Otkriveno kakav će biti sistem Superlige sledeće sezone i šta će biti s "bonus" pravilom i strancima

Telegraf je dobio informacije od direktora Zajednice Superligaša i Prve lige Srbije Aleksandra Pivića

  • 24
Crvena Zvezda - Partizan

Foto: Nikola Tomić

Superliga i Prva liga Srbije ulaze u svoju završnu fazu. Borba za titulu je faktički rešena, a nema mnogo neizvesnosti ni kada je Evropa u pitanju, ali je zato u Superligi prava "žurka" kada je u pitanju borba za opstanak.

Nešto slično je i u Prvoj ligi Srbije, dok se za ulazak u viši rang bore tri ekipe - Radnički Kragujevac, Kabel i Kolubara.

Razlog za ovako neizvesnu borbu za opstanak jeste promenjen sistem Superlige i Prve lige Srbije, u kojem je ove godine povećan broj učesnika, ali i broj ekipa koje ispadaju. Tako u Superligi ispada šest, a u Prvoj ligi Srbije čak osam ekipa.

Zato su i sve učestalije priče o potencijalnom nameštanju mečeva, pa će u završnici utakmice u kojima se odlučuje i poretku, biti pod posebnom lupom.

O ovoj aktuelnoj temi, ali i o tome kako će naredne sezone izgledati Superliga i Prva liga Srbije i da li će ostati na snazi bonus pravilo, kao i pravilo o ograničenju broja stranaca o kojem je bilo reči, razgovarali smo sa Aleksandrom Pivićem, direktorom Zajednice Superligaša i Prve lige Srbije.

- Oko bonus pravila nije bilo nikakvih reči, tako da ono ostaje sigurno i sledeće sezone na snazi. Što se tiče pravila o broju stranaca, bilo je priče zimus da bi za igrače koji dolaze iz Evropske unije moglo da ne važi to pravilo, ali za sada ni tu nismo dobili nikakvu inicijativu, tako da za sada i to ostaje nepromenjeno, što ne znači da se tu nešto do početka nove sezone neće promeniti - rekao je za Telegraf Aleksandar Pivić.

Ove sezone su zbog korona virusa i skraćivanja takmičenja Superliga i Prva liga Srbije proširene, ali se već sledeće sezone sve vraća na staro. Ponovo ćemo imati po 16 ekipa, kao i plej-of i plej aut nakon 30 kola, a u čitavom kalendaru biće 37 kola ukupno.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

 

- Što se tiče sistema za narednu sezonu, sve se vraća na staro kao što je bilo pre korona virusa.Imaćemo po 16 klubova i plej-of i plej-aut i ukupno 37 kola - objasnio nam je Pivić.

Direktor takmičenja ističe da će u poslednjih nekoliko kola biti praćene utakmice u kojima je veliki takmičarski značaj, nakon priče o sumnjama UEFA da ima nameštenih mečeva.

Ipak, on veruje da će sve proći najregularnije i da situacija u kojoj se većina klubova bori za opstanak, dok drugim ekipama takođe trebaju bodovi zbog plasmana u viši rang, donosi najčistiju moguću situaciju, jer se sužava prostor za nameštanje.

- To se dešava u svim ligama u svetu i nije nešto novo. UEFA je poslala prijavu za dve utakmice, toga je bilo i ranije, ali su mediji sada to digli na viši nivo. Utakmice će se pratiti kao što su se i do sada pratile. Komisija za integritet takmičenja tokom cele sezone prati utakmice, ja takođe kao direktor takmičenja pratim, sada se situacija iskristalisala i imamo načistiju situaciju, jer svakome nešto treba, pa je smanjena mogućnost za nečasne radnje, jer klubovi neće da rade na svoju štetu kada im situacija nije sigurna, kada se bore za plasman u viši rang ili se bore za opstanak - zaključio je Aleksandar Pivić.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

 

Video: Lepa Jelena Cvetković je svirala penal: A obratite pažnju šta se čuje u pozadini nakon toga!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    14. april 2021 | 13:01

    Za broj stranaca ce cekati da vide koliko ce zvezda da ih ima pa ce onda pred sam pocetak prvenstva da promene,a da je normalna liga rekli bi odmah da bi znao kako da odradis prelazni rok dok se ovde gleda kako zvezda da prodje bolje u odnosu na Partizan

  • LA VERITA

    14. april 2021 | 13:52

    Bice kako Zvezdi odgovara. Sve je svedeno na korupciju ! Niko vise ne veruje FSS i ljudima oko SPORTA. Jadan nas sport. Zna se ko vuce konce.

  • Dusan

    14. april 2021 | 14:00

    Mnogo je 16 klubova za nasu ligu...max nekih 12

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA