Ozil citatom Ataturka podržao Azerbejdžan u ratu sa Jermenijom, kontrira Mhitarjanu

Ne krije igrač Arsenala naklonost prema svojoj Turskoj, poziva na primirje

  • 6
Mesut Ozil kuća u Londonu printscreen: YouTube/RafaStudios

Fudbaler Arsenala, bivši nemački reprezentativac Mesut Ozil, javno je podržao Azerbejdžan u borbi protiv Jermenije za region Nagorno-Karabah, i to samo nekoliko dana pošto je najbolji jermenski fudbaler Henrik Mhitarjan pozvao svetske lidere da stanu u odbranu njegovog naroda.

Ozil je u četvrtak napisao na svom tviter nalogu sledeće misli:

- Problem Azerbejdžana je problem svih nas, njihova sreća je naša sreća - citirao je Ozil ovde prvog predsednika Turske Mustafu Kemala Ataturka.

- Jedna nacija, dve države - dodao je Ozil, uz zajedničke zastave dve zemlje, Azerbejdžana i Turske.

Borba za Nagorno-Karabah se vodi decenijama, ali je poslednjih meseci intenzivirana, uz učešće i brojnih stranih faktora i velikih sila. Ankara otvoreno podržava Baku, ne samo verbalno, već pruža i konkretnu vojnu pomoć u avionima, konkretno letelicama F-16.

Sa druge strane, Rusija paktira sa Jermenima, zvanična Moskva poziva na prestanak oružanih sukoba, međutim obe strane su nedavno jedna drugu optužile za kršenje primirja.

Ozil je posle kratkih "tvitova" podrške Azerbejdžanu, pokušao da pojasni svojim pratiocima situaciju u vezi sa sukobom dve države.

- Za mene, jako je važno da svi na svetu saznaju da je Nagorno-Karabah legalno i međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana i zahteva povlačenje jermenskih trupa od kojih je okupiran  - kaže Ozil.

- U martu 2008. godine Skupština Ujedinjenih nacija je usvojila rezoluciju koja se tiče teritorijalnog integriteta Azerbejdžana i zahteva povlačenje jermenskih trupa. Zbog toga samo jasno želim da kažem da je ta odluka Ujedinjenih nacija prihvaćena i prepoznata od svih. Sada bi svi trebalo da težimo miru i radimo na njemu, bez nasilja. Svaka smrt na bilo kojoj strani je gubitak za sve - zaključio je igrač Arsenala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    18. decembar 2020 | 08:51

    Turčin je to. Ne možeš ti njih integrisati nikad. On je treća generacija, deda mu se doselio tada u stara vremena u nemačku alu ipak ture ostaje ture.

  • Jaa7778

    18. decembar 2020 | 06:18

    Jasno kao dan da veze sa postenjem nema Nego jasno je kao dan da podrzava svoje, ako sad tu nesto plalamudis pa i Kosovo je Srbija i zasto nisi podrzao nego ti i tvoji ste stali na stranu Albanaca(jbg vera je u pitanju) i ako ceo svet zna da je Kosovo(legitimno) oteto, nesto se tad nisi oglasavao

  • alo

    18. decembar 2020 | 08:27

    Nisi ti vise ni za fudbala, a kamoli za politiku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA