≫ 

Predsednik sudijske komisije o presudi Obradoviću: "VAR je tu da se takav slučaj nikad ne ponovi"

Milan Karadžić za Telegraf pričao o skandalu koji je za epilog imao zatvorsku kaznu za jagodinskog arbitra

  • 10
MIlan Karažić Milan Karadžić; Foto: MN Press

Hapšenje navijačko kriminalne grupe Veljka Belivuka, pronađena droga na Marakani, informativni razgovori za čelnike Partizana, ostavka Slaviše Kokeze na mesto predsednika FSS, i kao "šlag na tortu" - presuda kontroverznom sudiji Srđanu Obradoviću za nameštanje utakmice. To je, otprilike, kratak opis poslednjih mesec i po dana srpskog fudbala. Grozno...

Srećom pa je reprezentacija malo ulepšala stvarnost, ali opet, gde god se čovek okrene u domaćim okvirima, priče o nameštanju, kriminal, nasilje...

Nažalost, i u ovom slučaju se potvrdila krilatica da se "dobar glas daleko čuje, a loš još dalje", pa zbog ovakvih pojava u fudbalu o nama pišu mediji iz Evrope i sveta, a bogami su se raspisali o poslednjem slučaju - presudi za sudiju Obradovića koji će na 15 meseci u zatvor, a na 10 godina van fudbala.

Njegov dojučerašnji nadređeni, predsednik Sudijske komisije Milan Karadžić, kaže, postupiće po pravilniku u ovom slučaju.

- Vrlo brzo ćemo reagovati u skladu sa pravilima i propisima, i u skladu sa odlukama državnih organa. To je to, vrlo brzo ćemo reagovati, preduzećemo sve zakonske mere - poručuje Karadžić, aludira na razrešenje Obradovića iz radnog odnosa, pošto je bivši sudija do dana presude, verovali ili ne - i to je dobro poznata činjenica, radio kao posmatrač suđenja?!

Dobro, to se podrazumeva, ali kako vidite sve ovo što se desilo sa Obradovićem, onako ljudski, utisak je da je ovo još jedna velika mrlja na srpski fudbal, posle navijačko kriminalne bande, Kokeze?

- Rekao sam, vrlo brzo ćemo reagovati po pravilima i propisima, ne možemo da idemo mimo procedura. U svakom slučaju biće suspendovan, donećemo odluku na Izvršnom odboru, ali moram reći i to da se slažem da je ovo mrlja na naš rad i suđenje, i za srpski fudbal. Mogu samo da kažem da se mi borimo za regularnost takmičenja i da sezonu privedemo kraju na najbolji mogući način.

Da li osećate odgovornost zbog Obradovića kao čelnik sudijske organizacije?

- Moram reći da je to pitanje tendenciozno, zaista mislim da jeste. Da li je vaš urednik kriv kada napravite nešto na svoju ruku? Pošalje vas da napravite priču, reportažu, i vi onda uradite nešto što ne biste smeli? Vidite, mi na listi imamo 120 sudija, dugi niz godina svako od njih ima svoju odgovornost, svako od njih mora da bude svestan svojih odluka, i mi ne možemo da da iskontrolišemo šta radi ili šta će da uradi svaki od njih. Mislim da vam je ovo pitanje tendenciozno.

Da li ćete preduzeti nešto da se slučaj Obradović nikad ne ponovi?

- Zato i radimo intenzivo na uvođenju VAR tehnologije. Krenuli smo konačno sa time, obuke sudija su uveliko u toku, obišli smo sve stadione, imamo odličnu saradnju sa Arenom i Telekomom. Znate i sami, korišćenje ovakve tehnologije je komplikovan proces, multiproces u kojem svi imamo svoje uloge. Sudije su samo jedan segment, tu su i optičke veze i ostale stvari koje moraju biti dovedene do savršenstva pre starta naredne sezone.

Da li će upotreba VAR-a minimizirati situacije poput ove koja je na kraju dovela do presude Obradoviću?

Var, var tehnologija, var soba, sudija VAR će od naredne sezone biti i u srpskom fudbalu; Printskrin: Youtube/FIFATV

- VAR je na nivou FIFA uveden da bi se iskorenile jasne i velike greške, kao što je na primer bila ona na utakmici Srbija i Portugalija. Ali, nažalost, ni VAR nije svemoguć, i nije poenta da video tehnologija zadire u detalje i one sitnice koje nerviraju ljude. Poenta je da se eliminišu krupne greške.

- Radimo intenzivno na tome uprkos koroni koja remeti sve aktere u procesu. Dosta je sudija koje su uključene u proces, i nikoga ova pandemija ne štedi, sa opstrukcijom te vrste radimo sve vreme. Poenta je da se greške dešavaju, a nama je zasta bitno da ih svedemo na minimum.

Bliži se finiš prvenstva, nazire se vrlo neizvesna borba za opstanak, čak i prljava, i već po nekim poslednjim mečevima klubova koji se bore za "goli život", oseća se napetost i moguće igre van terena koje će odlučivati?

- Mogu samo da kažem da će momci, naše sudije, nastaviti dobro i kvalitetno da sude, da rade najbolje što znaju i umeju. U tom smislu, tražim i podršku medija da imamo jedan pozitivan ambijent. Uveren sam da će naše najbolje sudije do kraja obaviti posao na najbolji mogući način i da će oni koji igraju pokazati između sebe ko je bolji na terenu, a da neće presuditi neka sudijska greška. Verujem da će sudije pokazati da su najbolje - zaključio je Karadžić.

Video: Komična situacija u Srbiji: Sudija pokazao 10 minuta nadoknade, pa menjao na 5

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olimdar

    2. april 2021 | 12:47

    Šta ste se uhvatili za Obradivića i utakmicu u Subotici, sve dok ne bude kažnjen i za onaj gol koji priznao Zvezdzli i za još sijaset namernih grešaka to jest plaćenih gde je god sudio pa da se oduzmu Zvezdi nameštene tituli ovom kažnjavanju neće biti svrhe. Sve je ovo zalajala kuja preko Slunja u primorju ugledala zeca.

  • Hersonisos

    2. april 2021 | 12:43

    A sad je VAR tu,a kad je Partizan insistirao na uvođenju VAR tehnologije svi klubovi predvođeni Zvezdom su bili protiv...BESRAMNICI...malo je zatvorskih kapaciteta treba ih proširiti

  • VERO

    2. april 2021 | 13:00

    Kad ce celnici PARTIZANA biti krivicno gonjeni. Oni su sve znali i cutali. Najvise stete PARTIZAN. PLJACKAN. Zasto vlasti cute. Ili su u dilu sa ! ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA