≫ 

Gde će Kristijano Ronaldo da nastavi karijeru?

Portugalcu ističe vreme u Torinu

  • 10
Kristijano Ronaldo, Cristiano Ronaldo Foto: Tanjug/AP

Nakon još jedne katastrofalne epizode u Ligi šampiona i ispadanja od Porta u osmini finala, navijači, kao i čelnici Juventusa krivca traže, ni manje ni više, nego u Kristijanu Ronaldu.

Kada je došao u Juventus na leto 2018. godine za neverovatnih 100 miliona evra, mnogi su mislili da je on završni deo slagalice potreban Juveu da osvoji trofej Lige šampiona koji čeka od 1996. godine.

Samo godinu pre dolaska u Torino, u sezoni 2017/2018 Ronaldo i Real su se u pohodu na trofej Ligi šampiona sastali upravo sa Juventusom, kada ih je Ronaldo izbacio golom iz penala u nadoknadi vremena, a te sezone je Portugalac postigao 15 golova u celokupnom takmičenju.

Juventus je smatrao da će se njegov pobednički pohod nastaviti i da će im doneti dugo čekani trofej, s obzirom na to koliko su bili blizu 2015. odnosno 2017. kada su oba puta poraženi u finalu.

Uticaj Ronalda u prvoj sezoni je bio minimalan, Juventus je ispao u 1/4 finalu od Ajaksa ukupnim rezultatom 3:2.

Još jedna sezona je propala, a Ronaldov bankovni saldo je uvećan za 28 miliona evra, kolika mu je vrednost jedne godine ugovora.

Sezonu nakon su bili još gori, Juventus je ispao od Liona u osmini finala zbog pravila gola u gostima, a Ronaldo je imao još jednu, može se slobodno reći, katastrofalnu sezonu s obzirom na rezultat u Evropi.

Uprava se otvorila, potrošila je mnoge resurse a dovedeni su igrači koji bi morali pomoći Ronaldu i Juventusu da dođe do dugo željenog trofeja. Artur, Alvaro Morata, Veston MekKeni, Federiko Kijeza samo su neka od imena koja su pristigla, takođe se i s pozajmice vratio Dejan Kuluševski.

Međutim, još jedna blamaža Juventusa, poraženi su od Porta ponovo je pravilo gola u gostima bilo presudno, a ovoga puta svi prstom upiru u Kristijana zbog gola koji je i izbacio Juventus iz takmičenja.

FK FC Verona - Juventus Foto: Tanjug/AP

Igrao se 115. minut utakmice, kada je Portu dosuđen slobodan udarac s nekih 30-ak metara, igrači su stali u živi zid, kada je Oliveira šutnuo, Ronaldo se okrenuo i raširio noge tek toliko da lopta prođe i prevari golmana Juventusa Šćesnog. Gol za 2:2, Porto sa igračem manje uspeva da izbaci Juventus.

Fabio Kapelo, Alesandro Del Pjero, Nikola Amoroso... Samo su neka od imena koja su digli glas protiv Ronalda i njegovog ophođenja u tom živom zidu.

Za igrača koji prima platu od skoro 30 miliona evra, nedopustivo je da se tako ponese u ključnim delovima utakmice.

Portugalcu ugovor s Juventusom ističe na leto 2022. godine, a sve je izvesnije da on taj istek ugovora i neće dočekati, mada Juventus od njega na godišnjem nivou od marketinga ima dobit od 100 miliona evra. Pričalo se ranije i o produžetku saradnje, ali ta opcija sada najverovatnije otpada, ali nije isključeno i da Ronldo ostane u Juveu do kraja ugovora, jer je malo klubova koji mogu da ga priušte.

Juventusu je vreme za restart, a može se reći da je njihova filozofija dovođenja igrača kojima ističe ugovor bila mnogo učinkovitija nego dovođenje Portugalca, jer statistički gledano, oni su dovođenjem Ronalda beležili samo gore rezultate.

O tome koliko je Ronaldo loše uticao na klub govori činjenica da nije hteo da igra klasičnog napadača za Sarija, što je bio jedan od razloga zašto je strateg napustio klub, a digao je pobunu u svlačionici nakon jedne izmene. Loša hemija je vladala sa skoro svakim napadačem koji je igrao u tandemu s Ronaldom, Mario Mandžukić je upravo iz tih razloga i napustio Juventus.

Kristijano Ronaldo je u tri sezone u Ligi šampiona postigao 14 golova, što je za jedan manje nego što je postigao u sezoni 2017/2018 za Real Madrid

Real Madrid, Champions League, Liga šampiona, fudbal Ronaldo slavi titulu sa Real Madridom; Foto: Tanjug/AP

Postavlja se pitanje, ko bi zapravo mogao sebi da priušti Ronaldovu platu i njega u svom klubu?

Slična je situacija kao i s Mesijem u ovom slučaju, ne postoji mnogo klubova koji bi mogli da dovedu Portugalca, a oni koji mogu su Mančester junajted, Real Madrid i PSŽ.

Naravno, ovde bismo uračunali i Mančester Siti, međutim malo je verovatno da bi se Gvardiola pre odlučio za Ronalda nego njegovog miljenika, Lea Mesija, kao i da bi Ronaldo kao bivši igrač Đavola, sada potpisao za Građane.

Istom logikom bismo se vodili i kada je u pitanju PSŽ. PSŽ je izrazio ogromnu želju za dovođenjem Lea Mesija, Poketino i Di Marija već vrše pritisak, a i u napadu već imaju Embapea i Nejmara. Ronaldo se verovatno ne bi snašao u ovom sistemu gde bi možda morao da bude potčinjen Embapeu, odnosno u sistemu gde on ne bi bio najveći adut svoje ekipe.

Ovakav način razmišljanja nam donosi jedan od logičnih sleda okolnosti, a to je - povratak kući.

Kristijano Ronaldo Kristijano Ronaldo u dresu Mančester junajteda; Foto: Profimedia, Press Association

Mančester junajted je već nekoliko puta izrazio želju da vrati Portugalca, međutim, on se odlučio za Juventus. Sada mu vreme polako ističe i pitanje je da li će uspeti da dođe do još jednog trofeja Lige šampiona, Junajted je u usponu forme, njegov zemljak Bruno Fernandeš je doneo određenu dozu svežine u redove Crvenih Đavola.

Da li je konačno došlo vreme da se Ronaldo vrati na mesto uspeha, da dođe u svoj Mančester junajted gde je i stekao svetsku slavu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA