≫ 

Izgubili su razum, kuće i ušteđevinu za decu: Ova virtuelna kladionica je pojela 100 miliona funti

Kako se želja za lakom zaradom na internetu pretvorila u agoniju za hiljade korisnika širom sveta

  • 0
Mančester junajted Foto: Tanjug/AP

Moderno doba i razvoj tehnologije doneli su ljudima sijaset novih otkrića i prilika za "laku zaradu", kako mnogi vide funkcionisanje današnjeg sveta. Naravno, u centru interesovanja je fudbal, najvažnija spordna stvar na svetu, koji je ovog puta poslužio kao sredstvo za jednu od najvećih obmana u istoriji.

Proteklih meseci priča se dosta o bitkoinima, koji se "kopaju" računarom po internetu i čija cena dostiže neverovatnu vrednost, a pored kripto-valute poslednjih godina procvetala je još jedna moderna "šansa za laku zaradu" koja je ovih dana doživela i veliki krah.

Radi se o Fudbal Indeksu, virtuelnoj kockarskoj kompaniji, koja je pre nekoliko nedelja otišla u administraciju i ostavila bez pravog bogatstva na hiljade svojih korisnika, koji su proteklih godina ulagali ogromne svote novca u njen razvoj očekujući da "eksplodira".

- Osećam se sramno i prevareno - izjavio je za "Bi-Bi-Si" izvesni Ben.

On nije sam. Društvene mreže su već nekoliko nedelja preplavljene izlivima besa prevarenih korisnika jedne od najbrže rastućih kompanija za klađenje u svetu.

Samo nekoliko nedelja pre nego što je Fudbal Indeks pozvao adminsitratore da preuzmu vođenje propale kompanije, 22-godišnji Ben je izgubio više od 4.000 funti za sedam dana, dok mu je samo za 24 sata sa računa nestalo 1.400 britanskih novčanica.

Postoji mogućnost da će uskoro ostati i bez depozita koji je položio od 6.500 funti...

Gabrijel Žezus, Gabriel Jesus Foto: Tanjug/AP

- Zaposlen sam, živim u svojoj kući i neću imati puno problema, jer trenutno birnem samo o sebi. Ali postoje i ljudi sa poroidicama, sa dugovima, koji su prošli mnogo gore od mene, Slom fudbal Indeksa je uticao mentalno na mene, izgubio sam razum - tvrdi Ben koji nije želeo da otkriva prezime jer ga je sramota.

Šta se to dogodilo sa Fudbal Indeksom?

Kompanija koja je prijavljena u Džerziju, malom engleskom ostrvu smeštenom nadomak Francuske, profilisala se na početku kao "berza fudbala".

Kockari, koje su nazivali "panterima" (od engleske reči punt što znači pokušaj), kupovali su i prodavali "akcije" u vidu profesionalnih fudbalera, zarađivali dividende u zavisnosti od učinka igrača na terenu koji su gubili ili povećavali vrednost.

online klađenje, kladionica, fudbal, mobilni mobilna aplikacija Foto: Shutterstock

Pokrenut tokom 2015, Fudbal Indeks je brzo dospeo u fokus kladilaca, a sponzorstvo klubova kao što su Notingem Forest ili Kvins Park Rendžers pomoglo im je u građenju jakog brenda.

Međutim, ovih dana isti taj Fudbal Indeks rizikuje da postane jedna od najvećih prevara u istoriji kockanja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema dostupnim informacijama, "panteri" će izgubiti do 100 miliona funti, a teško da će im pomoći advokatska kompanija koju su unajmili da utvrdi ima li mogućnosti za tužbu protiv propale kompanije.

Mnogi su protoraćili sve, pa i ušteđevinu svoje dece

Pojedini prevareni korisnici su pored velikih suma i lične ušteđevine, uspeli da proćerdaju čak i novac ostavljen sa strane za budućnost svoje dece.

- Nismo se kockali sa fudbalerima, kockali smo se sa Fudbal Indeksom. Imao sam u depozitu 50.000 funti, mogao sam kuću da sagradim za te pare, ali je sve to otišlo... Sve... - kaže izvesni Itan.

FK Liverpul - FK Fulam Foto: Tanjug / AP

Džek (24) kaže da se nikada nije kladio tradicionalno na fudbal.

- Oduvek sam bio "navučen" na fudbal, ali me tradicionalni način klađenja na tu igru nikada nije zanimao. Fudbal Indeks je imao u sebi elemente berze što me je privuklo i probudilo u meni želju da se bavim fudbalskom analitikom.

Ovaj "analitičar" je već izgubio 5.000 funti, a strahuje i da će ostati bez još 2.500 koji su mu ostali zaključani.

- Zarađujem skoromno u javnom sektoru, pa je 7.500 funti veliki gubitak za mene - tvrdi Džek.

onlajn poker, klađenje Foto: Pixabay

"Pomerili su golove usred utakmice"

On kaže i da je pre izvesnog vremena primetio da Fudbal Indeks opada dok situacija nije postala ozbiljna 5. marta ove godine.

Kompanija je tog dana prekunila isplaćivanje dividendi za igrače, posle sloma vrednosti njenih akcija. Takođe, pojavila se i sumnja da je Fudbal Indeks "izdao akcije" novim igračima kako bi "navukao" dosadašnje korsnike da još više investiraju.

- Da sam stavio 1.000 funti na konja i kvotu 3,15 i da je stigao poslednji na cilj to je moja krivica. Probao sam, gađao... Ali Fudbal Indeks je bukvalno usred utakmice pomerio golove na terenu i prevario nas - rekao je još jedan nasamareni korisnik.

Video: Srbi su i humanu stvar izvrgli ruglu: Sprdaju se na aukciji za Ronaldovu traku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA