≫ 

"Iz prve ruke" o transferima Partizana, zdravlju Vučelića, finansijama, kako se Stanojević vratio...

U teškim okolnostima godinu završavamo sa redovnim platama, na šta sam ponosan, kaže prvi operativac crno-belih

  • 31
Milosa Vazura Foto: MN Press

Kada bi finansije bile merilo uspešnosti jedne takmičarske sezone, Partizan bi u smiraju 2020. mogao da nakrivi kapu i poželi da 2021. godina bude jednako novčano berićetna, protkana milionskim transferima fudbalera, zahvaljujući kojima klub iz Humske egzistira mirno, bez ičije pomoći sa strane.

Međutim, rezultati nisu ispratili dobro poslovanje što je dovelo do turbulencija u stručnom kadru, promene trenera, samim tim i igračkog kadra, donekle i plana za budućnost, jer navijači uspehe “mere” titulama i upravo je zato angažovan Aleksandar Stanojević, koji dobro zna kako se stiže do pomenutog cilja.

Početak nije bio dobar, tim je eliminisan iz Evrope, koja garantuje stabilne prihode, ali su resursi u igračkom kadru omogućili Partizanu finansijsku stabilnost. Generalni direktor kluba iz Humske - Miloš Vazura, kome je to u opisu posla, kao i Upravni odbor su doneli niz teških odluka i to u odsustvu predsednika Milorada Vučelića, koji je vojevao težu bitku – za sopstveni život, ali su se na kraju, spretno i srećno, kockice poklopile.

Vučelić mnogo nedostaje

Direktor crno-belih je pre svake priče o stanju u klubu i timu želeo prve “redove” intervjua da posveti predsedniku Miloradu Vučeliću, koji se tokom jeseni borio i izborio sa virusom korona, zbog koga je određeni perio proveo i u indukovanoj komi. Sve je to sada samo ružna prošlost, jer se prvi čovek crno-belih uspešno oporavlja i uskoro će početi da radi.

- Prvo želim da istaknem ono najbitnije, svima nam je želja da se predsednik kluba Milorad Vučelić, koji je imao problem sa virusom korona, što pre vrati na posao. Njegovo zdravlje je u minuloj godini zasenilo sve drugo, bilo nam je najbitnije. Mnogo nam nedostaje, sve vreme smo na vezi, to je čovek koji mnogo znači Partizanu. Učestvuje u radu otkako je izašao iz bolnice, prisustvovao je telefonskim putem i Upravnom odboru i Skupštini. Hvala Bogu, zdravstveno stanje mu se drastično popravilo i očekujemo ga u najskorije vreme u Humskoj.

- Godina nije bila laka, pandemija je usporila ceo svet, samim tim i sport, ali smo se izborili i borimo se najbolje što možemo. Zahvalni smo svima koji su bili uz Partizan, posebno našim navijačima, sa kojima imamo izuzetan odnos podrške i poštovanja.

FK Partizan - FK Rad Miloš Vazura i Milorad Vučelić; Foto: Marko Jovanović

Sam početak nije bilo lak, Partizan se rastao sa Savom Miloševićem i trebalo je pronaći pravu zamenu, nekoga ko razume klub, a može da stabilizuje tim. Na sreću crno-belih kockice su se konačno složile i Aleksandar Stanijević je posle nekoliko pokušaja rekao – da.

- Težak početak sezone, zadesila nas je smena trenera. Savo Milošević je otišao na sopstveno insistiranje, iako je za godinu i po dana ostavio mnogo dobrih stvari Partizanu. Izgubili smo tada meč od Vojvodine, pre toga i od Novog Pazara, ušli u bodovni minus i više nije želeo da vodi ekipu.

- Stigao je Aleksandar Stanojević, koji je bio želja kluba u dužem vremenskom periodu, uvek glavni kandidat i neko koga smo želeli da vratimo, jer je dete kluba, veliki “grobar” i živi za Partizan. Poklopilo se da i on ima želju da se vrati i imali smo sreće da je Sava, koga smo zaista svi voleli i poštovali, nasledio isto tako dobar čovek i sjajan trener, koji sigurno može da stabilizuje tim, što se i potvrdilo.

Stanojević prvi među jednakima

FK Partizan, Savo Milošević, Aleksandar Stanojević, trening Savo Milošević predaje "trenersku palicu" Aleksandru Stanojeviću u prisustvu čelnika kluba; Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Ta rečenica zapravo nametnula pitanje o utisku Stanojevićevog dosadašnjeg rada.

- Veoma smo zadovoljni Stanojevićem, jer se radi o čeveku koji je predan svom poslu 24 časa, jako vredan, svaki svoj sekunda vremena posvećuje timu u klubu. Nekada u šali kažem da je Sale trener koji svaki svoj dinar od plate najpoštenije zaradi. Svi smo mišljenja da je odličan trener, psiholog, a kao potvrda toga su i osam vezanih pobeda, što se nije dogodilo od sezone kada smo sa Markom Nikolićem osvojili duplu krunu.

- Žao mi je samo što smo pre stabilizacije prosuli neke bodove, ali dobro imamo pravo da se nadamo... Stanojević će ove zime prvi put voditi pripreme i pripremiti ekipu po svojoj želji, pošto je do sada radio sve u hodu. Čak i pojačanja dobio u poslednjim danima prelaznog rok, što mu je dodatno otežalo, no, takva je bila situacija. Sve je to uslovilo i eliminaciju iz Lige Evrope, kao i činjenica da se igrao na jedan meč. Uveren sam da bismo prošli dalje da je bilo i revanša.

Kako ste ubedili Stanojevića da prihvati ponudu Partizana, s obzirom da je imao stav da, usled nekih okolnosti, neće raditi u srpskom fudbalu?

FK Partizan, Savo Milošević, Aleksandar Stanojević, trening Aleksandar Stanojević u svlačionici pored člana uprave crno-belih, Mladena Mijatovića, direktora Miloša Vazure i predsednika Milorada Vučelića; Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

- Uvek nam je bio među favoritima, ali se kockice nikada nisu poklapale. Imao je angažmane, nekada je želeo predah od posla. Tokom mog mandata smo dva puta razgovarali sa njim i nismo uspeli da ga angažujemo. Rekao bih da i sada i sam shvatio kolika nam je želja, a negde mu se i tim dopao i hteo je da se okuša ponovo.

- Smatramo ga jednim od najboljih trenera mlađe generacije i veoma smo zadovoljni što se vratio u svoj klub. Imamo sjajnu saradnju, zna šta je Partizan, razume kako klub funkcioniše i nemam ama baš nijednu zamerku. Aktivmo je uključen u transfere, svaki dolazak ili odlazak se definiše sa njim, donosimo zajedničke odluke. Partizan bez trenera ne donosi nijednu odluku, tako je oduvek.

U minulih šest godina ste radili sa osam trenera. Ko je bio najteži za saradnju?

- Niko zaista, jer se uvek radilo o dobrim trenerima, ostvarenim ljudima. Svako je, naravno, bio različit, svako je imao svoje zahteve i tu se jedno javljao front u razmišljanjima što svako gleda fudbal na različit način, pa požele da prodaju igrače pre vremena, dovedu druge, ali sve je to normalno. I tu nema dileme – trenerova je poslednja. Svi su zaista bili veliki profesionalci i možda je Stanojević prvi među jednakima, veliki je radoholik i detaljista.

- Partizan je oduvek funkcionisao kao porodica, tu smo jedni za druge. Da napomenem i to, da u minulih šest godina klub nijednog trenera nije smenio, sa svima smo ostali u odličnim odnosima, čujemo se redovno, svraćaju kada god su u prilici, jer vole svoj klub. Zato gledamo da svaki trener ostane što je duže moguće, o tome sam pričao i sa Stanojevićem, koga želimo na duge staze, da naparvi dobre rezultate i, što je jako bitno, i on sebe vidi u Partizanu na duži period.

Verujemo u Bajbeka

žan filip bajbek Žan Kristof Bajbek; Foto: youtube/Partizan

Goruća tema u svakoj pauzi i ono što najvijače najviše zanima je – prelazni rok. Partizan ima sve spremno, plan, rešanja u slučaju odlazaka, koji diktiraju angažovanje novih igrača.

- Već smo obavili konsultacije, razgovore u vezi sa prelaznim rokom i mogu da kažem da će kostur tima ostati na okupu, a neke stvari će zavisiti od ponuda koje stignu, odnosno prodaje. Ako i dođe ponuda, ona mora da se razmotri, da li odgovara igraču, klubu, da li možemo da nađemo pravu zamenu. Trenutno je zatišje, tek posle Božića, odnosno do polaska na pripreme uTursku očekujem konkretnija dešavanja.

Dakle, ne postoji transfer lista i Partizan nikoga ne tera?

- Naravno da ne postoji i najbolje je da o tome pitate i same igrače. Neka vam kažu da li je bilo kome od njih neko rekao da mora da ide, da je višak. Ne možete vi nekoga da oterate, a da on ne želi da ide i Partizan ne funkciniše tako. Sa igračima koji su trenutno u timu imamo dobar odnos, svi naši igrači koji su otišli igraju u klubovima i to nam je jako važno. Evo, Tavamba mi je nedavno poslao dres, čujemo se sa svima i negujemo odnos kao u porodici, svima su im vrata uvek otvorena.

- Isto tako kada neko poželi da ode, ne pravimo problem, jer nije normalno da zadržavate nekoga ko u drugom klubu ima petostruko veća primanja. Ukoliko ostane, biće nezadovoljan, a to ide na štetu i Partizanu i igraču. Na tome insistira i trener Stanojević, jer želi momke koji će se sto odsto dati klubu i timu. Ko na to nije spreman, pričaćemo o odlasku bez problema.

Pitanje statusa Žana Kristofa Bajbeka se provlačilo u javnosti. Šta je istina i priprema li Partizan još jednog napadača?

- Bajbek sigurno ostaje u klubu, verujemo u njega, jer su ga jesenas pratili pehovi. Došao je pred kraj prelaznog roka, bez priprema i svi su znali da nije spreman i da mu je potrebno vreme. Taman se pripremio, doživeo je povredu na treningu, ali svi znamo da se radi o odličnom fudbaleru. Tražio je da dođe ranije, pre početka priprema kako bi ušao u ritam i od njega očekujemo zaista mnogo. Da bude standardan prvotimac i donese Partizanu na svakom planu. Potražićemo još jednog napadača i moguće je da on dođe bez obzira na prodaju, a gledamo i neke druge pozicije.

Želimo da Zdjelar i Šćekić ostanu

Saša Zdjelar, Aleksandar Šćekić, FK Partizan Aleksandar Šćekić i Saša Zdjelar; Foto: MN Press

Povratnik Svetozar Marković se pokazao kao pun pogodak. Ima li prostora da se pozajmica preinači u trajni ugovor?

- Nažalost, ugovor o pozajmici ne sadrži otkupnu klauzulu. Ali, imamo dobru saradnju sa Olimpijakosom, pa ćemo videti šta može da se učini. Marković nam je doneo dosta na terenu, pride je i bonus igrač i srećan je u svom klubu. Pregovaraćemo sa Grcima, makar da izdejstvujemo novu pozajmicu, jer smo zadovoljni njime i nadamo se da neće imati neku drugu opciju. No, o tom-potom, sve je otvoreno...

Tema su i produžeci ugovora Aleksandru Šćekiću i Saši Zdjelaru?

- Razgovarali smo sa obojicom i dogovorili smo se da po povratku sa odmora definišemo njihove uslove. Želja nam je da ostanu u Partizanu, mislim da ni njihova želja nije sporna, pa ćemo ponovo sesti za sto i još ozbiljnije prionuti na zajednički posao. Što se ostalih igrača tiče, rekoh već da tržište još nije aktivno, neke lige se igraju i videćemo od sredine janura šta će se dešavati. Nigde ne žurimo, nemamo ni potrebe, polako ćemo sklopiti tim koji će konkurisati narednog leta u evropskim kvalifikacijama.

Omladinska škola je rudnik zlata

Nikola Čolić FK Partizan Miloš Vazura i Nikola Čolić, jedan od bisera crno-belih; Foto: partizan.rs

U Humskoj su, naravno, ponosni na rad Omladinske škole, koja će i ove zime “dopuniti” prvi tim sa nekoliko izuzetnih talenata.

- To je naš rudnik zlata, koji sjajno predvode Vanja Radinović i zamenik Goran Arnaut. Imaju apsolutnu autonomiju u radu, jer su se izborili i dokazali. Videćete i na narednoj prozivci nekoliko veoma talentovanih momaka će biti priključeno prvom timu. Partizan je ponosan što svake godine ima veliki broj talenata. Sve ih je ispratio i trener Stanojević i mnogo očekujemo od njih u budućnosti.

Tu je već godinu i po Lazar Pavlović, potom Nikola Štulić i Nemanja Jović, koji su već skrenuli pažnju na sebe. Mladi Jović je na debiju sa Mladošću asistirao za gol i on je možda neki naš “target” igrač za budućnost, pošto se radi o velikom potencijalu. Moram da pohvalim i Aleksandra Popovića, koji stasava u prvog čuvara mreže Partizana. Istrpeo je mnogo toga, ali se izborio za poverenje i status, učeći od iskusnijih kolega Stojkovića i Stevanovića. To je pravi put za mladog golmana.

Transferi doneli finansijski mir

Filip Stevanović, Umar Sadik, FK Partizan Partizan je od prodaje Sadika i Stevanovića zaradio preko 13 miliona evra, a uz bonuse cifra premašuje 18 miliona evra; Foto: MN Press

Finansije ni ove godine nisu bile tema u Humskoj, jer klub sasvim normalno funkcioniše, zahvaljujući transferima nekolicine fudbalera, koji su obezbedili poptpuni mir i redovno “servisiranje” na svim nivoima.

- Finansijski gubitak posle ispadanja iz Lige Evrope smo nadomestili prodajom Umara Sadika i Partizan je zahvaljujući tome nastavio da funkcioniše sasvim normalno, iako je vreme za sport generalno veoma loše, jer je virus korona sve paralisao. Nema velikih transfera, nema publike, sponzori se povlače iz sporta svuda u svetu. U tim okolnostima mi godinu završavamo sa redovnim platama, na šta sam ponosan. Ranijih godina je bilo zaista teško kada nema Evrope, jave se finansijski problemi, onda kasne i prinadležnosti, vadite se transferima, ali u poslednje dve godine, posebno minulih godinu u kojima smo ostvarili prodaje Strahinje Pavlovića, Umara Sadika i Filipa Stevanovića obezbedili smo apsolutni mir i stabilnost i mislim da smo jedan od retkih klubova u Evropi, koji je imao uspešnu transfer politiku u doba pandemije.

Kako reagujete na kritike i pratite li društvene mreže?

- Najiskrenije – ne. Uveren sam da svoj posao radim najbolje što mogu, a da li drugi tako misle ne mogu da utičem, svako ima pravo da kaže šta želi. Moj posao je da klubu obezbedim finansije za funkcionisanje, novac kroz velike transfere i smatram da sam u minulih šest godina to dobro činio. Mnogo igrača je iz Partizana otišlo za veliki novac, u odlične klubove i ono što nam je takođe veoma bitno je da idu u sredine gde će igrati standardno. Tu stavku ugovaramo tokom prodaje igrače, jer na taj način ne zatvaramo vrata za dalje poslovanje. Jer nije poenta samo prodati nekoga, a da posle toga više nikada nemate pristup tom klubu ili u toj zemlji. Škuletić, Milenković, Vlahović, Sadik, Pavlović, koji je nedavno takođe počeo da igra za Monako, svedoče o tome. Recimo, Pavlović je kasno stigao, imao je Kovid i nije prošao pripreme, sada je tek dobio šansu. Stalno sam na vezi sa ljudima iz Monaka, zadovoljni su njime i nadam se da će ubrzo biti nosilac igre kluba i reprezentacije. Taj momak je doneo Partizanu ogroman novac.

Reprezentaciju nose naša deca

Milenković, Vlahović Nikola Milenković i Dušan Vlahović; Foto: FSS

Direktor crno-belih je ponosan što je za vreme njegovog mandata Partizan iznedrio četiri A reprezentativca Srbije.

- Rekoh već, Mlenković, Lukić, Vlahović, Pavlović, a od nedavno je i Saša Zdjelar u reprezentaciji Srbije. Da ne pričam o mladoj, gde su Sveta Marković, Filip Stevanović. Lazar Pavlović, golman Popović... Ponosni smo što se oko dece Partizana pravi reprezentativna budućnost, što je znak da dobro radimo.

Ekonomski Partizan dobro stoji, ekipa je sa Stanojevićem uhvatila nit, ali navijači traže samo jedno – titulu šampiona Srbije. Šta nedostaje od 2017. godine?

- Razumem navijače i delim isto mišljenje, jer smo pomenute ciljeve zacrtali pre početka sezone. To je naprosto uvek obaveza Partizana i sve je usmereno ka tome. Ali… Nažalost, početak nije bio dobar. Borimo se sada koliko možemo, glupo smo prosuli neke bodove na početku sezone, otežali sebi i svesni smo koliko je to teško nadoknaditi. Ipak, ne odustajemo od tog cilja, čekaćemo i najmanju priliku da se umešamo u trku za titulu – zaključio je Miloš Vazura.

Video: Spektakularna bakljada Grobara povodom 50 godina grupe

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sumadinac

    2. januar 2021 | 16:26

    Vazura -mora da ode jer je glavna kocnica da fk Partizan bude opet tim sa Duplom krunom i LS ili LE.

  • Dragan Zorin

    2. januar 2021 | 20:01

    Trudim se da trener ostane što duže u Partizanu... Zato sam za 6 godina promenio samo 8 trenera, inače bi ih više doveo :)))) Delimo plate zaposlenima uredno ponosan sam na to?!? Ja mislio da je posao direktora Partizana da razvija klub, osvaja trofeje, igra Evropu - pa neka bude ponosan na to što radi. Ali, za 6 godina osvojiti 1 titulu, sve češće ispadati iz Evrope a biti ponosan jer si podelio plate... Bravo direktore, svaka čast!!!

  • Ivan

    2. januar 2021 | 17:09

    Sa navijacima imamo izuzetan odnos podrške i poštovanja!!!?????!!!!??? Gde zivi ovaj covek, jel moguce da ovako razmislja, koga on laze?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA