≫ 

Srpski sportisti protiv NATO bombi 1999: Piksijev urlik se i dalje čuje, Đani ispred Blerove kuće...

Novoimenovani selektor Srbije Dragan Stojković Piksi tada, te 1999. godine, branio je boje japanske Nagoje, a na jednom susretu je pokazao poruku "NATO, obustavi napad"

  • 2
Dragan Stojković Piksi, NATO bombardovanje Foto-montaža: Profimedia/RUSSELL BOYCE/AFP, MN Press

Pre tačno 22 godine, započeta je NATO agresija na Saveznu republiku Jugoslaviju, a naši sportisti, kao i ostatak naroda, bili su uz svoju zemlju koja je tada bila napadnuta sa svih strana. Velika imena su slala velike poruke, odjekivao je glas Dragana Stojkovića Piksija, Predraga Danilovića, Siniše Mihajlovića, Peđe Mijatovića i mnogih drugih, a to se i danas pamti.

Novoimenovani selektor Srbije Dragan Stojković Piksi tada, te 1999. godine, branio je boje japanske Nagoje, a na jednom susretu je pokazao poruku "NATO, obustavi napad" uz glasan urlik.

⚽Posted by Dragan Piksi Stojković on Wednesday, 26 September 2018

Siniša Mihajlović i Dejan Stanković kao članovi Lacija iz Rima uoči utakmice protiv Milana na majicama su istakli parolu "Mir, a ne rat". Parolu "Mir, a ne rat" nosio je i tadašnji fudbaler Juventusa Zoran Bata Mirković.

Predraga Danilović, nekadašnji košarkaški reprezentativac SRJ, izdao je i saopštenje u kojem navodi pogrešnost NATO odluke da bombarduje našu državu.

- Veoma je teško biti srpski sportista u svetu u kojem dešavanja diktira Amerika, u kojem istorija i tradicija nemaju pravo značenje, ali sam izuzetno ponosan što sam Srbin. Obraćam se svim košarkaškim institucijama i snažnim zemljama koje su sebe branile tokom istorije i ništa nisu želele da imaju što im ne pripada. Sada Amerikanci i Albanci žele nešto što im ne pripada - naveo je u saopštenju.

Aleksandar Saša Đorđević, tada član Barselone posle finala "Kupa Radivoja Koraća" protiv Estudijantesa nosio je transparent sa natpisom "Zaustavite rat".

Vlade Divac iz Sakramante ja takođe podigao glas, a svoje viđene je uživo rekao legendarnom voditelju Lariju Kingu.

- Tužan sam zbog svega što se dešava u mojoj zemlji. Znate, američki narod je obmanut o onome što se dešava u Jugoslaviji. Užasno je. Pokušavam da razgovaram sa svojom porodicom, jedva mogu da uspostavim vezu. Brat me zvao pre sat vremena. Bombardovanje je. Grozno je - rekao je Divac.

Pamti se i odluka Vladana Lukića, nekadašnjeg fudbalera, kasnije i predsednika Crvene zvezde, koji je te 1999. bio član francuskog Meca, ali se odmah po početku bombardovanja vratio u Srbiju sa porodicom i nedugo zatim se obreo na prvoj liniji odbrane Beograda, na Kosmaju.

Usred 1999. godine, Predrag Mijatović je napustio Real Madrid, a crnogorski internacionalac je imao bolnu poruku za tamošnju javnost.

- Igraju se rata, kao da samo pritiskaju tastere na džojstiku Plejstejšna. Ne mogu da nosim dres Real Madrida, a znam da mi roditelji spavaju u garaži - rekao je Mijatović jednom prilikom.

Srpski fudbaler Saša Ćurčić tokom NATO bombardovanja Jugoslavije na sebi svojstven način izrazio je nezadovoljstvo - Đani je pre 22 godina protestvovao ispred kuće premijera Britanije Tonija Blera.

- Zašto američki i engleski piloti ubijaju naše ljude i ugrožavaju živote - zapitao se Ćurčić i dodao:

- Najbliže mete su 20 milja od kuće mojih roditelja, ali projektili mogu da zalutaju. veoma sam zabrinut za njih. Veoma sam zabrinut za sve - kazao je tada fudbaler Kristal Palasa.

Verujemo da ni danas ne zaboravljaju šta se desilo.

Video: Stojković: Naravno da je bila laka odluka, Dušan Tadić je naš kapiten

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA