Statistika otkrila: Sudije manje pristrasne prema domaćim timovima kad nema publike

Iako se utakmice igraju bez publike izgleda da nema velike razlike u odnosu na to kad su pune tribine

  • 1
FK Radnički Niš Foto: MN Press

Čini se da fudbalske ekipe zadržavaju prednost nad protivnicima kada igraju kod kuće, iako na stadionu nema navijača - zbunjujući one koji su mislili da je domaća publika važan faktor i koja pomaže igračima da igraju bolje.

U evropskim fudbalskim ligama, istorijska analiza utakmica pokazuje da domaći tim dobija oko 50 procenata mečeva, a šanse za nerešen rezultat ili poraz kod kuće stoje oko 25 procenata. Pretpostavlja se da je prednost domaćina uzrokovana hukom publike koja je okupljala domaće igrače - i možda zastrašivanjem sudije na način koji ih podstiče da donose odluke povoljne za domaći tim.

Zatvaranje sportskih stadiona za navijače tokom pandemije korona virusa pružilo je Danijelu Memertu i njegovim kolegama sa Nemačkog sportskog univerziteta u Kelnu priliku da testiraju ove ideje. Oni su pogledali podatke sa 40.000 fudbalskih utakmica muškaraca pre i posle zabrane navijačima sportskih događaja, uključujući više od 1000 održanih iza zatvorenih vrata širom Evrope.

Doček fudbalera Crvene zvezde Foto: Marko Jovanović

Istraživači su otkrili da je pristrasnost sudije prema domaćem timu nestala u igrama tokom zaključavanja, sa manje žutih i crvenih kartona datih gostujućim timovima nego u igrama pred navijačima.

Ali udeo gostujućih timova koji su pobeđivali u mečevima odigranim bez navijača povećao se za samo 7 procentnih poena širom Evrope, što Memert kaže da je ispod nivoa statističke značajnosti.

- Mislimo da bi teritorijalno ponašanje moglo biti jedan od faktora za prednost kuće - kaže Memmert, upoređujući ga sa decom koja su dominantnija i odlazeća u svojim domovima i rezervisanija kada posećuju kuću prijatelja.

Stadion JNA Partizan fudbal Beograd Foto: MN Press

Postojale su razlike po zemljama. U engleskoj Premier ligi verovatnoća pobede, poraza ili nerešenog rezultata domaćih timova jedva se promenila, dok je u nemačkoj Bundesligi domaći tim imao 15 procentnih poena veću verovatnoću da će izgubiti tokom pandemije.

Nalazi su „zapanjujući“, kaže Džoi O’Brajen sa Univerziteta u Limericku, Irska. Ali upozorava da se ne koriste njima za donošenje čvrstih zaključaka. „Podaci koji su korišćeni bili su u kasnijim fazama većine ovih liga,“ kaže: neke igre u ovoj fazi mogu biti manje konkurentne, jer su timovi koje imaju sigurni od ispadanja, ali takođe nisu izazovni za prva mesta lige.

Ipak, kako se sport odvija iza zatvorenih vrata, dostupnost gotovo čitave sezone podataka bez gledalaca učvrstiće hipoteze, kaže O’Brajen.

Video: Srbi su i humanu stvar izvrgli ruglu: Sprdaju se na aukciji za Ronaldovu traku!

(Telegraf.rs/www.newscientist.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dorijel

    1. april 2021 | 10:10

    Utakmica Engleska:Poljska vas demantuje.,Sudija nije dosudio ocigledan penal za goste posla igra nja Mcgviera rukom u kaznenom prostoru i tolerirao je grubu igru Engleza, a Poljskoj je dosudjivao svaki kontakt.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA