≫ 

Brazilci menjaju ime stadiona Marakana u "King Pele", navijači nezadovoljni

Mnogi smatraju da stadion zaslužuje da ima ime najboljeg brazilskog fudbalera svih vremena

  • 3
Brazil, Marakana, Olimpijski park, Rio de Žaneiro Foto: Tanjug/AP

Brazilski zvaničnici pokrenuli su preimenovanje legendarne Marakane u stadion 'King Pele' u pokušaju da odaju počast najpoznatijem fudbaleru zemlje - ali neki navijači ne podržavaju taj potez.

Zakonodavac države Rio de Žaneiro glasao je u utorak za promenu službenog naziva stadiona kapaciteta 78.000 u Edson Arantes do Nascimento - Stadion Kralj Pele u znak počasti 80-godišnjem Peleu, čije je puno ime Edson Arantes do Nascimento.

Pele je u nekoliko navrata igrao na stadionu, koji je bio poprište 1.000. gola svetskog velikana, postignutog za Santos protiv Vask de Game 1969. godine.

- To je dostojan omaž čoveku koji je širom sveta prepoznat zbog svog nasleđa u brazilskom fudbalu i za odgovarajuće usluge pružene našoj zemlji - rekao je vođa projekta.

Stadion - koji je bio domaćin finala Svetskog kupa 1950. i 2014. godine i ceremonije otvaranja Olimpijskih igara 2016. godine - prethodno je dobio ime po novinaru Mariju Filhu, koji je bio ključan za izgradnju stadiona 1940-ih.

Pele fudbaler Foto: Tanjug/AP

Međutim, većina Brazilaca ga naziva jednostavno Marakanom, po lokalnom kvartu u kojem se nalazi.

- Potez neće biti ozvaničen sve dok guverner države Rio ne dodeli njegov blagoslov, ali ljubitelji fudbala već su se usprotivili prelasku - od kojih neki smatraju da bi Filho trebao biti zadržan kao inspiracija za nadgledanje stadiona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    10. mart 2021 | 19:19

    Pele je bio poznat po Maraksni a ne Marakana po Peletu ko Zvezdina Marakana svaka čast čika Rajku iMittiću al Marakana je Marakana

  • bg

    10. mart 2021 | 15:57

    Sad moraju i nasi brazilci iz marinkove bare isto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA