≫ 

Sekretar krio pare da bi platili sudije: Sećanje na jedan od najvećih skandala YU fudbala

Fudbalska nostalgija vraća nas 30 godina u prošlost, u "zlatno doba" Titove Jugoslavije, kada je jugoslovenski fudbal preplavila zvučna afera NK Maribor

  • 3
Sklapanje ugovora, fudbalski menadžer, novac, pare, kupovina igrača Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Daleke 1981. godine izbio je jedan od najvećih skandala u istoriji jugoslovenskog fudbala, koji je šokirao javnost. Ovu priču donosi nam portal nogomanina.com

U glavnoj ulozi nije bio jedan od velikih klubova iz prve lige, već druga liga, koja se poslednjih godina koleba između drugog i trećeg ranga takmičenja - Maribora. Klub iz grada uz Dravu nije cvetao od ispadanja iz prve lige 1972. godine.

U prvoj sezoni nakon ispadanja, još uvek je bio konkurentan za povratak među elitu, ali je onda opadao iz godine u godinu.

Početkom 1980-ih, jedina ambicija Purplesa bila je da ostanu u drugoj ligi-zapad. Međutim, da bi uopšte bili konkurentni, morali su da usvoje nepisana „pravila igre“ koja su u to vreme bila na snazi u jugoslovenskom fudbalu.

U ponedeljak, 15. juna 1981. godine, nadležne vlasti odlučile su se za nenajavljenu posetu klupskim prostorijama Maribora, koje su upravo obezbedile njen ostanak u drugoj ligi. Uprava unutrašnjih poslova već duže vreme sumnja u malverzacije u mariborskom klubu, ali je prepadom sačekala kraj sezone. Oni su samo sumnjali da neki zvaničnici koriste novac kluba i nisu očekivali da će otvoriti pravu Pandorinu kutiju.

FK Crvena zvezda  FK Maribor Detalj sa utakmice Crvena zvezda -. Maribor Foto: MN Press

U fioci stola sekretara Bojana Bana (oca današnjeg poslovnog direktora kluba), istražitelji su pronašli gotovinu u nekoliko valuta: 257.667 dinara, 7.050 zapadnonemačkih maraka i 89.710 austrijskih šilinga. Ovo je bio deo crnog fonda iz kojeg su Mariborčani plaćali igrače i sudije.

Pronašli su spisak ovih sudija (Ljubiša Čirković, Hamid Ihtijarević, Fadil Delalić, Džafer Karamehmedović i Predrag Nikolić), za koje se ispostavilo da su u poslednje dve sezone dosudili dvanaest penala za Ljubičaste, a zauzvrat su dobili gotovinu i na račun kluba. putovao u Austriju, Pohorje i okolne izletničke tačke.

Na posebnoj sednici predsedništvo kluba se ogradilo od afere i za to optužilo samo dve osobe: pomenutog sekretara Bojana Bana i predsednika propagandne komisije Stanislava Krambergera, koji su uhapšeni dan nakon istrage.

Zbog afere ostavku je podneo i predsednik Fudbalskog saveza Slovenije Boris Godina, koji je pre dve godine bio predsednik Maribora. To je opravdao time što ne želi da bude na čelu slovenačke fudbalske organizacije sve dok se njegovo ime pojavljuje u vezi sa nepravilnostima u klubu.

FK Crvena zvezda  FK Maribor Detalj sa utakmice Crvena zvezda -. Maribor Foto: MN Press

- Ali moram reći da sam znao za crni fond- priznao je Godina.

- Ne znam tačno kada je stvoren, ali mislim da je nakon ispadanja NK Maribora iz prve lige stvoren da pokrije razliku između zahteva igrača i naših mogućnosti. Odlučili smo se za pravac za koji su se svi odlučili. Nisam se operativno bavio crnim fondovima, ali je jasno da oni drugovi koji su bili u rukovodstvu i danas kažu da o tome ne znaju ništa, lažu, ali o podmićivanju sudija nisam znao ništa, jer sam radio za druge. stvari. - rekao je Godina.

Disciplinska komisija udruženja drugoligaša zapadne grupe odgovorila je rigoroznom merom: Maribor je isključen iz lige i degradiran u SNL, ali je umesto toga drugoligaški status zadržao dubrovački GOŠK Jug, koji bi inače otpao.

Ovo je bio značajan udarac za slovenački fudbal, koji još uvek nije prevazišao sve zablude portoroških odluka, pošto je slovenački šampion Šmartno takođe iz finansijskih razloga odustao od igranja u drugoj saveznoj ligi. I ostali klubovi kojima je umesto Šmarčana ponuđena mogućnost odlaska u drugu ligu (Slovan, Mura i mariborski Železničar) takođe su glatko odbili.

FK Crvena zvezda  FK Maribor Detalj sa utakmice Crvena zvezda -. Maribor Foto: MN Press

Sledeće sezone Slovenija je u 2. ŽNL-zapad imala samo dva predstavnika, ljubljansku Svobodu i velenjski Rudar umesto četiri. U sezoni 1981/82, ova dva kluba zauzela su poslednja dva mesta na tabeli druge lige i oba su neslavno ispala. Svoboda je pogodio odlazak sponzora Mercatora, a Rudar istraga slična onoj koja je potresla Maribor.

Naravno, slučaj Maribor bio je samo vrh ledenog brega, jer su mnogi klubovi radili na vrlo sličan način. „S obzirom na to da je Maribor„ mala riba “u našem ligaškom fudbalu u poređenju sa većinom drugoligaša, a da ne pominjemo klubove prve lige, možemo samo da nagađamo kakav se novac troši u jugoslovenskom fudbalu“, napisala je Crna strana u svojoj knjizi. IU fudbal napisao riječki novinar Sergej Gerc.

Afera je bila toliko rezonantna da ju je komentarisao čak i najuticajniji političar u SR Sloveniji Mitja Ribičič, rekavši u intervjuu za magazin SN:

- Javno priznavanje odstupanja od dogovorenih ograničenja zarada sportista, podmićivanje sudija i plasman pojedinačnih utakmica zahtevaju trenutni energičan odgovor.

Sledeće godine Državna služba za računovodstvo (SDK) izvršila je inspekciju rada mnogih klubova, posebno u Sloveniji i Hrvatskoj, dok u drugim delovima zemlje nije bilo takvog entuzijazma.

Pronašli su uglavnom dokaze o finansijskim prevarama, a podmićivanje sudija i nameštanje rezultata ostali su obavijeni velom tajne. Jugoslovenski fudbal nastavio je svojim ustaljenim putem i po „nepisanim pravilima“. Uostalom, ni Maribor nije bio loš. Sledeće sezone je glatko pobedio u SNL-u i vratio se u drugu ligu.

(Telegraf.rs/Nogomania.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    10. decembar 2020 | 16:45

    Sacekajte za jedno desetak godina (nadam se i puno ranije) kad se bude pisalo o crvenoj sekti i svim skandalima vezanim za istu, a koji ce se razotkriti...

  • Baca

    10. decembar 2020 | 09:06

    Ja mislio partizan Roma.

  • nscz

    10. decembar 2020 | 12:47

    Pisite malo o Sajberovom kolu ako smete hahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA