Stanojević analizirao Partizanovu jesen: Nisam zadovoljan Bajbekom, navijači moraju da znaju sve

Na skali od jedan do deset ocenio bih protekli period sa sedam i po, ali ako je novinarski, onda neka bude sedmica, kaže šef struke crno-belih

  • 29
Aleksandar Stanojević, FK Partizan Foto: MN Press

Loše je počelo, bilo je problema, kikseva i gubitka bodova, igralo se sa više ili manje oscilacija, ali je situacija počela da se sređuje u trenutku kada su se novi trener Aleksandar Stanojević i fudbaleri upoznali do kraja, adaptirali jedni na druge, te je Partizanova jesen okončana sa osam uzastopnih pobeda i entuzijaznom koji obećava blistavije proleće.

Stanojević je, kao i uvek, realan i samokritičan, svetan je propuštenih prilika na samom početku povratničkog mandata, svestan da je i njemu i timu bilo potrebno vreme za međusobnu adaptaciju, a kada je upitan koju ocenu bi dao na minula tri i po meseca rada u Humskoj rekao je:

- Na skali od jedan do deset, neka bude sedam i po. Ako je ocena novinarska, može sedmica. Promenjivo, s tendencijom rasta na kraju. Uvek se pamti poslednji period. Njime mogu biti zadovoljan – kaže Aleksandar Stanojević dan posle spuštanja zavese na jesenji deo sezone.

Čime najviše?

- Takmičarskom organizacijom. Momci su prihvatili moj način razmišljanja, da igramo na rezultat.

Remi u derbiju je bio realan

163. Večiti derbi Aleksandar Stanojević na klupi crno-belih tokom večitog derbija; Foto: Nikola Tomić

A čime ste nezadovoljni?

- Utiskom da u dosta utakmica nismo bili ubojiti ili do kraja opasni za Partizanove standarde: da ulazimo u poslednju trećinu terena, budemo konkretniji u završnci, opasniji po protivnika.

Kad je Stanojević zamenio Sava Miloševića zaostatak za Crvenom zvezdom bio je šest bodova. Sad je devet, što znači da nije samo do aktuelnog trenera, iako je učljivo podigao ekipu.

- Izlaze neki parametri da Patrizan godinu dana nije izgubio kod kuće. Statistika zna da donese, ali je činjenica da smo na minus devet. Kad je tako ne možete da bude zadovoljni. Došao sam da pokušam da nađemo naš put, da se najpre izborimo sa konkurentima za Evropu, zatim za takmacom za drugo mesto, tek onda da napadmo prvu poziciju. Daleko smo od toga, ali... Uvek gledate pozitivno, tražite detalje koji idu u dobrom pravcu.

Imali ste dve prilike da smanjite zaostatak: večiti derbi i gostovanje na Čairu. I, niste uspeli?

- Uvek sve dođe na svoje. U Nišu nije trebalo da izgubimo, primili smo gol iz jednog šuta, ali zato Čukarički nije trebalo da pobedimo. Ili, na primer, mogli smo da dobijemo Metalac sa igračem više, a isto tako smo dali u Užicu gol pred kraj, iz penala. Uvek se napravi ravnotreža, ovo je realna slika.

Kad se osvrnete na 163. derbi, da li ste mogli više?

163. Večiti Derbi Aleksandar Stanojević i Dejan Stanković se grle pre derbija; Foto: Nikola Tomić

- Imali smo mnogo tešku situaciju pred taj meč, odsutne reprezentativce, povređene igrače, ja sam bio kratko s njima... Izvukli smo maksimum, trebalo je da pobedimo, da smo iskoristili neke situacije moglo je da bude 3:0, jer smo bili opasniji po gol, ali... Crvena zvezda je ukupno na tom duelu bila bolja, kontrolisala dešavanja i rezultat je pravedan. Iako sam često samokritičan, kad vratim film, nigde struka nije pogrešila. Što se struke tiče, odradili smo maksimalno kako treba

Za kog igrača bi se moglo reći da je podbacio na derbiju?

- Derbi je jedna utakmica, ali ne mogu sad da se setim koga bih izdvojio. Kad bi me sutra pitali, možda bih mogao da kažem. Svi su bili u maksimumu, dali su ono što je do njih.

Bajbek je sjajan, ali nemam sigurnost

Žan Kristof Bajbek Bajbek na utakmici protiv Bačke; Foto: MN Press

Koliko ovom timu nedostaje Žan Kristof Bajbek?

- Očekivali smo da će on biti taj koji će nam doneti ono što je potrebno. Kad u fudbalu improvizujete, mnogo je teško. Da sam znao da će Štulić ovako da igra, možda bih ga više koristio. Možda mi je to bila greška. On me na treninzima nije ubeđivao da je to - to, ali eto, možda da kažem da je moja greška što ga nismo ubacivali ranije.

Šta još treba da se popravi da bi ekipa izgledala onako kako vi to želite?

- Treba nam špic koji će nam dati tu završnu notu, treba da igrači koji nisu igrali dugo podignu nivo forme i to bi bilo to. Mislim na Jojića, Obradovića, Markovića, koji je često povređen. Da podignu formu, da taj Baebek uđe u pravi ritam i videćemo da li ćemo dovoditi još nekog. To bi trebalo da je dovoljno za podizanje nivoa.

Da li će 11. januara biti dovedeni svi igrači koje budete tražili?

- Nadam se, rekao sam ljudima iz kluba da mi je to važno. Verujem da ni u Realu ne mogu da dovedu na vreme sve igrače, ali nadam se da hoće. Ja sam došao, počela su da dolaze pojačanja. Sad mi je mnogo lakše nego kad sam došao, eventualno još jedan ili dva nova igrača".

Da li se razmišlja o Bajbeku da možda već sada ode iz Partizana?

žan filip bajbek Žan Kristof Bajbek; Foto: youtube/Partizan

- Dobro, to su sad već radikalne stvari. Razmišljam na drugi način, on je sjajan igrač, u saradnji sa klubom sam ga doveo, bio je moj izbor, ostao je, ali način na koji se razvija situacija oko njega vezano za povrede ne daje mi neku sigurnost. Sigurno ćemo dovesti igrača na toj poziciji, a ostalo kako bude, biće. Ja hoću da budem siguran u neke stvari i ne želim više da rizikujem na taj način. Ne znam, tek je došao, morate nekog da sačekate ako ima problema sa povredama. Nekad se namesti i ovako i onako, ali sve je to fudbal. Znali smo da je ranije bio povređivan, ali jedini problem kod njega je što nije došao spreman. Činjenica da je pandemija, da od februara nije igrao utakmicu, mnogo mu je otežala. Diktirala je celu situaciju. Znate, dovodite slobodnog igrača, sve su to rizici koji se dešavaju.

Tražimo brzog napadača

Da li taj novi napadač mora da odgovara tipu Klea ili možda Škuletića, da daje golove u kontinuitetu?

- Uvek je dobro to imati, ali ne tražimo to. Tražimo intenzivnog igrača, imamo Štulića, ne bih ga duplirao. A Bajbek je i dalje tu. Tražimo jednog intenzivnog igrača, napadača, koji može da igra, da je strelac, ali u zavisnosti od sistema da može i da se pomeri na bok. Tražimo još jednog hitrog momka (poput Asana prim.aut.).

nikola štulić Nikola Štulić; Foto: MN Press

Da li postoje već sada igrači na koje ne računate od januara?

- Znate šta, imate mlade igrače kao što je Knežević, koji će otići u Teleoptik, napravili smo dogovor, razgovaramo sa još mladih momaka. To je osetljiva tema, moramo na pravi način da ih razvijamo. Biće još pozajmica. Otkako sam ja tu, doveli smo šest novih igrača, doveli smo sve koje sam ja želeo. Videli ste koliko je priče bilo oko Jojića. Izuzetno sam srećan sa igračima koji su dovedeni. Potrebna su mi dva prelazna roka, kako sam već rekao, želimo da upotpunimo sve, a ne da gomilamo igrače. Samo taj špic i desni bek gde smo deficitarni.

Može li rezervni desni bek da bude neko iz omladinskog pogona ili mora da se nađe pojačanje?

- Miljković je po meni odigrao dobro, bez obzira na neke polemike. Niko od mladih se nije još uvek nametnuo, treba još vremena da prođe. Tražićemo nekog iz naše lige ili domaćeg igrača iz inostranstva koji može da odgovori na te zadatke.

FK Partizan - FK Rad Aleksandar Miljković nema konkurenciju na mestu desnog beka; Foto: Marko Jovanović

U sredu je debitovao mladi Nemanja Jović, i to veoma dobro. On je zablistao prošle godine na zimskim pripremama, a onda ga uopšte nije bilo na velikoj sceni.

- Prvo, nisam ni znao da je debitovao. Mislio sam da je ranije igrao. Mnogo radimo sa mladima i individualno i grupno, on se nametnuo u tom periodu. Nagoveštava mi dosta i njegov karakter, direktnost, način igre. Mladim igračima se kod nas mnogo brzo daje šansa, brzo se ode u inostranstvo i oni brzo žele da dođu do nečega. Hajde da se vratimo na još ranija vremena, kod Tumbakovića. Mogao si da budeš mlad igrač, dobar koliko god, ali mogao si da igraš maksimalno nekih 20-25 minuta po utakmici, osim ako si baš ekstremno talentovan. Nagovestio je dobre stvari, ima vremena za njega.

Svakome u lice kažem šta mislim

Sejduba Suma, Lazar Marković Sejduba Suma i Lazar Marković su poslednjih dana bili na meti kritika trenra Partizana; Foto: MN Press

U poslednjih 10-ak dana bili ste medijski oštri i prema Sumi i prema Lazaru Markoviću. Da li ste time želeli da ih probudite, što se pokazalo ispravnim bar u Lazarevom slučaju?

- Sve to što sam rekao javno rekao sam i svakome u lice. Postavili ste mi pitanje, ne izbegavam odgovor. Nisam došao i pričao o tome, nego sam samo odgovarao na vaša pitanja. Navijač Partizana, bar ja kad sam trener, mora da zna jasno šta se dešava i da bude obavešten. Bitno mi je da budem iskren. Sve to sam, ponavljam, rekao njima individualno i mnogo direktnije nego u javnosti. Da li će se oni probuditi ili neće pitanje je vremena, a ne jedne ili dve utakmice. Zadovoljan sam kako su i Markec i Suma ušli u obe utakmice posle toga. Svako mora da radi na pravi način.

- I da vam kažem još nešto, nije ovih osam pobeda slučajno. To se dešava tako što imate neku ozbiljnost. To šira javnost ne primećuje. Jojić pretrči 12 kilometara, zatvori i u fazi odbrane, a to što nije dao ili namestio gol, on donese. Mene to interesuje. Eto, zbog tih stvari, koje ljudi sa strane i ne vide, ostvaren je taj broj pobeda. To želim i od Markovića. On je jedan od retkih koji je otišao u tako velike klubove, to je za poštovanje, ne želim ni na jedan način da ga degradiram. Naprotiv, ja samo hoću da pričam iskreno i otvoreno, a prvenstveno njima da kažem ono što mislim. Vreme će pokazati da li sam u pravu. Tako da, nisam ja neko ko ide okolo da priča, ali navijač Partizana, podvlačim, sve mora da zna što se dešava u klubu.

Svetozar Marković i Holender opravdali očekivanja

Ko vas je od letošnjih pojačanja najviše pozitivno iznenadio, a ko negativno?

- Najzadovoljniji sam Svetom Markovićem i Holenderom. Izuzetno sam zadovoljan i sa Miljkovićem jer je imao dosta asistencija, osim što je zatvorio prilaze golu. Obradović je bio periodičan, ali poslednju utakmicu je dao i gol. Mora on još bolje. Sa Bajbekom je sve jasno. Zeka Jojić nam je doneo stabilnost izvanrednim parametrima. Uz Asana je najintenzivniji igrač, i Zdjelara i Šćekića. Ne igra na svojoj poziciji, ali pretpostavljam da kad se stabilizuje, sve što je do sada radio, ima da mu donese i golove i asistencije. U suštini, mogu da kažem, sem Bajbeka koji je iz opravdanih ili neopravdanih razloga podbacio, zadovoljan sam svima ostalima. Možda su neke pobede bile manje lepše na oko, neke više, ali eto, ako pitate, Marković i Holender su me najviše oduševili - zaključio je Aleksandar Stanojević.

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki90

    17. decembar 2020 | 15:03

    Zadovoljan Jojicem ,halfe jesi ti normalan? Covek je van ritma , van svega..

  • 0008034

    17. decembar 2020 | 16:10

    Najsreciji si covek u Srbiji. Klub ti u Subitici pobedi 2:1, Spartak ne iskoristi penal u sudijskoj nadoknadi, Proleter zakuca precku u 90 minuti, date gol u sudijskoj nadoknadi, protiv Cuke gol u sudijskoj nadoknadi. Imas srece, inace bi i ti bio bivsi...

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    17. decembar 2020 | 14:28

    Вероватно су и он и Саво задовољни судијама који су им несебично помагали пеналима, продужецима, кад год им била фрка, кад је било тесно...да им нису они, имали би бар 10 бодова мање, реално...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA