Planirali rekordnu zaradu, korona ih uvalila u finansijski kanal: Everton u minusu 153 miliona evra

Engleski Everton objavio je gubitke uzrokovane korona virusom i klub je u minusu 140 miliona funti (152,7 miliona evra) zbog pandemije

  • 0
kalvert-luin Foto: Tanjug/Ap

Korona virus je od marta do danas ostavio katastrofalne posledice na svet sporta, što se posebno odražava u ligama poput engleske, gde su stadioni dupke puni iz vikenda u vikend.

Zato je vlasnik Evertona Farhad Moširi prinuđen da investira dodatnih 250 miliona funti (oko 272,7 miliona evra) kako bi pokrio gubitke.

Trenutnih 140 miliona gubitka je novi neslavni rekord kluba koji je lani posle odbijanja poreza bio 111,8 miliona funti.

Kako iz Evertona kažu, pandemija COVID-19 im je donela 67,3 miliona funti nepredviđenih troškova (74 miliona evra).

Zato je Moširi u klub uneo 50 miliona funti sopstvenog novca tokom prošle, a onda još 50 miliona od juna ove godine do sada.

On je preuzeo klub 2016. godine i do sada je u njega investirao 400 miliona funti, a očekuje se bar još 100 miliona.

Moširi je trenutno vlasnik 77,2 posto akcija Evertona, a kupovinom novih, kako bi održao klub, mogao bi da postane vlasnik 93,3 odsto akcija.

Zanimljivo je da je pre pandemije Everton planirao rekordan dobitak na ime prihoda od karata i TV prava od čak 200 miliona funti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA