≫ 

Godinu dana Dejana Stankovića u Zvezdi: Jedna titula, evropsko proleće, 31 pobeda, klinci i 2 sukoba

Pre tačno 365 dana legenda crveno-belih predstavljena je na Marakani za novog trenera

  • 18
Stanković Dejan, FK Crvena zvezda Foto: MN Press

Dejan Stanković je pre tačno godinu dana imenovan za novog trenera Crvene zvezde. Mali je bio Medija centar na Marakani da primi sve zainteresovane novinare za promociju, kojoj su prisustvovale i legende kluba koje su Stankoviću poželele sreću.

Obećao je tada borbu, istakao da je okupio ambiciozne ljude oko sebe i najavio šansu mladim igračima.

- Okupio sam nešto lepo, gladne ljude oko sebe, gladne uspeha i dokazivanja, da zajedno vodimo Zvezdu kroz ovaj put. Jer je Miloje u Zvezdi postavio ciljeve, podigao lestvicu. To su Nebojša Milošević, Nenad Milijaš, Dušan Gašić, Miloš Milojević...

- Ja znam kako je bilo kada sam debitovao sa 16 godina protiv Terzića na Karaburmi, eto kako je svet mali. Znam najbolje kakav je osećaj kada vam pruže priliku kao jako mladom. Želim da se oslonim na mlade igrače, na momke iz B tima, tako da će biti sigurno mesta za njih. Tu ima kvaliteta - rekao je Stanković pre godinu dana.

Ono što je obećao, ispunio je. Zvezda sve više šanse daje mladim igračima. Veljko Nikolić, Njegoš Petrović, Željko Gavrić, Strahinja Eraković stekli su za godinu dana status standardnih igrača, a šansu dobijaju i Nikola Krstović (koji je rešio poslenji meč u 2020. svojim golom), Marko Lazetić, Andrija Radulović, šansu čeka i Mateja Bačanin, tako da je pred crveno-belima lepa budućnost ukoliko se nastavi razvoj svih mladih igrača.

Dejan Stanković, Veljko Nikolić Dejan Stanković deli savete Veljku Nikoliću; Foto: Marko Jovanović

Pre toga je najurio igrače koji su se malo zalagali i po mnogim navijačima nisu bili svesni težine dresa koji nose - Žandera, Van La Paru, Kanjasa...

Ipak, ono što je najvažnije, svakako su rezultati, a oni nisu trpeli i pored toga što je Zvezda davala šansu klincima. Stanković je do sada vodio Zvezdu na 41 meču, pobedio je na 31, sedam puta je bilo nerešeno, a doživeo je tri poraza.

Zvezda je sa Stankovićem osvojila titulu kada je na polusezoni Dejan Stanković preuzeo ekipu sa 11 bodova više koje mu je "u amanet" ostavio Vladan Milojević. Takođe, sada je na dobrom putu da je odbrani titulu, pošto na polusezoni ima osam bodova razlike u odnosu na Partizan.

Takođe, Zvezda se plasirala u Ligu Evrope, što jeste korak ispod Milojevića koji je igrao dve uzastopne Lige šampiona, ali je Zvezda ove sezone igrala ozbiljniju ulogu u LE, poboljšala klupski koeficijent i obezbedila je evropsko proleće i dvomeč protiv Milana.

Zvezda u odnosu na eru Vladana Milojevića igra lepši fudbal, dopadljiviji za oko, sa više postignutih golova. Ali, ni odbrana nije zapostavljena. Ume Zvezda i da veže dobru seriju bez primljenog gola, pa je tako na osam mečeva uzastopno mreža crveno-belih nije bila zatresena, sve do poslednjeg meča u osmini finala Kupa Srbije protiv Rada.

dejan stankovic i vladan milojevic Dejan Stanković i Vladan Milojević; Foto: twitter/crvenazvezdafk

Marakana pod Dejanom Stankovićem ima ponovo epitet "neosvojive tvrđave", pošto od njegovog dolaska crveno-beli na svom terenu nisu poraženi, a samo su tri puta protivničke ekipe odlazile sa nerešenim ishodom sa najvećeg srpskog stadiona.

Ono što takođe može da se kaže sa sigurnošću, to je da je Stanković napravio dobru atmosferu u svlačionici. Igrači izgaraju i ginu za njega na terenu, sa svima ima gotovo drugarski odnos, ali kada dođe do manjih trzavica, autoritet ipak mora da se zna.

Tako je imao sukobe u svlačionici sa dvojicom igrača, koji su isplivali u medijima, u pitanju su Gelor Kanga i Milan Pavkov.

Sukob Stankovića i Pavkova nije bio toliko ozbiljan kao sukob s Kangom, koji je posebno odjeknuo, nakon poslednje evropske utakmice crveno-belih, kada Kanga nije želeo da pruži ruku svom treneru posle meča, a posledica toga najverovatnije će biti to da će klub već na zimu morati da ga proda.

To je ujedno bila i poruka svima koji žele da naruše autoritet Dejana Stankovića, kao i atmosferu u svlačionici Zvezde, da ma koliko bili dobri igrači, ne mogu svoje interese da stavljaju iznad kluba i da će svako biti odstranjen ukoliko remeti grupu.

Video: Zagrljaj Dejana Stankovića sa svojim prvim trenerom tokom promocije na Marakani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Davor Coric

    21. decembar 2020 | 14:00

    Ljuti sam Dinamovac ali sve pohvale Zvezdi. Oduvjek zvezda je velik klub. Sa Stankovicem hrabro koracaju prema napretku u svim segmentima. Od ljepote igre, organizacije kluba..omladinskim pogonom i transparentnoscu. Cestitam

  • Filip

    21. decembar 2020 | 13:32

    Tu titulu je osvojio Milojevic da se ne lazemo

  • Idemo bre !🔴⚪🔴⚪🇷🇸💪🍻

    21. decembar 2020 | 13:52

    Samo da stigne brat Bakajoko posle je lako💪🙂 kad se doda Srnić, brat Odada i jos par koji stizu bice to ok i na svim frontovima kad se tim iskrastilise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA