≫ 

Bivši engleski fudbaleri alarmirali vladu zbog veze udaranja lopte glavom i pojave demencije

Ozbiljan problem

  • 0
Premijer liga, FK LIverpul, Celsi Foto: Tanjug/AP

Grupa bivših engleskih fudbalera i pojedini političari udruženim snagama zatražili su, na nivou parlamenta, da se ponovo preispita veza između udaranja lopte glavom i pojedinih mentalnih oboljenja kao što je demencija.

Oni su pismo, u kojem izražavaju zabrinutost za zdravlje fudbalera, adresirali na sekretara u minstarstvu za kulturu, sport, medije i digitalizaciju Olivera Daudena.

U njemu su konkretno zatražili od vlade da utvrdi da li su postojeće smernice po ovom pitanju odgovarajuće, jer iako ne postoji sto posto potvrda da je udaranje lopte glavom glavni uzrok pojave demencije u kasnijem dobu, statistika pokazuje da 3.5 puta više fudbalera kasnije zaista oboli od ove bolesti nego ostatak populacije.

Zbog toga i dalje vlada zabrinutost kod potpisnika ovog zahteva za zdravlje fudbalera.

Podatak koji se često pominje kao očit primer veze između udaranje lopte glave i demecije, posebno u Engleskoj, je činjenica da je kod čak petorice igrača "zlatne generacije" reprezentacije Engleske iz 1966. godine, dijagnostifikovana demencija, uključujući i jednog od najznačajnijih igrača tog tima Nobija Stajlsa, koji je preminuo u oktobru ove godine.

Brajton, Liverpul, Premijer liga Foto: Tanjug/AP

Pismo upućeno sekretaru ministarstva sporta, kulture i medija, osim eks fudbalera Čelsija i Čarltona Mikija Embruza, poptisali su Piter Rid, Fil Braun, Viv Anderson, Deren Mur, Klajv Vilson, Din Vilkins, Vini Semvejz i Mark Mekamon.

- Pišemo vam kao bivši profesionalci, koji su igrali fudbal na svim nivoima, kao i u reprezentaciji - navode u pismu.

Njihov apel je u najvećoj meri stigao kao reakcija na obimnu međunarodnu studiju koja je pokazala skoro pa direktnu vezu udaranja glavom i demencije kod fudbalera u post karijeri.

- Prošle godine objavljena je značajna studija koja je pokušala da identifikuje da li postoji bilo kakva veza između igranja lopte glavom i porasta učestalosti degenerativnih neurokognitivnih bolesti. Iako je u izveštaju rečeno da ne postoji definitivna veza, potvrđeno je da je tri i po puta više fudbalera umrlo od demencije i drugih neuroloških bolesti u odnosu na ostalu populaciju - kažu ovi bivši fudbaleri.

- Nakon objavljivanja te studije, Fudbalska asocijacija Engleske je paralelno sa Uefinim medicinskim komitetom objavila nove smernice koje se odnose na sve mlade igrače. Mere su uključivale potpunu zabranu igranja glavom za decu za decu mlađu od 12 godina i postupno uvođenje i tog dela igre u starijim kategorijama. Pozdravljamo ove mere, ali verujemo da ne idu dovoljno dalekosežno - kže se još, između ostalog, u pismu bivših igrača.

Ovaj problem su ozbiljno uzeli i Holanđani, a Ajaks je u tome otišao najdalje pošto je uveo lakše lopte za igrače mlađih kategorija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA