≫ 

Piksi posle debija iz snova i savršenih izmena: Šta da kažem, dobar sam trener, sve bilo isplanirano

Pljuštale su pohvale selektora na račun igrača

  • 11

Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi pobedom je "overio" svoj debi na lupi nacionalnog tima. Jasno je kao dan, Piksi je uneo neku novu energiju, uneo je živost u naše igrače i to je bilo evidentno već u prvom takmičarskom izazovu koji nije bio nimalo jednostavan. Orlovi su ga položili sa visokom ocenom, ali to je tek sam početak nečega što bi svoj vrhunac trebalo da doživi u Kataru 2022. godine.

Piksi je posle meča, hladne glave, miran, bez padanja u bilo kakvu euforiju, odgovarao na pitanja novinara, a prvo je bilo da li je ovako zamišljao utakmicu, i da li je video Tadića kakvog je želeo u najavi meča.

- Očekivao sam ovako tešku utakmicu s obzirom na to da je motvacija gostiju bila velika. Odlično su trčali i tu smo imali problema pola sata, ali kasnije je sve došlo na svoje. Što se tiče Tadića, očekivao sam njegove asistencije i dobre ideje, on je izuzetno kreativan igrač sa puno dobrih ideja u igri i onog momenta kada smo Đuričića spojili sa Vlahovićem i stavili Tadića iza, to je bila dobra postavka.

Postava koju ste izveli je za većinu bila iznenađenje?

- Kao što znate, svaka utakmica je važna i program je jako zgusnut. Ne verujem da neko pomišlja da jedna grupa igrača može da izdrži tri utakmice u sedam dana. Tu sam povukao neke peteze koji su bili sasvim logični. Želja i volja je zaista bila na visokom nivou, posebno posle 0:1, drago mi je što su igrači nastavili da veruju. Mislim da je to na kraju jedno lepo iskustvo za ove igrače koji su bili iznenađenje za vas, ali ne i za mene. Oni bi sigurno dobili šansu kad tad. Znate da nam za tri dana dolazi super jaka ekipa i treba razmišljati i o tome.

Da li vas je zabrinula odbrana pred daleko jači izazov protiv Portugalije i ko je ostavio najbolji utisak od napadača, bilo je naredno pitanje za selektora.

- Nemam strah od Portugala, odbrana je deo tima kao i srednji red, kao i napad. Moramo da verujemo u kolektivni duh. Ok, danas je bila jedna greška za drugi gol, nije morala, ali se desila. Biće to ok. Pavlović je odigrao fantastičnu utakmicu iako je klinac, pokazao je da će biti odličan odbrambeni igrač u deceniji koja je pred nama. Ko me je od napadača zadovoljio? Ko je dao golove? Mitrović i Vlahović, naravno. Pogotovo je Vlahović odigrao sjajno, mali se odlično kretao, pokazao neke karakteristike baš vrsnih napadača, a o Mitroviću ne treba trošiti reči. Tačno sam znao šta želim i kako želim. Kako sam zamislio, tako se i desilo. Prelepi golovi i njegova moć u "boksu" je fascinantna. Zaslužuju čestitke za igru i naravno za golove koji su nam doneli tri boda. Ali to je bila ideja, da se razumemo, kad pričamo o sastavu - ovo je sve bilo isplanirano, ništa "ad hok". Ne može bolje da bude, i tajming izmena, i igrači koji su ušli. Šta da kažem, dobar sam trener - nasmejao je Piksi sve prisutne sali.

Mitrović, Piksi Foto: MN press

Šta ste rekli Mitroviću i šta ste pomisli kad je krenuo da trči za loptom neposredno pre drugog gola?

- Nisam pomislio, video sam je u golu! Ne šalim se, ozbiljno vam kažem. Video sam kretanje golmana i znao sam da će biti gol. iznenadio bih se da nije ušla. Video sam egzekuciju kad sam video golmana, on je to dobro uradio. Prelep gol i majstorija koju ja volim da vidim - rekao je Piksi, pa otkrio da je imao razgovor nasamo sa napadečm Fulama:

- Sa Mitrovićem sam imao razgovor "oči u oči" pre dva dana, ili prvog dana mislim. Imali smo otvoren razgvoor, rekao sam mu da ne sme da razmišlja o prošlosti, od toga se ne živi. Bio je u nokdaunu. Problemi u klubu, neigranje, samo 72 minuta u sedam utakmica je odigrao... Ali sam moj poziv dovoljno govori koliko ja njega cenim, kao i svi vi na kraju krajeva. Nikad nisam imao sumnju da je on igrač visokog kvaliteta koji može da nosi teret napada nacionalnog tima.

Kako ste se osećali na debiju?

- Bio sam miran totalno, ne znam, bio sam miran i verovao sam da ćemo uspeti, pogotovo posle 0:1, i to sam rekao pomoćnicima. Rekao sam im da nisam zabrinut i da će doći momenat kad ćemo uspeti da materijalizujemo tehnički kvalitet koji je bolji od njihovog, samo da izdržimo pritisak i fizičku spremnost rivala.

Šta ste igračima rekli na poluvremenu?

- Nema tu nekih tajni, strašno sam miran u tom periodu kad su igrači u svlačionici. Miran sam, trezven, staložen, bez panike i stresa, to je moja odlika. Rekao sam im samo dve-tri stvari koje moramo da promenimo i to je to. Morate da ih uverite da tih 1:1 nije konačno i da moramo da krenemo dobro u nastavku. Plan je bio odmah za levu stranu, da se pojača sa ofanzvnim Kostićem, posle toga sam imao samo dilemu da li da Mitrović i Jović uđu odmah, ali je na kraju dovoljan bio Mitrović i nije bila loša deja. Igrali bi ultraofanzivno tako, ali i ovako je ispalo dobro.

Vlahović, Mitrović Foto: MN press

Šta bi to iz ove utakmice moglo da se prenese za Portugal?

- Ovo je utakmica za analizu i sa pozitivne i sa negativne strane. Bilo je jako dobrih, ali i loših momenata. Početak bio nervozan, znate, ja sam novi, ima i nekih novih igrača, prevelika želja da se što pre dođe do tečne igre, pa otud i poteškoće. Plus su Irci bili sa petoricom u liniji, pa je i to donekle otežalo stvari... Jedna dobra analiza sledi, ima vremena da se odmore igrači, pa ćemo videti šta i kako dalje.

Pokušaj Tadića iz kornera direktno na gol ukazuje na to kao da je to video od nekog?

- Ne znam kako da vam odgovorim. Tadić je odigrao kapitenski, ali može on i bolje, mora bolje. Dovoljno je i ovo bilo da se dobije. Koliko je imao, tri asistencije? Zaista je kapitenski to odigrao. To je to, koristan je, kreativan igrač, ali da ga ne hvalim mnogo, svi znamo njegove kvalitete, samo da se probudi. Ovo je bilo dobro danas, počeo je bolje kad je bio iza dva napadača, kada ima prostor u sredini, imao je manevarski prostor da se kreće i deli lopte kako treba. Sve u svemu... da ne buede samo on, cela ekipa je reagovala fantastično posle 0:1, jer to je šokantno kad kreneš tako. Ali nisu se predavali, preneo sam im da ostanu mirni i strpljivi, jer šansa će doći sigunro. Irska ne može da trči tako 90 minuta, posle će tehnika i lucidnots naših igrača doći do izražaja, Tadićeva igra, Mitrovićev lob, to su fantastične stvari.

Video: Stojković: Nemam strah od Portugala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • duci

    25. mart 2021 | 03:45

    Konacno selektor koji konta

  • Partozan pa Bog

    25. mart 2021 | 07:06

    Bravo ! Momče fali ti Andrija Živković po desnoj strani a takodje ti fali Saša Zdjelar .

  • Trtt

    25. mart 2021 | 05:54

    Znaci isplanirao je kiks S. Mitrovica i da strepimo do poslednjeg minuta protiv Iraca.Sreca nas je pogledala da iz svakog suta ka golu postignemo gol. Veci deo utakmice se nije videla ideja u igri i bilo je jako sporo.Velika praznina izmedju linija,los presing na zadnju liniju... mnogo treba toga da se popravi za Portugal jer njima na golu nece biti golman iz trece lige

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA