≫ 

Šta se dešava posle odlaska Kokeze, kad se bira novi predsednik i ko može da bude kandidat?

Evo šta kaže Statut FSS...

  • 18
Slaviša Kokeza Foto: MN Press

Kao što je donekle bilo i očekivano usled poslednjih dešavanja, doskorašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza podneo je u ponedeljak ostavku na tu funkciju!

To je automatski otvorilo "konkurs" za novog prvog čoveka srpskog fudbala, poziciju na koju, nema sumnje, pretenduje određen broj funkcionera.

Ono što je trenutno najbitnije, odnosno prvi korak ka izboru novog predsednika FSS, jeste saziv vanredne Skupštine koja će istovremeno biti i izborna. Jer, vanredna Skupština može da se sazove u bilo koje vreme ako interesi FSS to zahtevaju.

A interesi jasno kažu da bi za srpski fudbal najbolje bilo u što kraćem vremenskom roku da ima predsednika. Mada ne bi čudlo da se taj "posao" ostavi i za kraj sezone..

Što se tiče samog predsednika, on se bira iz redova članova SKupštine FSS -  s tim što kandidat za predsednika, prema Statutu, u trenutku kandidovanja i izbora na funkciju ne može biti lice koje je navršilo 70 godina života.

Što se tiče vanredne Skupštine, najpre se mora sazvati Izvršni odbor ili predsednik u roku od 30 dana od dana podnošenja urednog zahteva. Kada vanrednu Skupštinu saziva Izvršni odbor ili predsednik, oni sastavljaju dnevni red. Kada je traže delegati FSS, dnevni red mora da sadrži tačke koje su oni zatražili. Izvršni odbor može dopuniti dnevni red.

Dnevni red i sva ostala relevantna dokumenta moraju biti poslati delegatima FSS najmanje 8 dana pre vanredne Skupštine. Dnevni red vanredne Skupštine ne može se menjati tokom sednice i odluke vanredne Skupštine mogu da stupe na snagu narednog dana nakon objavljivanja u Službenom listu „Fudbal“.

Stara Pazova, FSS Foto: MN Press

Za Izbornu Skupštinu kandidati za predsednika FSS, kao i ostale statutarne organe u FSS, moraju se predložiti najkasnije 10 dana pre sednice Skupštine.

Kandidata za predsednika FSS i ostale statutarne organe, mogu predložiti Izvršnom odboru FSS izvršni odbori teritorijalnih fudbalskih saveza, udruženja klubova, stručno-strukovnih organizacija (sudije, treneri) ili 5 predloženih kandidata za delegate koji čine strukturu Skupštine FSS (član 35. stav 2. Statuta).

Generalni sekretar šalje konačni predlog dnevnog reda i sva odgovarajuća dokumenta delegatima i pozvanim licima najkasnije 8 dana pre Skupštine. Izbori se vrše po pravilu javnim glasanjem a Skupština može odlučiti da se izbori vrše i tajnim glasanjem.

Terzić prvi kandidat da nasledi Kokezu, tu su i ostala imena

Zvezdan Terzić Marakana, FK Crvena zvezda Foto: MN Press

Već smo pomenuli da kandidat za predsednika mora da bude član Skupštine FSS, a tu se "nalaze" zanimljiva imena koja bi mogla da budu viđena kao zamena Slaviše Kokeze.

Svakako prednjači Zvezdan Terzić, sadašnji generalni direktor Crvene zvezde, koji je svojevremeno već bio prvi čovek srpskog fudbala - ali je tu funkciju napustio usled procesa koju se u međuvremenu poveo protiv njega.

Terzić nikada nije pravosnažno osuđen, u ekskluzivnoj ispovesti za Telegraf je već rekao da je sve to, kao i zbog čega, bilo namontirano, a tada je poručio:

- Kokeza je želeo da ja dođem u Zvezdu. O tome smo često pričali, s tim da meni u tom trenutku Zvezda nije bila prioritetna opcija. Moja želja je bila da se vratim u FSS na mesto predsednika, jer to jeste bila neka moja životna satisfakcija s obzirom na to da mi je ta funkcija oteta. Hteo sam fotelju koja mi je pripadala - rekao je Terzić Telegrafu 2019. godine.

Terzić je član Skupštine kroz Zajednicu Superlige i Prve lige Srbije, a pored njega izdvajau se imena poput Vladimira Matijaševića - doskorašnjeg sportskog direktora FSS, kao i Dragomira Lazovića, Janoša Žemberija, ali i Dragana Simovića i Dragoljuba Samardžića. Tu su i Savo Milošević, Marko Pantelić i Novica Tončev.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EL NINJO

    22. mart 2021 | 14:45

    Samo VIDIĆ, niko drugi.

  • jerry

    22. mart 2021 | 14:53

    Marijasevic i Toncev kandidati ????Jeste vi realni ?? Pa njih oterati iz fudbala sto dalje ako imate pameti kao i Pantelu koji ne ume ni da prica

  • ЛеМи

    22. mart 2021 | 14:55

    Ја мислим да је Слободан Милутиновић Снајпер идеалан за место председника ФСС пошто је дао оставку у Управном одбору ФК Војводина!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA