• 5

Najveći norveški klub na Skupštini izglasao bojkot Mundijala u Kataru!

Rozenborg je održao sednicu skupštine na kojoj se glasalo o tome da li treba podržati organizaciju Svetskog prvenstva koja je dokazanom korupcijom pripala Kataru

  • 5

Na onlajn sastanku kojem je prisustvovalo 248 članova najvišeg klupskog tela norveškog Fudbalskog kluba Rozenborg, čak 202 glasa su bila za to da klub krene u kampanju aktivnog bojkota Mundijala u Kataru 2022. godine.

Samo 46 članova Skupštine su rekla "ne" inicijativi da se bojkotuje Mundijal.

Glavni razlog što je uopšte došlo do toga da jedan norveški klub stavi na glasanje odluku o bojkotu Svetskog prvenstva, je svest ljudi u ovoj skandinavskoj državi o tome da je Katar, kao što je svima dobro poznato, organizaciju takmičenja dobio posle dokazanih nelegalnih radnji i mita. Osim toga, brojne organizacije za ljudska prava više puta su ukazivale na nepodnošljiv položaj u kojima se nalaze radnici koji su tokom nekoliko godina bili angažovani na izgradnji stadiona za mečeve Mundijala.

Upravo iz navedenih razloga najviše otpora prema organizaciji SP u Kataru stiže iz Skandinavije. Najpre su glas digli udruženi navijači Danske, koji su pozvali svoj Savez da čak odustanu od kvalifikacija, a sada je i jedan klub, i to najveći Norveški, krenuo u bojkot.

Predsednik Rozenborga Ivar Koteng izjavio je da je klub isprva bio protiv toga da se uđe u bojkot, ali je zbog kritika Skupštine došlo do izglasavanja, na kraju i do toga da njegova struja bude nadglasana. On je poručio da će klub svakako poštovati odluke Fudbalskog saveza i same države, čiji će stav na temu bojkota Mundijala biti presudan.

Inače, prvi čovek koji je javno pokrenuo inicijativu da Norveška bojkotuje Svetsko prvenstvo bio je bivši igrač Trumsea Tom Hugli koji je direktno pozvao Savez da bojkotuje Svetsko prvenstvo.

Od tada, klubovi poput Stromgodseta, Vikiga, Brana i Od Grenlanda su zauzeli isti stav, sada je to uradio i Rozenborg, što svakako nije mala stvar, ali ostaje da se vidi koliko će to zaista uticati da i Savez, i sama država na kraju krajeva, pokažu isti nivo svesti na ovu temu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 6+4+3=2

    piksi bojkotuje on nas nece odvesti u katar

  • baba smilja iz darosave

    uefa i fifa najveci lopovi i naj korumpiranije organizacije.zato su mnogi ili u zatvoru ili im se sudi.secam se da je platini uslovio ove iz katara da ako zele da budu domacini i organizatori svetskog prvenstva prvo moraju da kupe pari san zermen.tako je i ucinjeno.nadam se da ce komentar biti objavljen.sve mozete da proverite.

  • Петар

    Добро је још увек има људи који корупцију сматрају за криминал...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima