Šta pobeda Dinama znači za srpski fudbal: Čudo na Maksimiru zagorčalo život Zvezdi i Partizanu

I pobeda Slavije iz Praga u Glazgovu napravila je problem srpskom fudbalu

  • 16
FK Dinamo, Crvena zvezda, Partizan Foto: Tanjug/AP, Wikimedia, Twitter/@UEFACalculator

Još jedna nedelja međunarodnog fudbala je okončana revanšima Lige Evrope pa je vreme da se osvrnemo i na famozne koeficijente koji nam određuju sudbinu u godinama koje dolaze, a kada su u pitanju kvalifikacije za internacionalna takmičenja.

Iako Srbija nema više predstavnika u Evropi posle eliminacije Crvene zvezde od Milana u šesnaestini finala Lige Evrope, srpski ljubitelji fudbala i navijači su primorani da prate rezultate klubova koji su i dalje u igri za polufinale ovog takmičenja, a koji dolaze iz zemalja koje su direktni rivali Srbiji na listi za to famozno 16. mesto.

A tu nam situacija nije nimalo dobra pošto su Česi i Hrvati pobedama Slavije iz Praga i Dinama iz Zagreba napravili veliki korak u nameri danas preteknu. Ne zna se koja je gora vest za perjanice ovdašnjeg klupskog fudbala Zvezdu i Partizan, da li poraz Totenhema na Maksimiru (3:0) ili debakl Rendžersa na Ajbroksu (0:2).

Hrvati su pobedom Dinama zaradili još 400 bodova za svoj koeficijent, dok su Česi trijumfom u Škotskoj dobili 500. Srbija je trenutno na 16. mestu sa koeficijentom 26.750, Česi su 17. sa 26.400, dok su Hrvati 18. sa 26.275.

Jasno je da bi eventualnim plasmanom u polufinale Lige Evrope i Slavije iz Praga i Dinama iz Zagreba Srbija izgubila 16 mesto i pala ispod 17, a to bi značilo i da bi prvak Srbije kretao iz prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2022/23.

Takođe, Dinamo je izbacivanjem Totenhema pretekao Kopenhagen na rang listi po klupskom koeficijentu, tako da postaje i definitivno hipotetički mogući rival Zvezde ili Partizana u kvalifikacijama za Ligu šampiona u 4. kolu.

Dakle, četvtfinale Lige Evrope je ključno i za budućnost najboljih srpskih klubova u Evropi. Eventualni novi uspesi Slavije i Dinama i potencijalni plasman u polufinale uslovili bi pad Srbije ispod 17. pozicije na listi, što ne bi smelo da se desi.

Najbolje bi bilo kada bi oba predstavnika, i hrvatski i češki, ispali u četvrtfinalu, jer bi u tom slučaju i Srbija dobila važan vetar u leđa za narednu sezonu kada ćemo se boriti za 15. mesto i dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona u godinama koje dolaze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    19. mart 2021 | 07:33

    Umesto da kao Hrvati, Švajcarci, Austrijanci napravimo ligu sa po 10 timova, mi trpamo kao da smo Englezi ... Pri tome možda 4 ekipe mogu da plate igrače, zaposlene, gostovanja, pripreme ... ovi ostali žive od jer su filijale ovoj četvorci, tačnije dvojci ...

  • Severac

    19. mart 2021 | 10:37

    Sad nam je DINAMO kriv. Nece sve vode na Zvezdin mlin. Preterasmo.

  • Knez

    19. mart 2021 | 07:28

    Ako Slavija pobedi samo jednu utakmici, dovoljno je da Češka pretekne Srbiju a može i da ne prodje u polufinale

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA