"Nije namešteno, već neregularno": Komesar FSS objasnio zbog čega su kažnjeni Borac i Jagodina

On dodaje da će uskoro biti pokrenuti novi postupci zbog sumnje u čudne rezultate

  • 11
Namestanje u srpskom fudbalu

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Velika bura pokrenula se u domaćem fudbalu, nakon što je UEFA dojavila Fudbalskom savezu Srbije da sumnja u regularnost dva duela koja su odigrana u Linglong Superligi i Prvoj ligi. Kasnije su se pojavile spekulacije da je zapravo šest susreta namešteno, a epilog svega su kazne za čačanski Borac i Jagodinu koji će morati da odreše kesu i imaju šest bodova manje na tabeli.

Nakon svega se oglasilo još jedno veoma važno ime iz domaćeg fudbala. Komesar za integritet u Fudbalskom savezu Srbije, Svetislav Đurović je u izjavi za “Novosti” objasnio nešto detaljnije zbog čega su ove dve ekipe kažnjene, a nisu njihovi rivali.

- Običnom navijaču sigurno ni sada nije jasno kako pravni eksperti prave razliku između neregularnosti i nameštaljke. U ovom slučaju Jagodina i Borac su kažnjeni jer su "pustili" svoje rivale (koji to nisu znali) pa nisu ni snosili posledice – izjavio je Đurović.

On je istakao da nije bilo nameštenih, već samo neregularnih mečeva i da su isključivo zbog toga podeljene kazne pomenutim klubovima.

- Utvrdili smo na osnovu informacija UEFA da je došlo da narušavanja integriteta i da je bilo neregularnih radnji na pojedinim utakmicama. UEFA je uradila analizu čitavog slučaja. Ne radi se o nameštanjima, već o neregularnostima koje su širi pojam i tu je uključeno mnogo činilaca u smislu potencijalnih rizika – podvukao je komesar za integritet FSS.

Ono što je dodatno problematično jeste da bi uskoro još klubova moglo da se nađe na tapetu i da dobije kazne, pošto će se naredne nedelje pokrenuti novi postupci protiv prvoligaša za koje UEFA smatra da su učestvovali u kršenju pravila. A Đurović je objasnio zbog čega se u drugim zemljama ovakve situacije završavaju drugačije.

- U Španiji i nekim drugim zemljama učesnici fudbalskih nameštaljki su često završavali u zatvoru. Kod nas takvih drsatičnih slučajeva još nije bilo , a u prethodnih nekoliko klubovima su takođe samo oduzeti bodovi. I na tome je ostalo. Fudbalski savez Srbije nije organ gonjenja. Mi se u ovom delu posla držimo nadležnosti iz disciplinskog pravilnika. Taj poslednji postupak još nije okončan niti pravosnažan. Organi FSS imaju apsolutnu podršku rukovodstva, vršioca dužnosti predsednika Marka Pantelića da se u pravnik okvirima dobije epilog. Svakako ćemo sarađivati sa tužilaštvom i policijom ukoliko se bude vodio krivični postupak – zaključuje Đurović u izjavi za Novosti.

Video: Čudna reakcija štopera Jagodine u meču koji je pod sumnjom da je namešten

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA