Bilić opisao tuču na Marakani i uporedio 2 reprezentacije: Evo zašto Srbi nikad neće biti kao Hrvati

Doskorašnji trener VBA se prisetio fudbala u ratnim danima tokom raspada SFRJ

  • 12
Srbija Hrvatska fudbal utakmica, Slaven Bilić Foto: MN press

Jedan od najboljih trenera nove generacije sa ovih prostora Slaven Bilić otvorio se u intervjuu za magazin "Nedeljnik" i evocirao uspomene na fudbal u ratnim danima i period turbulencija na prostoru stare SFRJ.

Legendarni fudbaler Hajduka iz Splita se prisetio i one čuvene utakmice sa Crvenom zvezdom, tadašnjim šampionom Evrope na Marakani 1991, koju je obeležila gomila sukoba među fudbalerima dva tima.

- Nismo tada došli sa cvećem, ali jesmo sa nelagodom, ili makar nekim osećajem neprijatnosti. Za tih se mesec dana desilo mnogo više stvari nego za prethodnih deset godina, takvo je vreme bilo. I više nije bilo samo Borovo, nego i Plitvice i barikade u Kninu, grozne stvari su se dešavale, a mi smo dolazili, što vi Srbi kažete, mečki na rupu…

- Sećam se da nam je Špaco Poklepović pred utakmicu citirao onaj deo iz Biblije - ako vas udare po jednom, vi im okrenite drugi obraz. Počinje utakmica, seva na sve strane, vidim ja, dobri moj Špaco, ništa od tvoje Biblije. I kad se zakuvalo, Binić, misleći da je nama trener i dalje Skoblar, u želji da vrati neki "dug" iz Kupa, nokautira Špacu, valjda najmirnijeg čoveka na stadionu - ispričao je Bilić za Nedeljnik.

Doskorašnji trener Vest Bromvič Albiona osvrnuo se i na veliko rivalstvo reprezentacija Srbije i Hrvatske i otkrio koja je glavna razlika između dve selekcije.

- To što se vama događa sa reprezentacijom i Savezom, to u Hrvatskoj nema teorije da se dogodi, zato što je od samog početka stvar postavljena vrlo jasno - mi smo imali ogromnu odgovornost, veću od nas samih. Od tog okupljanja 1994. godine, kada smo razgovarali sa nekim ljudima iz vojske, koji su nam rekli da se i mi borimo za Hrvatsku, ali na drugačiji način, pristup je uvek bio isti.

- Danas neki hrvatski košarkaš sa 21 godinom kaže - znaš, neću da igram za reprezentaciju, hoću da se posvetim klubu. Pojedini igrači iz naše ekipe nisu smeli da se oproste od reprezentacije posle Svetskog prvenstva u Francuskoj. Ne može, majstore, ako možeš da igraš fudbal, igraćeš za reprezentaciju, a ne da ti otkazuješ kad hoćeš - tvrdi Bilić.

Bivši selektor Hrvatske otkriva i ko je bio najveći rival njegovog Hajduka u SFRJ.

- Zvezda je bila najveći Hajdukov rival i toj utakmici se čitav Split najviše radovao. Naročito kada se igra na Starom placu ili na Poljudu. Bila je posebna stvar pobediti njih, a ja sam svoj debi pred domaćim navijačima imao upravo protiv Zvezde - otrio je Slaven Bilić.

Video: Stanojević besni: Obavestite nas da Zvezda Srbija igra finale LE,pa sa FSS menja pravila kada poželi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zi hal bilicu

    29. januar 2021 | 19:33

    Vi Bilicu ihrate sa MRZNJOM , vama se prije utlamice pustaju ustaske pjesme o klanju srba..vidis Srbi nemaju moziv u takvim stvarima.srbi ihraju utakmicu radi sporta..kod vas je fasisticki naboj takav je i pristup i zato nikada necemo imati isti pristup--Kosarka vam je pala na dno , evo i ruklpmet krece nizbrdo a uskoro i fudbal..sve ima kraj osim vaseg fasizma..jbg na zalost samo iznosim istinu koju i ti znas al nemas mu.a da kazes kao mnogi koji to vide...

  • djape

    29. januar 2021 | 18:05

    Velika ste fudbalska nacija. Imate bronzu 98 i trenutni vicesampioni sveta. Za nas ste Brazil realno

  • 6+4+3=2

    29. januar 2021 | 18:32

    nasa bi sekekcija pibedjivala sve protivnike ako bi selektor bio neki konobar a utakmice da se igraju u 3 sata posle ponoci na nekom od splavova

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA