≫ 

Salman upozorio Džonsona zahlađenjem odnosa Britanije i Saudijaca zbog Njukasla

Saudijskom princu je prošle godine blokirano preuzimanje engleskog kluba

  • 0
Boris Džonson, Prince Mohammed bin Salman Foto: Tanjug/AP, Profimedia/Balkis Press/ABACA

Saudijski princ Mohamed Bin Salman upozorio je britanskog premijera Borisa Džonsona da bi odnosi dve zemlje mogli da zahladne ukoliko britanska vlada ne interveniše i ne omogući Saudijcima da preuzmu Fudbalski klub Njukasl, prenose engleski mediji.

Podsetimo, Salman je preko jedne od svojih korporacija bio na pragu da kupi engleski klub za 300 miliona funti, međutim posle dokaza da su Saudijci od Katara poslednjih godina nelegalno preuzimali TV prenose engleske lige - a katarska TV je jedan od najvećih finansijera engleskog fudbala - situacija se zakoplikovala.

Definitivno su Englezi rekli "ne" Salmanu kada je čitav svet bio upoznat sa činjenicom da princ stoji iza ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u Istanbulu.

Sve to doprinelo je da se napravi negativan ambijent oko Salmana i njegove ideje da preuzme Njukasl, ali on ne odustaje, želi pošto-poto da svoj uticaj proširi i na Premijer ligu, te je čak išao direktno do Džonsona, pa nije nemoguće da u skorijoj budućnosti Šeik konačno preuzme "Svrake".

Engleski mediji navode da je Džonson, posle Salmanove poruke, naložio svom savetniku za Bliski Istog Edvardu Listeru, da preuzme stvar sa Salmanom i reši situaciju, kako država ne bi trpela štetu.

Pre tačno godinu dana dogovor saudijskog investicionog fonda, iza kojeg stoji država i Salman, je postigao dogovor o preuzimanju Njukasla, ali je Premijer liga imala konačnu reč. Na kraju, u julu, Saudijci su objavili da izlaze iz priče jer Englezi "odugovlače sa dogovorom", a ustvari je Premijer liga već donela odluku da odbije Saudijce iz gore navedenih razloga.

Dejli Mejl je otkrio da je Salman još krajem juna prošle godine, dakle kada je Premijer liga stopirala transakciju, pisao Džonsonu.

- Nadamo se da će Premijer liga preispitati u preinačiti svoj neobjašnjiv postupak - navodno je sadržina poruke koju je Slman poslao Borisu Džonsonu.

Tim povodom za Dejli Mejl je pričao Džonsonov savetnk za Bliski Istok i preneo raspoloženje druge strane.

- Saudijci su se naljutili. Nismo mi njih "gurali" da oni to kupe ili ne. Želeli smo da Premijer liga bude direktna i kaže "da" ili "ne" i da ne ostavlja Saudijce da "vise" - izjavio je Edvard Lister.

Stav države je jasan: počastvovana je ponudom Saudijaca, ali ne želi da se meša u odluke koje je donela Premijer liga.

I Everton i Totenhem su u lošim nizovima, ali su i dalje u igri bar za Ligu Evrope, i zato je njihov večerašnji (21.00) okršaj na Gudisonu veoma važan. Kvota na keca je 3,15, iks je 3,30, a dvojka 2,30. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Everton - Totenhem.

Šest kola pre kraja Bundeslige RB Lajpcig ima pet bodova manje od Bajerna, ali se i dalje nada čudu i nema sumnje da će večeras (20.30) ići na pobedu protiv Hofenhajma. Kvota na keca je 1,43, a na kombinazziju 1&3+ 1,85. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za RB Lajpcig - Hofenhajm.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA