≫ 

Južnoafrički milijarder novi predsednik Afričke fudbalske konfederacije

Mocepe je prvi tamnoputi Afrikanac koji se našao na listi milijardera Forbsa

  • 0
Patrice Motsepe, Patris Mocepe Foto: AUG/face to face / Face to Face / Profimedia

Južnoafrički milijarder Patris Mocepe izabran je danas u Rabatu za predsednika Afričke fudbalske konfederacije (CAF).

On je na to mesto izabran bez glasanja, nakon što su se preostala tri kandidata povukla iz trke intervencijom predsednika Međnarodne fudbalske federacije (Fifa) Đanija Infantina.

Mocepe je bio prvi tamnoputi Afrikanac koji se našao na Forbsovoj listi milijardera i zet je južnoafričkog predsednika Sirila Ramafose, a izbor za predsednika potvrđen je aklamacijom, aplauzom zvaničnika, na Generalnoj skupštini CAF.

Prema dogovoru sa Fifom, 59-godišnji Mocepe i njegova tri protivkandidata trebalo bi da budu deo zajedničkog tima u CAF-u.

Takođe je dogovoreno da će trenutna generalna sekretarka Fife Fatma Samura, koja je iz Senegala, postati generalna sekretarka CAF-a.

Infantino je prisustvovao generalnoj skupštini CAF gde fa je Mocepe nazvao "svojim bratom" i zahvalio mu na "viziji i podsticanju jedinstva".

Mocepe će na funkciji zameniti Ahmada Ahmada, koji je izabran za predsednika 2017. godine, ali mu je u međuvremenu zabranjen rad u fudbalu na pet godina, zbog kršenja finansijskih zakona i sprečen je da se kandiduje ponovo. Ahmadu je žalbom ta kazna smanjena na dve godine.

Video: Račić kao fristajl fudbaler: Igrao se malo s lopotom, pa pogodio koš nogom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA