≫ 

Idealnih 11 od igrača koji su umesto Srbije izabrali drugu reprezentaciju: Da li su jači od Orlova?

Da li bi neki od ovih igrača pojačali nacionalni tim Srbije?

  • 42
Najboljih 11 Srba van reprezentacije Srbije, Grafika Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Profimedia

Ovih dana je fudbaler Uroš Đurđević u centru medijske pažnje u Srbiji, nakon što je odlučio da zaigra za reprezentaciju Crne Gore, iako je prošao mlađe kategorije Orlova.

On je samo jedan u nizu igrača koji su poslednjih godina odabrali neku drugu reprezentaciji, nezadovoljni što ih Srbija nije zvala, ili zbog toga što nisu imali strpljenja da čekaju poziv matičnog saveza.

Primeri su i Rade Krunić, Filip Stojković, Adam Marušić, Mirko Ivanić... Tim povodom, uradili smo projekciju kako bi izgledalo idealnih 11 srpske reprezentacije, sastavljenih od igrača koji su mogli da igraju za Srbiju, ali su odabrali drugu reprezentaciju.

Pogledajte i u galeriji kojih idealnih 11 smo izdvojili:

Milan Borjan

Trenutno član i kapiten šampiona Srbije, ekipe Crvene zvezde. Milan Borjan već više od jedne decenije brani boje Kanade. Sezonu 2009/10, počeo je kao treći golman Rada, da bi nakon povreda koje su zadesile preostalu dvojicu postao jedini izbor.

Crvena zvezda Liberec Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Osigurao je poverenje, Rad je vezao devet uzastopnih pobeda i to mu je donelo poziv reprezetancije Kanade, tih godina je Vladimir Stojković bio nezamenjiv na golu Srbije, Jorgačević je bio prva rezerva, pa je Borjan doneo odluku da prihvati poziv Kanađana.

Filip Stojković

Filip Stojković; Crna Gora reprezentacija Foto: Profimedia

Iako je igrao za mlađe selekcije Srbije, odabrao je selekciju Crne Gore u seniorskom fudbalu. Do sada je odigrao 15 utakmica za ovu reprezentaciju, dok je poslednju utakmicu odigrao 2019. godine. Ušao je u problem sa selekcijom kada je zajedno sa selektorom Tumbakovićem i vezistom, Ivanićem odbio da igra protiv Kosova. Član tima je od 2016. godine.

Aleksandar Dragović

Srbija - Austrija, Aleksandar Dragović Foto: Marko Todorović

Stameni stoper Bajera iz Leverkuzena kao i Borjan brani boje svog nacionalnog tima od 2010. godine, samo što je sada umesto Kanade u pitanju Austrija. Razlozi zašto se Dragović odlučio na ovakav potez su identični poput Borjana, Srbija je na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi otišla sa Vidićem i Subotićem, a uz njih su na stoperskim pozicijama bili Luković i Branislav Ivanović.

Ognjen Vranješ

Ognjen Vranješ Foto: MN Press

Rođeni Banjalučanin je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine debitovao još u novembru 2010. godine, kada je konkurencija bila veoma jaka među Orlovima, pa i ne čudi što je tada izabrao Bosnu i Hercegovinu. Iako se diči srpstvom, pa ima i tetovažu četničkog vojvode Momčiča Đujića, zbog koje je imao problem sa navijačima i čelnicima BiH, Vranješ je uvek za Bosnu davao maksimum i bio jedan od najboljih igrača. Godinama je postao veoma kvalitetan štoper, ali je Vranješu uvek glavni problem bio luda glava i problemi van terena.

Adam Marušić

Adam Marušić Foto: MN Press

Trenutno član Lacija, starter na poziciji levog beka, rođeni Beograđanin odabrao je selekciju Crne Gore. Kao i Dragović, odnosno Borjan, u periodu kada ga je Crna Gora pozvala, Srbija je na njegovoj poziciji (tada desnog krila) imala pregršt sjajnih fudbalera u nekim od najjačih liga na svetu. Upravo zbog toga, Adam je svoj debi za Crnu Goru upisao 2015. godine, da bi do sada odigrao 35 utakmica za nacionalnu selekciju. Može da pokriva poziciju i levog i desnog beka.

Mirko Ivanić

Mirko Ivanić, Crna Gora Foto: MN Press

Tokom 2015. godine, Mirko Ivanić je bio na spisku "Orlića" koji su učestvovali na Evropskom prvenstvu u Češkoj, ali nije upisao nastup. Samo dve godine nakon toga, Ivanić je dobio poziv crnogorske reprezetancije i kasnije je odigrao i prvu zvaničnu utakmicu za njih.

Rade Krunić

Rade Krunić, Bosna i Hercegovina, BIH, reprezentacija Foto: Profimedia

Rođen u Foči, gde je započeo svoju fudbalsku karijeru, da bi slavu stekao u Srbiji i Donjem Sremu. Nastupao je za mlade selekcije Bosne i Hercegovine, a potom i za seniorsku selekciju. Mogao je nastupati i za reprezetanciju Srbije, međutim, nikada nije dobio očekivani poziv.

Marko Arnautović

Srbija - Austrija, Marko Arnautović Foto: Marko Todorović

Rođeni Austrijanac, međutim, uvek je za sebe govorio kako je Srbin i kako je to njegova jedina zemlja. Pred utakmicu Srbije i Austrije izjavio je kako je oduvek želeo da zaigra za Srbiju, ali nešto je iskrslo i on je zadužio dres austrijske reprezentacije.

Bilo je aplauza, bilo je zviždanja, ali to je normalno. Neki su ljuti što ne igram za Srbiju, ali sam hiljadu puta rekao da to nije moja greška. To je greška nekih drugih ljudi – rekao je Arnautović nakon meča protiv Srbije na Marakani.

Marko Marin

Srbija - Nemačka 2010, Marko Marin, fudbal Marko Marin ulazi u igru u dresu reprezentacije Nemačke; Foto: Profimedia/AFP

Oko ovog fudbalera je postojala ogromna borba između Bosne i Hercegovine, Nemačke i Srbije. Marin koji je prošao sve omladinske selekcije Nemačke, odlučio se i za njihov nacionalni tim, za koji je nastupao na Svetskom prvenstvu 2010. godine. Pred njim je bila velika karijera, potom je prešao u Čelsi, da bi karijera krenula strmoglavo da pada. Izjavio je kako bi odigrao utakmicu za reprezentaciju Republike Srpske, ukoliko oni ikada steknu pravo za to.

Bojan Krkić

Bojan Krkić, Španija Bojan Krkić; Foto: Profimedia

Važio je za jednog od najtalentovanijih fudbalera Barselone, sa svojih 15 godina je upisao prve nastupe za omladinsku reprezentaciju Španije. Srbija ga je želela u svojim redovima, Krkić je to odbio uz izgovor da želi da igra za Španiju. Ubrzo je dobio poziv Španije, međutim, odigrao je samo jednu utakmicu za A tim Španije. Nakon toga, karijera mu je krenula nizbrdo, a trenutno je bez kluba od januara.

Uroš Đurđević

Uroš Đurđević; reprezentacija Srbija Đurđević je bio kapiten mlade reprezetacije Srbije; Foto: Profimedia

Uroš Đurđević je poslednje "pojačanje" ove reprezentacije sastavljene od igrača koji su umesto Srbije odabrali drugu reprezentaciju. Ove sezone je prvi strelac Segunde u Hihonu. Dugo je čekao da dobije poziv, ali kada do njega nije došlo, izabrao je reprezentaciju Crne Gore, na čijem se poslednjem spisku našao i mogao bi da debituje već za nekoliko dana kada počnu kvalifikacione utakmice za Mundijal.

Njegov otac Zoran je posle ove odluke svog sina istakao da u Srbiji niko nije prepoznao da Đurđević poseduje reprezentativni kvalitet, ali da neko drugi jeste.

- Neko je prepoznao da Uroš poseduje kvalitet za reprezentativni nivo i sada je na njemu obaveza, da ovo poverenja opravda na pravi način. Samo da mu Bog da dobro zdravlje, za ostalo ne brinem.

- Veliki uspeh često dolazi kada ste priterani uza zid. Pritisak zaista može da vam popravi učinak. Pravu snagu ćete najbolje pokazati kada je napeto. Pravo lice ćete najbolje ispoljiti kada se nadjete u neugodnom položaju i kada vam se učini da ste na tankoj grani. Izazov će vas najpre upoznati s vašom najboljom i najsjajnijom stranom. Kada je sve lako ne postajete bolji. Niko nije zaista uspeo dok je boravio u bezbednoj zoni - napisao je Đurđević senior.

Rezerve: Saša Kalajdžić, Lazar Samardžić, Nemanja Nikolić, Mile Svilar

Saša Kalajdžić Saša Kalajdžić; Foto: Profimedia/Tom Weller/AFP

Napadač Štutgarta Saša Kalajdžić je odabrao reprezentaciju Austrije, iako ima srpsko poreklo. Trenutno je jedan od najboljih napadača u Bundesligi, gde je na 6. mestu sa 12 postignutih golova. Prošao je mlađe kategorije Austrije, a odigrao je i dva meča za A tim Austrije.

Lazar Samardžić je prošao sve kategorije nemačke reprezentacije i nema sumnje da je samo pitanje vremena kada će dobiti i poziv A tima. Važi za jednog od najvećih talenata, ali dok ne postane reprezentativac i zvanično, u ovom timu ostaje kao rezervna opcija.

lazar Samardžić, Nemačka Lazar Samardžić; Foto: Profimedia

Nemanja Nikolić je nedavno odmerio snage protiv Srbije kao kapiten tima. Godinama je već udarna igla mađarske reprezentacije, za koju igra od 2013. godine i do sada je na 35 utakmica postigao sedam golova za nacionalni tim.

Golman Benfike Mile Svilar i dalje nije debitovao za A tim Belgije, tako da za njega postoji nada da se može opredeliti za Srbiju. Navodno je i trebalo da bude na jednom od spiskova u prošlosti kod Mladena Krstajića, ali do toga na kraju nije došlo, pa i on ostaje ovde kao rezerva.

Ko bi od ovih igrača bio pojačanje našoj selekciji?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA