Najjači tim sveta stiže u Beograd: Ko su portugalske "zveri" koje prete Orlovima?

Samo napad Portugalaca vredi podjednako kao čitav roster Orlova

  • 17
Fudbalska reprezentacija Portugalije Foto: AP/Tanjug

Reprezentacija Srbije uspela je da savlada Irsku u prvom kolu kvalifikacija, ali već u subotu je očekuje ogroman izazov - Portugalija.

Fudbaleri Srbije su na sjajan način započeli ovaj ciklus kvalifikacija, a ujedno je i Dragan Stojković debitovao pobedom na klupi nacionalnog tima. Protivnik je bila reprezentacija Irske, kao i u mandatu Slavoljuba Muslina, samo što je ovoga puta Srbija bila bolja sa 3:2.

Međutim, osim Irske, sa našom reprezentacijom se nalaze još Azerbejdžan, Luksemburg i trenutno možda i najmoćnija reprezentacija u svetskom fudbalu - Portugalija. Upravo protiv Portugalaca naša reprezentacija igra u subotu, 27. marta, od 20.45 na Marakani.

Portugalci su u svojoj prvoj utakmici bili bolji od Azerbejdžana, rezultat je bio 1:0, a jedini gol na meču je bio autogol. Brilijantan je bio golman Azerbejdžana Mahamadalijev, koji je sprečio ubedljiv poraz svog tima. Portugalci su imali čak 15 šuteva u okvir gola, a ukupno 29 na meču, ali su na kraju slavili minimalnim rezultatom.

Porutgal je realno najveći favorit naše grupe, a tim koji imaju sigurno je jedan od najmoćnijih na svetu, pa ćemo u nastavku pogledati koja su imena u aktuelnom prvaku Evrope.

Napad - Ronaldo i družina

Kristijano Ronaldo, Beograd Foto: MN Press

Obično bismo krenuli od gola ka napadu i tako posvetili svima detaljnu analizu, ali čak i najveći fudbalski laici znaju kakav je Portugal i znaju ime Kristijana Ronalda.

Iako je napunio 36 godina, Ronaldo i dalje predstavlja najveću opasnost po protivničke odbrane. Trenutno je najbolji strelac Serije A i o njegovim kvalitetima stvarno se ne mora mnogo pričati jer - živimo u eri jednog od najboljih fudbalera svih vremena.

Međutim, Portugal ne bi važio za najjaču selekciju da nemaju mnogo veću "dubinu" u napadu.

Pedro Neto - Diogo Žota - Bernardo Silva

diogo žota Foto: Tanjug/Ap

Trojac iz Premijer lige, Neto trenutno igra za Vulverhempton i tamo je standardan član prvog tima, dok je Žota fudbaler Liverpula i jedini razlog zašto se "Redsi" i dalje nadaju Ligi šampiona. Bernardo Silva je tihi heroj Mančester Sitija, jer njegov doprinos se ne ogleda kroz statistiku.

Žota je ove sezone propustio dosta utakmica zbog povrede, odigrao je tek 12 utakmica u Premijer ligi i sedam u Ligi šampiona. Na tih 12 ligaških utakmica, postigao je šest golova, dok je u Evropi pogađao čak četiri puta.

Bernardu Silvi primarna pozicija čak i nije napad, u Mančester Sitiju, on češće igra na sredini i to je razlog zašto njegova statistika nije toliko u prvom planu. Međutim, ukoliko zaigra na krilu, ogromna opasnost preti s njegove strane.

Andre Silva - Žoao Feliks - Rafa Silva

Fudbalska reprezentacija Portugalije, Žoao Feliks Žoao Feliks na meču Srbija - Portugalija 2019. godine; Foto: MN Press

Žoao Feliks koji je plaćen preko 120 miliona evra, iako tek ima 21 godinu, standardan je član Atletika iz Madrida. Ove sezone u La Ligi postigao je sedam golova na nešto više od 20 utakmica.

Feliks je prepoznatljiv po svojoj virtuoznosti, mnogi u njemu vide Ronaldovog naslednika već sada.

Andre Silva igra u Nemačkoj Bundesligi, član je Ajntrahta iz Frankfurta i on je razlog zašto naš Luka Jović sedi na klupi u ovom Nemačkom klubu.

Silva je do sada u ligi postigao 21 gol, što ga postavlja na drugo mesto najboljih strelaca, tačnije deli drugo mesto sa Erlingom Haladom, danima se spekuliše i o mogućem transferu u neki od najvećih klubova na svetu - prvenstveno Mančester Junajted.

Andre Silva Andre Silva; Foto: Profimedia/THOMAS FREY/AFP

Rafa Silva je verovatno najveći "anonimus" u ovoj grupi, ali čak i on je standardan u jednom od najmoćnijih ekipa u Portugalu - Benfici. Do sada je odigrao 19 utakmica za nacionalni tim Portugala, ali se još uvek nije upisao u strelce.

Poređenja radi, samo napad Portugala vredi 335 miliona evra prema Transfermarktu, dok čitava reprezentacija Srbije vredi 348 miliona.

Vezni red - zvezde Premijer lige, Bruno Fernandeš i Ruben Neves

Fudbalska reprezentacija Portugalije, Bruno Fernandeš i Nemanja Matić bruno Fernandeš u duelu sa klupskim saigračem Nemanjom Matićem u meču iz 2019. na Marakani; Foto: MN Press

Okosnica ovog tima se upravo nalazi u veznom redu koji sačinjavaju igrači pretežno iz Premijer lige.

Trenutno jedan od najboljih fudbalera u Engleskoj Premijer ligi, a možda i jedan od najboljih fudbalera na svetu, Bruno Fernandeš glavna je uzdanica u vezi reprezentacije.

U Premijer ligi je za svoj Mančester junated odigrao 29 utakmica, postigao je čak 16 golova i razdelio 10 asistencija.

Izuzev njega u veznom redu Portugala je i dvojac iz Vulverhemptona - Ruben Neveš i Žoao Mutinjo.

Još dvojica standardnih igrača u najjačoj ligi na svetu.

Oliveira i Palminja su dva fudbalera koja dolaze iz domaćeg šampionata. Oliveira je pre nekoliko dana postao poznat jer je svojim pogotkom sa 30 metara izbacio Juventus iz daljeg takmičenja Lige šampiona.

I za kraj, tu je Renato Sančez, fudbaler koji u Lilu igra kao preporođen i ponovo podseća zašto je Bajern pre nekoliko godina izdvojio skoro 40 miliona za njegov transfer.

Arsenal, Volverhempton Foto: Tanjug/AP

Odbrana: Gvardiolini mezimci Ruben Dias i Žoao Kanselo

Ukoliko je neko do sada obratio pažnju video bi da je većina Portugalske reprezentacije u Premijer ligi, odnosno svi su nosioci igre svojih timova. Preko Žote, pa do skoro čitavog veznog reda, a tako je i s odbranom Portugalaca.

Kada pogledamo trenutnu formu i igre, za Kansela možemo reći da je najkompletniji bek u svetskom fudbalu. Upravo zbog tih igara je postao i miljenik Pepa Gvardiole u Mančester Sitiju.

Rame uz rame s njim igra i njegov klupski kolega - Ruben Dias. Fudbaler na čijem dovođenju je tokom leta najviše insistirao ponovo Pep Gvardiola i verovatno je on jedan od najzaslužniji za "samo" 21 primljen gol Mančester Sitija u Premijer ligi.

Manchester City, Sheffield Ruben Dias; Foto: Tanjug/AP

Osim njih u odbrani se nalazi još jedan fudbaler iz Premijer lige, a to je desni bek  Arsenala - Sedrik Soareš.

Žoze Fonte je takođe svojevremeno činio okosnicu odbrane Sautemptona, a sada je i on u Lilu, gde je jedan od stubova odbrane trenutno prvoplasiranog tima Francuske.

Čast domaćeg prvenstva ovde brani dvojac Sportinga, mladi Nuno Mendeš i iskusni Luis Neto.

Golmani - Povreda Patrisija

Portugal je nazalost oslabljen na poziciji golmana, jer je još jedan član Vulverhemptona Rui Patrisio doživeo strašnu povredu u meču protiv Liveprula.

Njega na golu menja Entoni Lopes, prvi golman Francuskog Liona s kojim se bori za titulu u Francuskom šampionatu.

FC FK Mancester siti - Lion Foto: Tanjug/AP

Osim njega su poziv dobili i prvi golman Olimpijakosa Hoze Sa, kao i golman Granade Rui Silva.

Ukoliko pogledamo celokupan sastav, lako bismo mogli zaključiti da bi Portugal i sa svojom drugom ekipom mogao da bude konkurent mnogim najjačim reprezentacijama u svetu. A prvi tim je sa ovakvim zvezdama nesumnjivo predstavlja jednog od glavnih favorita i za evropsku i svetsku titulu.

Ako pogledamo kroz istoriju, nikad jača reprezentacija nije gostovala u Beogradu u modernoj istoriji. Jer ni Italijani 2011, ni Francuzi 2009. godine, ni Španci 2005. godine nisu bili u punoj snazi tih godina kada su gostovali u Srbiji, kao što je to sada slučaj sa Portugalcima.

Ipak, Dragan Stojković Piksi je usadio igračima veru da se nikoga ne plaše i da sa svakim mogu da igraju, pa ostaje da se nadamo da će Orlovi obradovati naciju i da će napraviti jedan od najvećih rezultata u poslednjoj deceniji.

(S. L)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Postar011

    25. mart 2021 | 17:43

    Predstavili ste portugalce kao da oni ne dodiruju zemlju kad igraju, a srbija da igra u gumenim čizmama. Svi smo mi ogorčeni na naš fudbal, jučerašnja utakmica i pored svih novinarskih alegorija i ulepšavanja, nije bila nikakva. Imamo dobar start i videćemo dalje. Ne podsećajte nas, da jalo loše igramo.

  • Miso

    25. mart 2021 | 17:18

    Plus mentalitet!Veoma vole svoju zemlju I svakom je cast,ma koliko milona imali, da igraju za svoju zemlju!Bice tesko,ali valjda ce I nasi shvatiti poziv u reprezentaciju

  • Coa

    25. mart 2021 | 17:14

    Imao i Brazil strašan tim u Urugvaju, ali ako se igra srcem za svoju zemlju, nema limita, nebo je granica. P. S. VELJKA PAUNOVIĆA za selektora

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA