aranžman najavile još u septembru, na užas tvrdokornih pristalica Beitara "La Familie" koje su na sve načine, i zastrašivanjem, pokušali da odvrate ljude iz kluba od "zabranjene" saradnje sa Arapaima.

Srećom, razum je pobedio, i naravno osećaj za dobru poslovnu priliku i za jedne i za druge, pa su dve strane sklopile ovaj svakako istorijski sporazum u istoriji fudbala.

Novi suvlasnik Beitara je obećao da će u narednih deset godina investirati u klub blizu 100 miliona dolara, ali teško da će i time sebi kupiti naklonost male, ali vrlo uticajne navijačke grupacije, koja, i to vredi reći, nije najomiljenija ni među tradicionalnim, mirnijim pristalicama Beitara. Čak je i omražena među njima zbog svojih radikalnih stavova koji su često bio kočnica klubu da napravi iskorak u rezultatskom smislu.

"Muhamed je mrtav", "smrt Arapima", "zauvek čisti (od Arapa)", samo su neki od grafita koje su navijači Beitara ispisali na zidovima u blizini stadiona, čime su jasno poručili da se ne mire, niti će se ikad pomiriti da im klub vodi Arapin.

- Ne možeš parama kupiti 84 godine principa - još jedna je poruka za novog vlasnika kluba koju su pristalice "La Familie" okačile na ogradi pomoćnog terena, pošto su neometano ušli na jedan od poslednjih treninga prvog tima.

Valja spomenuti da su Beitarovi radikalni ultrasi 2013. godine sa istim entuzijazom ispratili potpis dvojice čečenskih fudbalera, muslimana - tako što su dva dana kasnije zapalili kancelarije fudbalskog kluba.

Ipak, novi suvlasnik kluba, šeik Al Najan, ne izgleda kao neko koga će uplašiti ove poruke, čak je na konferenciji za medije, na pitanje da li će možda dovoditi fudbalere iz arapskih zemljaka, odgovorio: "zašto da ne?".

Za "La Familiu" je ovaj potez uprave sraman i nedopustiv, ali je, i po komentarima na društvenim mrežama, jasno da su u "debeloj" manjini.

"Poetska pravda je ispunjena", glasi komentar jednog Izraelca na dešavanaj u Beitaru, aludirajući da "navijači Beitara pevaju pesme protiv Arapa, a sad su dočekali da Arapin bude suvlasnik kluba".

Video: Uznemirujući video: Izraelci buldožerom odnose telo ubijenog Palestinca

Real je došao u situaciju da mora da pobedi Menhengladbah večeras (21.00) ako želi u osminu finala Lige šampiona. U nekom od scenarija, možda bi mu i bod bio dovoljan, ali bi onda zavisio od drugih. Kvota na keca je 1,77, a dupla šansa X2 je 2,05. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Real – Menhengladbah

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA