≫ 

Tajna skrivana 30 godina: Kako je jugoslovenska milicija istukla jednog od najboljih igrača sveta

Englez sigurno i danas pamti gostovanje u Beogradu iz 1974. godine

  • 17
Kevin Kigen Foto: MN press

Posle izvesnog vremena Beograd će u četvrtak ponovo fudbalski oživeti zbog dolaska velikog Milana na utakmicu protiv Crvene zvezde u okviru 1/16 finala Lige Evrope.

Publike po svemu sudeći neće biti, ali dolazak asova italijanskog i evropskog fudbala podseća na neke davne dane kada su velikani igrali na ovim prostorima.

Jedan od fudbalskih asova koje je Beograd ikada video, Kevin Kigen, proslavio je u nedelju 70. rođendan. Ipak, malo ko zna priču da su jednog od najboljih engleskih igrača svih vremena i dvostrukog osvajača “Zlatne lopte" pretukli pripadnici jugoslovenske policije na beogradskom aerodromu 1974. godine.

Popularni “Moćni miš” (“Mighty Mouse”) je u Beograd doputovao kao član reprezentacije Engleske na utakmicu sa Jugoslavijom, a pomenuti incident je decenijama bio pod velom tajni.

O njemu su u javnost puštane samo nepotpune i nepotvrđene priče, a ponovo je aktuelizovan 1. januara 2005. godine kada je ukinut tridesetogodišnji embargo na diplomatska dokumenta, obaveštajne izveštaje i prepisku koji su smešteni u britanskoj Nacionalnoj arhivi.

U osvrtu na ovaj događaj, engleski mediji ne poriču sasvim činjenicu da su se pojedini engleski igrači ponašali neprimereno, kako u aerodromskoj zgradi, tako i ranije, u avionu kojim su leteli iz Sofije za Beograd.

Međutim, opšti je stav da je njihov ljubimac, ni kriv ni dužan, platio najvišu cenu tuđe bahatosti, suočivši se u jednom trenutku čak sa ozbiljnim optužbama za napad na službeno lice i seksualno uznemiravanje.

Danas rođendan proslavlja i jedan od najvećih engleskih fudbalera svih vremena, veliki Kevin Kigen.Na ovoj...Posted by Opsajd on Sunday, February 14, 2021

Priča kaže da su, kada su se iskrcali iz aviona, Englezi mislili da bi bilo zabavno da se nakače na teretni vagon za prevoz prtljaga. Kigen se uhvatio prvi, ali i sišao poslednji, nakon što je, videvši nekog klasičnog kosijanera neutvrđenog identiteta, revnosni milicajac krenuo u postupanje.

Pošto na komandu "Odbij!" nije dobio zadovoljavajuću reakciju, usledio je vaspitni bekhend, a onda su poskakali svi članovi ekspedicije sa Ostvra, što je munjevito rešeno time da im je priprećeno istom represalijom, a glavni vinovnik odveden u obližnju ćeliju da se malo smiri.

Nakon telefonske intervencije iz britanske ambasade, Kigenu je dozvoljeno da se umije i uđe zvanično na teritoriju ondašnje SFR Jugoslavije. Sutradan je u remiju postigao i pogodak za konačnih (2:2) na "Marakani", a zanimljivo da je nekoliko godina kasnije postao najbolji fudbaler sveta i to dve godine uzastopno 1978. i 1979.

Video: Ibrina garaža vredna više od 10 miliona evra: Jedna marka automobila mu je miljenica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qwer

    15. februar 2021 | 18:32

    Hteo je dečko da se mangupira. E, to tada nije moglo.

  • URKE

    15. februar 2021 | 19:31

    NIJE TO NIKAKVA TAJNA. ZNA SE TO ODAVNO. IZIGRAVAO BAJU I JASNO. NARODNA MILICIJA GA OŠINULA. ZAŠTO SE TAKO NIJE PONAŠAO KOD KUĆE. PRC BATO. NIJE SMEO. BRAVO ZA NARODNU MILICIJU

  • MIG BIS

    15. februar 2021 | 19:34

    Zato smo slobodno setalu gdje smo htjeli, u bilo koje vrijeme, nje bilo klanova i rezaca ljudskih bica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA