Iz prve ruke o Azerbejdžanu: "Najbolji igrači se penzionisali, nema novca, daćete nam 3-4 gola..."

Lokalni novinar iz Bakua nas upoznaje sa snagom i dometima selekcije Đanija De Bjazija koja u utorak od 18 časova dočekuje Orlove

  • 12
Azerbejdžan fudbal reprezentacija Foto: Profimedia

Fudbalska reprezentacija Srbije će uvodni ciklus kvalifikacija za Mundijal u Kataru zaokružiti gostovanjem u Bakuu protiv selekcije Azerbejdžana u utorak (18.00, TV Nova S).

Posle trijumfa nad Republikom Irskom (3:2) i remija sa evropskim prvakom Portugalijom (2:2) na Marakani, pred pulenima Dragana Stojkovića Piksija je poslednja prepreka u ovoj rundi i meč u kojem se pobeda podrazumeva kako bi nastavak kvalifikacija na jesen Orlovi dočekali kao lideri u grupi A.

Ne bi naši fudbaleri trebalo da imaju težak zadatak u okršaju sa Azerbejdžanom, koji smo kao Srbija od 2006. pobedili u sva tri prethodna duela, a ovo uvreženo mišljenje deli i Elsevar Mamadov, novinar tamošnjeg portala Kafkazinfo, koji je specijalno za čitaoce Telegrafa preneo atmosferu u kojoj domaćini dočekuju duel sa Srbijom.

- Mislim da će Azerbejdžan izgubiti od Srbije. Tim je znatno slabiji u ovom ciklusu i utisak je da je naša reprezentacija u problemu poslednjih meseci. Gotovo cela reprezentacija je sastavljena od igrača iz domaće lige, a ona recimo ima samo osam timova, pa je samim tim i kvalitet sužen - iskreno će Mamadov na početku razgovora.

Nije sve bilo tako crno pre nekoliko godina kada vas je vodio Robert Prosinečki?

- Bilo je to u vreme kada je Azerbejdžan imao stvarno dobre i iskusne igrače. U međuvremenu kapiten Rašad Sadikov je završio karijeru, Rahid Amirgulijev se takođe oprostio od nacionalnog tima, kao i najveći golman u istoriji Azerbejdžana Kamran Agaev. To je gubitak koji je teško nadoknaditi.

Rezultat protiv Portugalije i minimalni poraz u Torinu (0:1) prošle nedelje obično bi ohrabrili autsajdera, ali...

- Sreća nas je pogledala pa nismo doživeli pravu katastrofu na toj utakmici. Portugal je šutirao 29 puta na naš gol i nisu imali sreće da postignu još neki pogodak. Ako ste gledali utakmicu sa Katarom, videli ste da smo i tu bili nadigrani. Ukoliko Srbija bude igrala ozbiljno kao protiv Portugalije, neće imati problem da nam da tri ili četiri pogotka.

Elsevar Mamadov Elsevar Mamadov, novinar Kafkazinfo.az; Foto: Privatna arhiva

Kakav Azerbejdžan treba očekivati protiv Srbije?

- Teško da ćemo biti u mogućnosti da vam zapretimo u utorak. Očekujem oprezan pristup i defanzivnu igru, pa ako izvučemo bod biće dobro. Od starta je jasno da nismo imali sreće na žrebu i da smo upali u tešku grupu. Protivnici su nezgodni, a čak je i Luksemburg bolji od nas jer kao i Srbija i oni imaju puno reprezentativaca u stranim ligama.

EVO ZAŠTO RTS NIJE PRENOSIO MEČ IZMEĐU SRBIJE I IRSKE!

Rezultati Azerbejdžana u poslednje vreme, pak, sugerišu da igrate tvrdo i defanzivno?

- To je zasluga selektora Đanija De Bjazija. Italijan je vodio Albaniju na Evropskom prvenstvu u Francuskoj 2016. i angažovan je umesto Gurbana Gurbanova sa namerom da pokuša da nas odvede na veliko takmičenje. Ali, upao je u tešku grupu za Katar...

Kakvu Srbiju očekujete da vidite u Bakuu?

- Posle boda u meču sa Portugalijom i pobede nakon loše igre protiv Republike Irske, Srbiji sigurno treba pobeda i u Azejbejdžanu. Znam da će vaši igrači biti silno motivisani, posebno jer imate novog selektora, ali i iz razloga što jurite pobedu kako biste ostali na vrhu A grupe.

___ Marko Metlas

Pre nekoliko godina Gabala i Karabag su beležili solidne rezultate u Evropi, izgledalo je da je fudbal u Azerbejdžanu u usponu, šta se desilo?

- Nemamo više dobre omladinske škole. Od osam klubova u prvoj ligi čak šest su iz prestonice Bakua, a samo dva tima iz ostatka države. Veliki problem je i novac i ekonomska kriza koja je pogodila čitav svet, a to se posebno odrazilo na fudbal u Azerbejdžanu. Gabala je pre dve godine igrala grupnu fazu Lige Evrope, a sada je šesta u ligi i to oslikava pad koji je fudbal u Azerbejdžanu doživeo - zaključio je naš kolega iz Azerbejdžana.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Video: Stojković: Ovo što smo prikazali u poslednje dve utakmice je dobar putokaz

(Telegrf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jad

    29. mart 2021 | 21:22

    Nebitno je, mi u Srbiji, uglavnom vecina nema gde ni da gleda utakmicu, mi ne placamo rtv taksu tako da drzavna televizija nece da prenosi, da novine ne pisu ja licno ne bih znao ni da igraju

  • gqserb

    29. mart 2021 | 22:35

    Zna Srbija ove igre blizu da igra. 1-1 ili mozda i gore. Nadam se da gresim ali proslost je taka

  • Johas

    29. mart 2021 | 23:16

    Mi smo uvek bili ti protiv kojih je ovakvim reprezentacijama krenulo.Ocekujem da posle nas azeri postanu velesila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA