≫ 

Koga je FSS dosad kažnjavao zbog nameštanja? Milionske kazne za pet klubova u poslednje dve godine

Novi signali iz UEFA govore da će biti još kazni za klubove Superlige, možda i težih od dosadašnji

  • 25
Stara Pazova, FSS

Foto: MN Press

Lošim vestima za srpski fudbal kao da nema kraja. Novi skandal koji je na pomolu preti da bude možda i najveći od svih dosadašnjih, pošto je iz UEFA u FSS stigao obiman izveštaj o neregularnostima na pojedinim utakmicama najvišeg ranga srpskog fudbala. Konkretno, u pitanju su dve utakmice koje su, prema tom izveštaju, odigrane početkom i krajem marta ove godine.

Na našu veliku žalost, ovo nije prvi put da su srpski klubovi "uhvaćeni u nedelu", pa opet crvenimo pred Evropom i svetom kao liga u kojoj su dogovoreni ishodi mečeva postali gotovo normalna pojava.

Ne tako davno, tačnije pre dve godine, posle informacija takođe dobijenih od UEFA, FSS je novčano i oduzimanjem bodova kaznio Proleter iz Novog Sada, Dinamo iz Vranja, Sinđelić, Kabel i Smederevo, dok su Zemun, Budućnost iz Dobanovaca i Inđija tada opomenuti.

Proleteru, Dinamu i Sinđeliću naloženo da plate šest miliona dinara zbog ugrožavanja integriteta fudbalskih mečeva, odnosno nakon ranog uzbunjivanja o sumnjivom klađenju.

- Disciplinci FSS su dobili informacije nadležnih organa UEFA i one se tiču ugrožavanja integriteta fudbalskih utakmica u Superligi i Prvoj ligi Srbije - rečeno je tad iz FSS.

Superligaš Proleter iz Novog Sada je kažnjen sa 2,5 miliona dinara zbog sumnje u regularnost ishoda na tri meča, Dinamo iz Vranja 1,5 miliona dinara zbog četiri sumnjive utakmice, od kojih je pod najvećom lupom ona sa Partizanom (6:0).

Namestanje u srpskom fudbalu, srpski fudbal korupcija

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Prvoligaš Sinđelić je bio sumnjiv na dva meča i zbog toga je kažnjen sa dva miliona dinara. Superligašu Zemunu i prvoligašima Budućnosti Dobanovci i Inđiji izrečene su samo opomene zbog sumnji posle klađenja na po jednoj utakmici.

Nova bura sa nameštanjem utakmica desila se u oktobru iste godine, kada je FSS drakonski kaznio Kabel i Smederevo zbog dogovaranja ishoda meča. 

Sporna utakmica je igrana u okviru 14. kola Prve lige Srbije, a završila je pobedom domaćina od 2:1, nakon što su gosti na poluvremenu vodili sa 1:0. Kladioničarskim rečnikom - utakmica je došla iz "dvojke u keca".

Upravo su kladionice, odnosno veliki broj uplata na ovu utakmicu, probudile sumnju UEFA, odakle je poslato pismo na adresu FSS-a. Čak su i pojedini igrači drugih klubova Prve lige javljali svojim prijateljima da se na taj meč treba kladiti na igru "iz dvojke u keca".

Epilog svega bile su žestoke kazne za oba kluba. Kabel je osim oduzimanja 10 bodova morao da plati i 3.000.000 dinara, a Smederevo 2.000.000, uz takođe oduzimanje istog broja bodova.

Podsetimo da je srpski fudbal nedavno provlačen u negativnom kontekstu i zbog presude sudiji Srđanu Obradoviću jer je direktno uticao na ishod utakmice Spartak - Radnički Niš. Zbog toga je osuđen na godinu i po dana zatvora i na 10 godina je udaljen iz fudbala.

Podsetite se i komičnog gola Zarije Lambulića iz Proletera sa utakmice protiv Radničkog pre dve sezone u kojoj je i skrivio penal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pista

    11. april 2021 | 13:18

    Hahaha aj komedije majko mila Dinamo iz Vranja kaznjen sa milion ipo zbog namestanja utakmice sa partizanom 6-0 a partizan nije kaznjen ,pa sa kim je namestise ako su ovi nevini I nisu ucestvovali u tome

  • Ivan

    11. april 2021 | 13:38

    Kaznjavali boraniju a dva glavna kluba u namestanjima vec decenijama ne smeju da pomenu.

  • Zulender 2

    11. april 2021 | 13:24

    A kada ce nogometni klub partizai zagreb biti kaznjen i prebacen u 5 ligu zbog namestanje vise od dve decenije?! Setimo se namestanje sa smederevom, bsk borca, hajduk kula, borac cacak, metalac, rad! Pa i njihov trener mateus je priznao da su namestili!!! Dok go je nogonetni klub u Srbiji a ne proteran u zagreb, toliko ce zlo i trajati!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA