Kazna UEFA zbog rasizma izazvala reakciju vrha Češke: "Sramotno podilaženje glupim trendovima"

"Učinili ste nemogućim da igrači ispune svoje snove i igraju u Ligi Evrope. I sve to da biste ispunili perverzna očekivanja male grupe aktivista i kluba koji nije uspeo da pobedi na terenu", piše u pismu koje je direktor predsednikovog kabineta Vratislav Minar poslao disciplincima UEFA

  • 4
kudela Foto: twitter/DevoLDN

Evropska fudbalska federacija u sredu je izrekla suspenziju od deset utakmica za igrača Slavije Ondreja Kudelu zbog vređanja na rasnoj osnovi fudbalera Rendžersa Glena Kamare.

Ta odluka UEFA je izazvala buru u Češkoj i čak dovela do reakcije kabineta predsednika države Miloš Zemana.

Česi pre svega negoduju zbog činjenice da je Kudela teško kažnjen iako nije bilo moguće utvrditi šta je rekao Kamari tokom gužve u kojoj je bilo svega i svačega. Kudela je prišao Fincu i nešto mu rekao na uvo da niko ne čuje, pa je nejasno kako su iz UEFA došli do zaključka da ga je vređao zbog boje kože. Iz kabineta predsednika Češke smatraju da je odluka donesena bez ijednog čvrstog dokaza i da je ona zapravo posledica želje da se povlađuje trendu borbe protiv raiszma.

- Osudili ste pristojnu osobu bez ijednog jedinog dokaza - piše u pismu koje je dao na uvid javnosti Vratislav Minar, direktor kancelarije predsednika države, i koju je adresirao na Disciplinsku komisiju UEFA.

- Učinili ste nemogućim da igrači ispune svoje snove i igraju u Ligi Evrope. I sve to da biste ispunili perverzna očekivanja male grupe aktivista i kluba koji nije uspeo da pobedi na terenu, i sada su mu usta puna priče o rasizmu. Pretvorili ste borbu protiv rasizma u borbu neuspešnih protiv uspešnih. To je vrhunac licemerja, pozitivne diskriminacije i sramotnog podilaženja glupim trendovima - oštar je ton u pismu iz predsedničkog kabineta.

Rangers glen kamara being racially abused by a slavia Prague player according to steven Gerrard, let’s see what uefa have to say about it. pic.twitter.com/qyT11smVLw

Dalje, Minar kaže da ovakva odluka UEFA može biti samo kontraproduktivna za kasniej rasuđivanje sličnih situacija.

- Vaši napori mogu dovesti do suprotnog, tj. do situacije kada osoba sa bojom kože koja nije crna bude diskriminisana, ugnjetavana i lišena svojih prava. Stoga, smatram neophodnim da se usprotivim vašoj odluci. Shvatam da verovatno niste navikli na ovakvu reakciju, ali dozvolite mi da vam kažem ovo: veoma cenim činjenicu da se češka javnost ne identifikuje sa vašom presudom. Naprotiv - uspeli ste da ujedinite stare rivale - čak i privremeno. Nećemo pokleknuti pred vama. Nijedna pretnja ne deluje protiv češkog fudbalskog navijača - kaže se u pismu iz kabineta češkog predsednika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kentaur

    15. april 2021 | 19:57

    U čemu je problem što je neko žut, beo, crn? Zašto je uvreda kad ti neko kaže da si crn, a nije ako ti se kaže da si beo?

  • Mane

    15. april 2021 | 19:55

    Uefa mafija

  • Kaubojska demokratija

    15. april 2021 | 20:11

    Oni koji su držali crnce kao robove i Indijance zatvorili u rezervate izmislili tu glupost o vajnoj borbi protiv rasizma. Svedoci smo da i sada svakodnevno ubijaju crnce kao kerove po ulicama Amerike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA