Dobitnici i gubitnici srpskog sporta u 2020: Ko se snašao u doba korone, a koga je ona upropastila?

Neki su u doba pandemije uspeli da ostvare izvanredne uspehe, nekima je ona pomogla za "zelenim stolom", a nekima je uništila sve što su do tada gradili

  • 15
Dobitnici i gubitnici u sportu u 2020. Novak Djokovic, Dejan Stankovic, Nikola Jokic, Sasa Obradovic, Tumbakovic, Novica Velickovic Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/MN Press/Marko Jovanović

Godina za nama donela je mnoge izazove sportu u čitavom svetu, a posebno teško bilo je i mnogima u Srbiji da se snađu i izbore u novonastalim okolnostima. Pandemija korona virusa je umnogome diktirala situaciju u 2020. godini, a nekima je potpuno i uništila sezonu.

U nastavku teksta donosimo vam one koj će 2020. pamtiti po dobru, i one kojima ona neće ostati u lepom sećanju, što zbog loših rezultata, što zbog toga što im je korona virus poremetio mnoge planove i pokvario uspehe.

Dobitnici u 2020. godini

Novak Đoković

Novak Đoković Novak Đoković sa peharom za najboljeg igrača sveta na kraju godine; Foto: Tanjug/AP

Bio je najdominantniji teniser u 2020. godini, i da nije bilo korone možemo samo da nagađamo koliko bi još trofeja osvojio, pošto je bio najdominantniji teniser ubedljivo. Osvojio je jedan Grend slem, igrao finale drugog, a godinu je završio sa ukupno pet osvojenih titula uz 1. mesto na ATP listi na kraju godine, čime je osigurao i matemetički rušenje večnog rekorda po broju nedelja na čelu liste. Takođe, Novak je i finansijski sjajno prošao i u ovako "okrnjenoj" sezoni zbog korona virusa, pa je godinu završio bogatiji za 6.511.233 dolara od tenisa, a ukupno je prema pisanju Forbsa računajući sve prihode zaradio 44,6 miliona dolara.

Kao "šlag na tortu" došla je i kupovina luksuzne vile u Marbelji vredne 10 miliona evra krajem godine.

Imao je Novak i pehove sa korona virusom kojim je zaražen tokom leta dok je organizovao Adrija Tur, strani mediji su ga "uzeli na zub" zbog stavova o vakcini, sa US opena je diskvalifikovan jer je slučajno pogodio lopticom linijskog sudiju, ali sve to ne može da poremeti sjajnu godinu koju je imao iza sebe.

Nikola Jokić

Nikola Jokić Nikola Jokić imao je najbolju sezonu u karijeri i sa Denverom je stigao do finala Zapada; Foto: AP/Tanjug

Ponovo se našao u idealnom timu NBA lige (ovoga puta druga petorka), spektakularno je vodio Denver do finala Zapada, posle dva velika preokreta u plej-of serijama protiv Jute i Klipersa, iako su pre toga gubili sa 3:1.

Oborio je mnoge rekorde, imao istorijske tripl-dablove i po tom parametru došao na 9. mesto večne liste, a novu sezonu je takođe započeo silovito i utisak je se zaleteo čak i po MVP titulu.

Takođe je načinio i veliki korak u svom privatnom životu, pošto se venčao dugogodišnjom devojkom iz srednje škole Natalijom Maćešić.

Pazario je i skupoceni automobil, koji je unikatan i koji je mnoge ostavio bez daha, a zavhvaljujući neverovatnim partijama nema dileme da mu sledi novi maksimalni ugovor sa Denverom, gde trenutno ima zagarantovanih 148 miliona dolara za petogodišnji ugovor.

Dejan Stanković

Dejan Stanković Dejan Stanković dobija pehar namenjen šampionu Srbije; Foto: MN Press

Iako mu je Zvezda prvi samostalni trenerski posao, uspeo je da osvoji titulu posle jedne polusezone, ali je imao i dobru bodovnu zalihu koju mu je ostavio prethodnik Vladan Milojević. Prošao je kvalifikacije i novi sistem koji je ustanovljen zbog korona virusa, gde se igrao samo jedan meč. Odveo je Zvezdu u grupnu fazu Lige Evrope, a zatim osigurao i evropsko proleće i spektakl u dvomeču protiv Milana, a Zvezda nijednom u 2020. godini nije poražena na Marakani.

Takođe, uspešno je završio jesenju polusezonu sa osam bodova prednosti u odnosu na Partizan i ima dobru osnovu da odbrani titulu, forsirao je mlade igrače, a Zvezda je igrala lep i napadački fudbal, uz mnogo postignutih golova.

Gorak ukus u ustima sigurno će mu biti meč protiv Omonije, gde su crveno-beli ispali iz kvalifikacija za Ligu šampiona posle penala, ali i derbi u polufinalu Kupa, koji su crveno-beli odigrali veoma loše.

Nenad Lalatović

Nenad Lalatović Nenad Lalatović sa peharom Kupa Srbije; Foto: Marko Jovanović

Pamtiće Nenad Lalatović 2020. kao godinu u kojoj je došao do prvog pehara kao trener. Osvojio ga je sa Vojvodinom, posle sjajnog finala sa Partizanom u kojem je rezultat posle regularnog dela i produžetaka bio 2:2, pa je rešen izvođenjem jedanaesteraca.

Lalatović je takođe sa Vojvodinom imao uspešnu polusezonu i završio je na trećem mestu, sa 11 bodova manje od Zvezde, a dva od Partizana. Vodio je bitku i van terena krajem godine, kada je zahtevao da njegovi igrači budu isplaćeni, što se na kraju delimično i desilo posle promene uprave Vojvodine, koja je isplatila premije igračima, pa je i na ovom polju Lalatović izborio malu "pobedu".

Bogdan Bogdanović

Bogdan Bogdanovic Bogdan Bogdanović u dresu Atlante; Foto: AP/Tanjug

Promenio je klub posle tri sezone i napustio Sakramento i preselio se u Atlantu, gde je dobio novi četvorogodišnji ugovor po kojem će zaraditi 72 miliona evra.

Bogdanu je očigledno prijala promena sredine i sa Atlantom je odlično započeo sezonu i utisak je da će se sa timom iz Džordžije boriti za plej-of, dok je u Sakramentu plej-of ostao samo san.

KK Crvena zvezda

Nebojša Čović Predsednik KK Crvena zvezda, Nebojša Čović; Foto: Marko Jovanović

Korona virus je upropastio mnoge sportske timove, ali Crvenoj zvezdi je doneo mnogo. Zvezda nije bila u najboljoj situaciji pre nego što je košarkaška sezona prekinuta u ABA ligi i Evroligi zbog korona virusa. Nakon toga je Evroliga odlučila da svi timovi koji su učestvovali u Evroligi prošle sezone, igraju ovo takmičenje i ove sezone, pa je tako Zvezda zbog korona virusa dobila kartu za Evroligu "za zelenim stolom".

Klub je napravio i ozbiljan tim, obebzedio je veliki budžet, ali se rezultati nisu poklopili sa ambicijama u prvom delu nove sezone, pa je krajem godine promenjen i trener i umesto Saše Obradovića je na klupu seo Dejan Radonjić.

Gubitnici u 2020. godini

Ljubiša Tumbaković

ljubiša tumbaković Ljubiša Tumbaković; Foto: MN Press

Nije uspeo da odvede Srbiju na EURO posle 20 godina. Orlovi su odigrali najgoru partiju onda kada je bilo najbitnije, protiv Škotske u finalu baraža. Imao je Tumbaković domaći teren, protivnika koji nije neko ozbiljno ime, ali je na kraju pognute glave napustio stadion.

Na kraju je i sam odlučio da da ostavku, a pred kraj 2020. godine je zaražen i korona virusom.

Luka Jović

Luka Jović Luka Jović; Foto: Marko Jovanović

Pamtiće 2020. godinu po dobru pre svega jer mu se rodio drugi sin, kojeg je dobio sa Sofijom Milošević. Sve ostalo je za zaborav kada je Luka Jović u pitanju. Povrede, kršenje karantina, krivična prijava, slaba forma u Realu, pa zaraza korona virusom baš kada je ušao u formu... Mnogo pehova pratilo je Luku Jovića u 2020. godini i nema sumnje da se nada da će 2021. godina biti mnogo bolja, pre svega na poslovnom polju, gde u Realu uprkos svemu, i dalje imaju velika očekivanja od njega.

Aleksandar Kolarov

Aleksandar Kolarov Aleksandar Kolarov; Foto: Marko Jovanović

Kada je bilo najvažnije, Aleksandra Kolarova nije bilo da kao kapiten odvede Srbiju na EURO. Mnogi su mu zamerili na tome, a javno ga je zbog toga prozvao i sportski direktor FSS-a Vladimir Matijašević, koji je otkrio i kako je tri sata pre utakmice rekao da neće igrati jer mu Inter to ne dozvoljava.

Zaražen je i korona virusom ubrzo posle toga, a na početku sezone u Interu imao je loše partije i bio je krivac za nekoliko golova.

Sigurno je da se nada boljoj 2021. godini, ali je pitanje kako će nacija gledati na njegov gest pred meč sa Škotskom, o kojem još nije pričao javno.

KK Partizan

KK Partizan, trening Trening košarkaša Partizana; Foto: MN Press

Korona virus je košarkaškom klubu Partizan naneo najteži udarac. Crno-beli su bili na dobrom putu da obezbede Evroligi, što kroz ABA ligu, što kroz Evrokup, jer su u ABA ligi u momentu prekida osigurali 1. mesto pred plej-of, a u Evrokupu su obezbedili četvrtfinale, uz sigurnu prednost domaćeg terena do finala. Sve se srušilo preko noći izbijanjem pandemije i odlukom Evrolige da se sezona poništava i da će učesnici biti isti kao i prošle sezone.

Usledio je potom i novi udarac odlaskom Andree Trinkijerija u Bajern, prelaskom Korija Voldena u redove večitog rivala - Crvenu zvezdu, zatim su usledili i loši rezultati na čelu sa Vladom Šćepanovićem, pa je morala da usledi i smena trenera i na klupu je došao Sašo Filipovski.

Pamtiće se spektakularno osvajanje Žućkove levice, kada je Partizan na neverovatan način preokrenuo faktički izgubljeno finale protiv Zvezde. Ipak, posle toga je sve krenulo u kontra-smeru za crno-bele, i to ne njihovom krivicom, već zbog korona virusa, koji je bio najveći neprijatelj crno-belih u 2020.

Crno-beli su izvojevali jednu veliku pobedu "van terena", pošto su dobili spor na Sudu sa Ekspo bankom i trebalo bi da dobiju 2,3 miliona evra, ukoliko u drugostepenoj odluci nešto ne bude promenjeno.

U Humskoj se sigurno nadaju da će im 2021. godina biti mnogo srećnija i uspešnija.

Saša Obradović

Saša Obradović Saša Obradović; Foto: MN Presss

Ako je Zvezda dobitnik 2020. godine zbog toga kako je korona virus uticao na evropsku košarku i osigurao joj učešće za "zelenim stolom" u Evroligi, onda je Saša Obradović zaslužio epitet gubitnika 2020. godine, jer nešto između njega i tima Zvezde očigledno nije "kliknulo".

Godinama je Obradović bio želja čelnika Zvzede i navijača i ona se konačno ostvarila ovog leta, ali je usledio "hladan tuš" u vidu loših rezultata pre svega u Evroligi. Iako je Zvezda imala veliki budžet, obezbedila kvalitetna pojačanja, Obradović sa ovim timom nije uspeo da ostvari bolji rezultat od skora od 5 pobeda i 11 poraza, što je dovoljno tek za pretposlednju poziciju.

Na kraju godine saradnja je prekinuta, a umesto Obradovića na klupu je došao Dejan Radonjić.

Igor Kokoškov

Foto: MN Press Igor Kokoškov; Foto: Tanjug/Ap

Slično kao u slučaju Saše Obraodovića, može se reći i za Igora Kokoškova, koji je godinama bio velika želja navijača da preuzme reprezentaciju Srbije, ali je na početku rada u taboru nacionalnog tima doživeo dve ozbiljne blamaže.

Srbija je poražena od Gruzije na svom terenu u februaru, a takođe i od Švajcarske u novembru u kvalfikacijama za Eurobasket, a to su donekle ublažili trijumfi nad Finskom. Srbiju u februaru čekaju dva bitna meča - protiv Grizije na gostovanju i Švajcarske na svom terenu i navijači se nadaju da će Kokoškov posle tih mečeva uspeti da osigura plasman na Eurobasket.

Takođe, Kokoškovu "ne cvetaju ruže" ni u klupskoj košarci, pošto je preuzeo Fenerbahče, koji je trenutno u donjem domu Evrolige sa skorom od šest pobeda i 10 poraza.

FK Partizan

FK Vojvodina - FK Partizan Utučeni fudbaleri Partizana posle poraza od Vojvodine u finalu Kupa; Foto: Marko Jovanović

Crno-beli su ostali bez titule u 2020. godini tokom leta, a nisu napravili dobru situaciju za sebe ni za 2021. godinu, jer su godinu završili sa osam bodova minusa u odnosu na Crvenu zvezdu.

Takođe, ostali su i bez utešnog trofeja u Kupu, pošto ih je Vojvodina savladala na Čairu posle boljeg izvođenja penala.

Jedina uteha navijačima može da bude večiti derbi u polufinalu Kupa i pobeda od 1:0, dok je u prvenstvenim derbijima u 2020. godini viđena još dva remija.

Partizan je ostao bez trenera ubrzo posle početka nove sezone, jer je Savo Milošević posle poraza od Vojvodine na Karađorđu i ispada u kojem je vređao sudiju i šutirao televizijski mikrofon pored terena, odlučio da napusti tim.

Umesto njega je došao Aleksandar Stanojević kome je dat težak zadatak da "vadi kestenje iz vatre". Nije uspeo Stanojević da obezbedi Evropu, jer su crno-beli ispali od Šarlroa 3. kolu kvalifikacija, potom je imao i promenjljive rezultate u prvenstvu, ali je na kraju godine konsolidovao ekipu i vezao osam pobeda, pa crno-beli imaju razloga za optimizam u 2021. godini i nadu da će ona biti mnogo bolja.

Takođe, finansijska situacija je stabilna usled bogatih transfera koje su crno-beli imali, od prodaje Umara Sadika, Filipa Stevanovića i nekoliko transfera u arapske zemlje, čime je osigurano više od 15 miliona evra, dok uz bonuse cifra dolazi do 20 miliona evra.

Dobra finansijka osnova postoji, crno-belima predstoje prve pripreme sa trenerom Aleksandrom Stanojevićem i dodatno uigravanje ekipe i pojačanja, pa navijači željno čekaju početak 2021. godine.

Video: Kako izgleda imanje na Kosmaju koje je Novak Đoković kupio od Karića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laky

    31. decembar 2020 | 18:56

    Panteri uvek na nesazluzeno i na mufte uspeju da se uvuku u EL. Treci put vec.

  • Milan

    31. decembar 2020 | 17:47

    Lalat sa peharom kupa pobednik!

  • Blok 2

    31. decembar 2020 | 19:33

    Hrvatski klub glodara 🐀 he uvek GUBITNICKI TIM

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA